VANT STORT: Sogndal-spillerne jubler etter Martin Ramslands 1-0-scoring mot Sarpsborg 08. Foto: Christian Blom NTB scanpix

Tror én seier til er nok til ståplass

SOGNDAL (VG) (Sogndal-Sarpsborg 08 3-0) Målscorer Martin Ramsland tror seier i én av sesongens seks siste kamper er nok til fornyet kontrakt.

  • Jørn-Arne Tomasgard
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror 34 poeng holder. Lagene bak oss virker ikke veldig sterke. Vinner vi en av de siste skal det mye til at vi rykker ned, sier Ramsland.

Spissen fra Sørlandet var en meget lettet mann etter trepoengeren mot Sarpsborg 08.

– Vi har ikke sanket mange poeng den siste tiden. Nå kan vi senke skuldrene og begynne å se oppover tabellen. Det er aldri behagelig når lagene bak nærmer seg.

Ole Amund Sveen og Gilbert Koomson scoret de andre målene for Sogndal.

Laget har slitt med høstformen og hadde ikke vunnet på over to måneder da medaljejagende Sarpsborg gjestet Fosshaugane søndag ettermiddag. Med seieren bikket Eirik Bakkes mannskap den magiske 30-poengsgrensen.

Sogndal har et tøft kampprogram igjen med kamper som involverer både medaljekamp og nedrykksstrid. Lillestrøm (b), Brann (h), Molde (b), Strømsgodset (h), Odd (b) og AaFK (h) er sogningenes gjenstående program.

Les også: Ekspertenes nedrykkstips

Mirakuløs parade

Bakke innrømmer at han var begynt å se bak seg på tabellen.

– Ja, så ærlig skal jeg være. Det er aldri behagelig når du ikke tar poeng og lagene bak nærmer seg.

Sogndal var heldig som kunne gå til pause med 1-0-ledelse etter en fysisk, men ikke stygg første omgang. 3-0 er det man kan kalle et flatterende resultat. Sarpsborg var best og farligst i store deler av kampen.

Nærmest scoring før pause var sarpingene da Jonas Lindberg hamret løs fra fem meter i det 31. minutt. Skuddet hadde direkte retning lavt mot hjørnet, men ble reddet med en mirakuløs beinparade av Sogndal-keeper Mathias Dyngeland. På refleks satte målvakten frem foten og stoppet ballbanen mot nettet.

Hjemmelaget tok ledelsen da kaptein Rune Bolseth skjøt i det 15. spilleminutt. Anders Kristiansen i Sarpsborg-målet måtte gi retur. Ramsland var som vanlig på hugget da ballen ble liggende uavklart i målgården.

– Det var et typisk mål for min del. Jeg scorer når jeg slipper å tenke, sier Ramsland etter sitt fjerde Tippeliga-mål for sesongen.

Les også: Sogndal målløse for første gang siden 16. mai

Tigersprang

På dette stadiet i kampen hadde begge lag produsert store sjanser. Etter en tam åpning eksploderte kampen da det var spilt 13 minutter. Morten Sundli headet knallhardt over da han kastet seg innover på et frispark, ballen gikk rett over tverrliggeren til Dyngeland.

Minuttet etter var det Sogndals tur. En god overgang på høyresiden der Taijo Teniste fikk lagt inn, gikk rett i et Sarpsborg-bein og hadde retning mot krysset. Der var Kristiansen med et tigersprang og slo til hjørnespark.

Les også: Sarpsborg tapte i Bodø

Psyché tullet bakerst

Sogndal skapte farligheter for seg selv med småspill i bakre ledd, ved fire anledninger tullet midtsopper Psyché det til slik at det ble farlig. Syv minutter før pause hindret bare en god takling av Hannnu Patronen at Jon-Helge Tveita utliknet.

Sogndals finske midtstopper ble for øvrig før kampen meldt klar for den finske hovedstadsklubben HJK Helsinki etter årets sesong.

Les også: Patronen ferdig i Sogndal

Mål av Sveen og Koomson

Gjestene var veldig nær 1-1 da Dyngeland bokset i luften etter et innlegg fra Joachim Thomassen i 70. minutt. Patrick Mortensen fikk headet, ballen gikk i stolpen og ned på streken der Patronen måket unna.

Mot spillets gang økte Sogndal til 2-0 i 74. minutt. Gilbert Koomson skapte nok en gang problemer for Sarpsborgs kaptein Thomassen, kom fri på høyresiden og slo inn til Ole Amund Sveen. Spissen som var tilnærmet usynlig så langt i kampen, traff ikke rent, men ballen hoppet over hanskene til Kristiansen og i mål.

– Jeg var litt heldig. Jeg tror det er tredje gang Koomson gir meg en målgivende i år. Nå kom den litt bak meg, slik at jeg måtte hente den og kurle den, jeg tror ballen traff den andre foten min også. Men ballen fikk en sprett og det var sikkert det som gjorde at den gikk i mål, tror Sveen.

Som om ikke det var nok økte Sogndal til 3-0 da Koomson tråklet seg gjennom syv minutter før full tid og satte ballen i hjørnet etter målgivende av Raitala.

– Jeg hadde først bestemt meg for å drible, men skjøt i steden. Det er jeg glad for nå! Jeg må spille på det jeg er god på, og det er farten min, sier 22-åringen fra Ghana som har imponert i sin første sesong i norsk fotball.

Vil ikke bortforklare

Sarpsborg-trener Geir Bakke vil ikke være med på at laget hans hadde uflaks.

– Nei, vi scoret ikke mål på de store sjansene våre, og vi gjør ting på vranga. Vi må komme oss ut av dette. Mål preger fotballkamper. Jeg skal ikke bruke tid på Sogndal, men de fikk betalt for at de var aggressive i presset og fikk oss til å gjøre feil.

Heller ikke Eirik Bakke syntes Sogndal var heldig.

– I dag hadde vi marginene med oss. Det har vi ikke hatt så mye tidligere i år. Du får som fortjent over tid. Slik kampen utviklet seg på slutten vil jeg si vi vant fortjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder