– Bør ikke legge så mye vekt på Nederland-helvetet

CHELSEA-SØLVTØY: Guus Hiddink holder FA-cuptrofeet han vant med Chelsea i 2009. Foto: Alastair Grant , AP

Hiddink bekreftet som ny Chelsea-sjef – her er hans opp- og nedturer

Chelsea bekrefter at Guus Hiddink (69) blir klubbens neste manager. VG har sett nærmere på nederlenderens mektige CV.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

I 14.30-tiden lørdag kom bekreftelsen alle har ventet på: Guus Hiddink blir Chelsea-manager ut sesongen.

Ifølge The Sun har Hiddink bedt om en ny spiss i januar. Leicesters Jamie Vardy og West Bromwichs Saido Berahino skal toppe handlelisten hans.

Hiddink har en imponerende merittliste og et godt forhold til klubbeier Roman Abramovitsj, men han er neppe ønsket som permanent sjef.

Nederlenderen, som leverte særdeles gode resultater de drøye fire månedene han ledet Chelsea i 2009, har for eksempel ingen ligamesterskap utenfor Nederland å vise til.

Hiddink kom inn for Luiz Felipe Scolari i februar 2009, ledet Chelsea til FA-cuptriumf og reiste fra klubben med en seiersprosent på utrolige 73,9.

Tottenham var det enste laget som slo Chelsea. I Champions League følte de blå seg snytt da Barcelona utlignet på overtid på Stamford Bridge i semifinalen – og tok seg videre på bortemålsregelen. Dommer Tom Henning Øvrebø opplevde sin tøffeste kveld som dommer med rasende spillere som Michael Ballack og Didier Drogba hengende over seg.

– Jeg skal ikke si hva vi egentlig føler, men dette er urettferdig, sa Guus Hiddink etterpå.

Så forsvant han fra Chelsea, mot viljen til spillere som Petr Cech og John Terry.

– Hiddink er et stort navn og har en mektig CV. Det er ikke mange år siden han var en av de absolutt største, beskriver TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker – og tenker på at yngre krefter som Pep Guardiola, Diego Simeone og Jürgen Klopp har tatt over tronen.

Ifølge Daily Mail er Simeone Chelseas drømmealternativ.

Thoresen: – Hiddink er akkurat det Chelsea trenger nå

– Brøt med alt

– Hiddink er en god løsning som «caretaker». Han kjenner eieren, spillerne og har vunnet FA-cupen der tidligere, men jeg tror Chelsea drømmer om noe enda større som permanent manager, sa Alsaker da han snakket med VG fredag.

– Hva får Chelsea hvis de velger Hiddink?

– Chelsea har spilt en fotball som har stivnet litt. Han vil nok frigi litt energi, og ha mer lek og moro: «Gå ut og uttrykk dere! Dere er best! Vis det!»

MARADONA-KLEM: Diego Maradona er en av dem som har trykket Guus Hiddink til sitt bryst. Her under kampen mellom Argentina og Russland i 2009. Foto: Misha Japaridze , AP

Kommentar: Mourinho ble felt av et bakholdsangrep

Som landslagssjef har Hiddink skapt oppsiktsvekkende resultater. Han tok Sør-Korea til semifinalen i fotball-VM i 2002, etter å ha slått ut Italia og Spania på veien, og ble æret med sørkoreansk statsborgerskap og gratis flyreiser i landet resten av livet.

Hiddink har også hatt suksess med Nederland, Australia og Russland.

Men den siste jobben endte ille. Han tok over Nederland etter VM i Brasil, men etter kvaliktap mot Tsjekkia og Island ble han fjernet sommeren etter – mens han ferierte i Frankrike.

– Jeg tror ikke man skal legge så mye vekt på Nederland-helvetet. Van Gaal brøt med alt Nederland står for under VM. Å lage en anti-kur på det er lettere sagt enn gjort, sier Alsaker.

Husker du? Nederland i oppløsning: Tap nummer fire under Hiddink

– Toppklasse-fotball er alltid attraktiv, sa Hiddink for noen måneder siden.

– Akkurat det Chelsea trenger

69-åringen har seks ligamesterskap med PSV, men utenfor hjemlandet har han ledet Fenerbahce, Valencia, Real Madrid, Real Betis, Chelsea og russiske Anzhi uten ett eneste seriemesterskap.

STOR VG-KÅRING: Tre spisser er bedre enn Ronaldo i 2015

På slutten av 80-tallet var Hiddink assistent i PSV. Han tok over som hovedtrener i mars 1987, og ett år senere ble PSV trippelmestere etter å ha vunnet ligaen, cupen og serievinnercupen.

– Jeg tror Hiddink er akkurat det Chelsea trenger nå. Styrken hans er at han er en menneskekjenner. Han er en person som du liker godt. Det balanserer han med å ha autoritet. Han er også veldig god til å sette sammen et lag. Både i forhold til fotballmessige og personlige egenskaper, sa Hallvar Thoresen til VG. Han var en del av PSVs