GULLFØLELSER: Store menn kan også gråte. Bastian Schweinsteiger og landslagssjef Joachim Löw greide ikke å holde følelsene tilbake etter 1-0-seieren over Argentina i VM-finalen for to år siden. Foto: Martin Meissner Ap

Holder fast ved kapteinen

Jørn Andersen: – Veldig spennende at det kommer opp så mange unge

De gråt sammen etter VM-triumfen for to år siden, og fremdeles klamrer landslagssjef Joachim Löw (56) seg fast til Bastian Schweinsteiger (31).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL


«Schweini» har 116 landskamper, var strålende i VM-finalen for to år siden, men er litt som United-kompisen Wayne Rooney (30) for England; begge er over toppen, begge er kapteiner, begge har sin betydning utenfor banen – og ingen av dem er lette å flytte ut av laget.

Samtidig flytter de seg stadig tregere, og Schweinsteiger er dessuten meget skadeplaget. Siden begynnelsen av januar har han bare vært på banen i fire små drypp. Men landslagssjef Joachim Löw bryr seg tilsynelatende ikke. Han vil ha med mannen han har omtalt som hjernen i laget.

– Han er viktig for oss, selv om han kanskje ikke rekker åpningskampen, meldte Löw da han presenterte bruttotroppen på 27 mann. Schweinsteiger slapp til i drøyt 20 minutter da Ungarn ble slått 2-0 sist lørdag.

12 DAGER FØR EM: Slovakia banket Tyskland i stormen

Ikke alle mener at Schweinsteiger fortsatt er viktig. Manchester United-oppholdet har fungert dårlig, og alt kan ikke forklares med skader. Forrige gang Schweinsteiger var skikkelig god for Tyskland var kanskje i VM-finalen for to år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INNBYTTER-ÅR: 2016 har vært et tungt år for kneskadeplagede Bastian Schweinsteiger. Her jubler han sammen med Ashley Young etter finaleseieren i FA-cupen over Crystal Palace. Foto: Jason Cairnduff Reuters

Philipp Lahm har gitt seg, og det er et problem, men folk som Neuer, Hummels, Boateng, Kroos, Özil, Müller og Khedira henger med. Det er også mange unge spennende i troppen, som Emre Can (22, Liverpool), Joshua Kimmich (21, Bayern), Julian Weigl (20, Dortmund) og Leroy Sané (20, Schalke).

STOR VG-KÅRING: Neuer ikke lengre verdens beste keeper

– Det er veldig spennende at det kommer opp så mange nye. De har store kvaliteter, bemerker Jørn Andersen, bosatt i Tyskland i mange år, i 2006 aktuell som Löws assistent, nå Nord-Koreas landslagssjef.

– «Jogi» Löw skal ha mye av æren for at Tyskland er så gode. Han passer perfekt på landslaget, er taktisk veldig sterk og meget dyktig til å få frem sitt budskap.

Det er mye fart i troppen, og Tyskland kan fortsette med sin raske, offensive fotball. Svakheten er forsvaret, særlig sidebackene. Pluss at de kanskje mangler en skikkelig målmaskin, poengterer Andersen.

Det siste har Mario Gomez (30) tidligere vært. Nå er den tidligere Bayern-spissen hentet tilbake. Han hadde knapt fått sjansen på landslaget etter EM i 2012, men en kanonsesong i Besiktas (28 mål) sender ham til Frankrike-EM.

STOR VG-KÅRING: To forsvarsspillere blant topp ti i verden

Er det noe som nesten føles som en fasit, så er det at Tyskland minst vil komme seg til en semifinale. Sånn er det bare.

Semifinale i 2006-VM, finale i 2008-EM, semifinale i 2010-VM, semifinale i 2012-EM og endelig mestere i 2014-VM.

Spania har vært bedre det siste tiåret, men Tyskland er alltid der.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MÅLJEGER: Mario Gomez er kalt inn til Tysklands EM-tropp. Foto: Christof Stache Afp

Mye snudde da landslagssjef Rudi Völler valgte å trekke seg etter EM-fadesen i 2004. Tyskerne forsvant etter gruppespillet, bunnen ble nådd med 0–0 mot Latvia og det var bare to år til VM på hjemmebane.

Inn med en fersk Jürgen Klinsmann, med gutteaktig og sprudlende engasjement til sin første hovedtrenerjobb. Han ville ha med seg en litt mer erfaren mann, og valgte en fyr han hadde truffet på et trenerkurs som het Joachim Löw. Löw hadde skaffet seg et navn som Stuttgart-trener, bare 35 år gammel, i 1996.

STOR VG-KÅRING: Denne tyskeren er bedre enn Agüero og Zlatan

Med samme klubb ble det to fjerdeplasser i Bundesliga, tysk cuptriumf i 1997 og finale i Cupvinnercupen i 1998 (tap 0–1 mot Chelsea og Tore André Flo). Deretter hadde Löw flere jobber med svært varierende hell, i Tyskland, Tyrkia og Østerrike.

Som Klinsmanns assistent fikk han en sentral rolle med en gang, og det er nesten opplest og vedtatt at Löw var den taktiske hjernen bak et sjeldent offensivt tysk lag som tok bronse i VM på hjemmebane i 2006, drevet frem av unggutter som Philipp Lahm (22), Bastian Schweinsteiger (21) og Lukas Podolski (21).

LES OGSÅ: England med råsterk snuoperasjon mot Tyskland

Fotballverden ble for en gangs skyld glad i Tyskland. Som oftest måtte man være tysk for å digge tidenes mest suksessrike europeiske fotballnasjon. Tyskerne var beundret, aldri elsket.

Klinsmann ga seg etter eventyret på hjemmebane. Han var helt utslitt og ville hjem til familien som bodde i Los Angeles. Men først jobbet han hardt for å overtale Joachim Löw til å overta. Dette sa han til VG foran VM i Brasil for to år siden: – Jeg gjorde det klart for ham at jeg ikke reiste hjem før han hadde sagt ja.

Resten er også et eventyr.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips og se hele Tysklands tropp.

Kjendistipset: SEVERIN FREUND

• Tyskeren har fire mesterskapsgull i hopp

FOTBALLGLAD: Severin Freund, fire mesterskapsgull i hopp. Han tror og håper moderlandet vinner EM. Foto: Shamil Zhumatov Reuters

– Hva tror du om Tysklands sjanser?

– Vi har en gyllen generasjon igjen, akkurat som på 90-tallet. Vi vant jo forrige VM, men EM blir vanskelig fordi alle de andre lagene er blitt mer og mer sultne.

– Hvilken nasjon tror du vinner?

– Jeg håper og tror på Tyskland. Om jeg skal følge med? Jeg er fra München. Det er svar godt nok.

– Hva tenker du om at Norge ikke har vært med i mesterskap siden 2000?

– Jeg tenker på Norge litt som Østerrike. De måtte kjempe lenge for å komme tilbake. Det er spennende med sånne lag, for hvis de får den rette «spiriten», kan de kvalifisere seg til mesterskap – og der kan de overraske.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder