USTØ START: John Arne Riise i oppgjøret mot Haugesund 19. mars. Foto: Fredrik Solstad VG

Krise-tall for Riise i Aalesund

John Arne Riise (35) har vært en blek kopi av seg selv etter returen til norsk fotball. Storebror Riise står uten seier i Tippeligaen - og ligger på 157. plass på VG-børsen.

  • Sindre Øgar
  • Joakim Rødven

Artikkelen er over fire år gammel

I søndagens 1-4-tap mot Sogndal ble Riise vraket fra startelleveren, men han var på banen da Sogndal lekte inn 3-1 og 4-1 på Color Line Stadion.

Å legge skylden for Sogndal-tapet på Riise vil være brutalt, men typisk nok ble ikke Aalesund bedre med Riise på banen. Tendensen er motsatt: AaFK tar mer poeng uten storebror Riise.

– Berger de plassen i år, så blir det slått stiften i styrerommet på Color Line Stadion. AaFK har ikke noe annet mål enn å berge seg nå, sier tidligere landslagsspiller og nåværende sportsleder i Sunnmørsposten Helge Skuseth.

Han takker ja til en prat med VG om Aalesunds svake sesongstart, men ber pent om at det ikke bare handler om John Arne Riise.

AaFK-TRENEREN: – Ikke så ille som folk skal ha det til

Poengsnitt: 0,17

Så langt har riksmediene nesten bare fokusert på Riise, mens trenerteamet Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft, og resten av AaFK-gjengen, har gått litt under radaren.

Sånn er det når man har én stor stjerne, en stjerne som ikke skinner:

* Aalesund har null seirer, én uavgjort og fem tap på de seks kampene Riise har vært på banen i Tippeligaen. Målforskjellen er 4-13. Seiersprosenten er 0. Poengsnittet er 0,17. Riises snitt på VG-børsen: 4,17 (157. plass). Ingen scoringer. Ingen målgivende.

* Aalesund har to seirer, null uavgjort og ett tap i Tippeliga-kampene uten Riise. Målforskjell: 7-1. Seiersprosenten er 66,7. Poengsnitt: 2,00.

* Ser man isolert på de 335 minuttene Riise har vært på banen, blir det ikke stort bedre: Riise har null «seirer», én «uavgjort» og fem «tap». Målforskjell: 2-8.

* I cupen har Riise vært involvert i alle rundene: Nesten-ulykken mot Spjelkavik, nesten-ulykken mot Herd og ulykken mot Brattvåg. Riises venstrefot var svært sentral i opphentingen mot Herd.

Se oversikt over alle Riise-kampene i Aalesund-drakt nederst i denne saken.

Husker du? Riise tiltenkt «Totti-rolle» i Aalesund

«Handler ikke om Riise»

– Problemet med Riise er at de ikke helt vet hvor de skal bruke ham. Normalt ville han vært venstreback, men Mikkel Kirkeskov har vært ett av lyspunktene. Riise har blitt satt i en midtbanerolle kroppen hans ikke har vært klar for, sier Skuseth.

– Jeg tror ikke forventningene til ham var så enorme, for de som kjenner forhistorien. Han hadde én sesong i Kypros og noen måneder i India. Samtidig: Han blir 36 år i år, og han er ikke akkurat en mann for fremtiden. Han burde ha levert, noe han ikke har gjort, men han er ikke alene.

Sett denne? Solbakken i ordkrig med fotballekspert

1-4-tapet mot Sogndal søndag kan ikke en vraket Riise bebreides for. Aalesund lå under 1-2 da Riise kom på banen. Et kvarter senere var det 1-4…

– Vi mente før kampen at det ga oss størst mulighet til å vinne kampen, forklarte AaFK-trener Trond Fredriksen da han fikk spørsmål om Riise-vrakingen.

På spørsmål fra TV 2s reporter om han hadde forventet mer av Riise, svarer han:

– Det handler ikke om John Arne Riise, det handler om hva vi presterer sammen.

– Kan ikke huske sist...

I TV 2s «Fotballkveld» argumenterte Mini for at Riise trenger tid på å komme inn i det. Amund Skiri etterlyste forenklende grep: En strammere defensiv organisering, en mer direkte spillestil, mer løpskraft – og IKKE fokus på finspill.

– Jeg kan ikke huske at et lag har forsvart seg så dårlig noen gang i Tippeligaen, og jeg husker langt tilbake, sier Skuseth om 1-4-tapet mot Sogndal.

– Hva er problemet?

– De sliter på midtbanen og i forsvaret. AaFK forsvarer seg ikke som et lag, og det gir enorme rom for motstanderne. Boli kommer til sjanser, men scorer ikke. Mos kommer til sjanser, men scorer sjelden. Så scorer han plutselig tre.

– Hvor god tid får Fredriksen og Fjøroft?

– Jeg vet ikke.. Trond fikk treårskontrakt, og det er mange som har hatt det uten å bli her for lenge. Aalesund har fått litt ry på seg for å sparke trenere. De er veldig avhengig av det som skjer i mai, før EM-pausen kommer. Hvis de ikke får en god del poeng før det, så er de i alvorlig fare.

RIISES RETUR:

Tippeligaen:

19. mars: Haugesund-Aalesund 3-0 (1-0 med Riise)

Aalesund ligger under 0-2 når Riise kommer på banen etter 50 minutter. Kwame Karikari scorer helt på tampen – og sørger for en kjedelig Riise-debut.

Riise på VG-børsen: 4

3. april: AAFK-Brann 1-2 (0-1 med Riise)

Riise kommer inn etter 50 minutter, rett etter at Brann har utlignet. For Branns Azar Karadas er historien en annen: Han blir byttet inn i det 82. minutt og scorer noen sekunder senere. Og hvem blir knust av Karadas i duellen?

Riise på VG-børsen: 5

10. april: Aalesund-Rosenborg 1-0 (1-0 med Riise)

Riise starter oppgjøret på Lerkendal. Aalesund holder ligafavoritten til 0-0 i godt over én time, men så utnytter Tore Reginiussen en retur fra Andreas Lie. Syv minutter senere (76. minutt) har Riise gjort sitt og blir byttet ut.

Riise på VG-børsen: 5

17. april: Aalesund-Viking 1-2 (1-2 med Riise)

Heller ikke Riises første nittiminutter blir vellykket. Franck Boli gir riktignok AaFK ledelsen, men Mathias Bringaker og Suleiman Abdullahi gjør livet surt for oransjetrøyene. Riises reaksjon er å si «Fy f***, for en f****dommer» idet han går av banen. NFF straffer ham med to kampers karantene.

Riise på VG-børsen: 4

21. april: Lillestrøm-Aalesund 1-1 (1-1 med Riise)

Aalesund tar sitt første, og hittil eneste, Tippeliga-poeng med Riise på banen. Riise imponerer ikke, og blir byttet ut etter en drøy time.

Riise på VG-børsen: 3

8. mai: Aalesund-Sogndal 1-4 (0-2 med Riise)

Riise tar plass på benken, og ser at AaFK går fra 1-0-ledelse til 1-2. Etter 54 minutter kommer Riise på banen, men det hjelper ikke stort: Martin Ramsland (64. min) og Gilbert Koomson (66. min) punkterer kampen i løpet av noen minutter.

Riise på VG-børsen: 4

CUPEN:

13. april: Spjelkavik-Aalesund 0-1 (0-1 med Riise)

Endelig en «opptur» for Riise. Starter cupkampen og er på banen når Mos scorer etter 50 minutter. Riise forlater banen etter en drøy time (62. minutt).

27. april: Herd-Aalesund 3-4 e.e.o. (3-4 med Riise)

Tre minutter før slutt lå AaFK under 3-1 for lille Herd, men med Riise tilbake på banen snudde storebror i byen. Mos scorer hat trick, og Riise er servitør med stor S.

3. mai: Brattvåg-Aalesund 1-1, 5-4 på straffer (1-1, 5-4 på straffer med Riise)

Riise puttet i straffesparkkonkurransen, men kunne ikke hindre katastrofe i 3. runde av cupen.

I VG Sportens ferske podcast får du dommen over bokseverdenens superkamp, Riises situasjon i Aalesund og Leicester-helten som ble flau:

Mer om

  1. Aalesund FK
  2. John Arne Riise

Flere artikler

  1. AaFK-treneren forsvarer Riise: – Ikke så ille som folk skal ha det til

  2. Aalesund ute av cupen – tapte på straffer mot Brattvåg

  3. Riise: – Siden jeg flyttet hjem, har jeg hatt det mye vondt

  4. Sogndal knuste Aalesund på sin egen hjemmebane: – Flaut

  5. Sint Riise ble dyttet vekk av lillebror: – Legger meg paddeflat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder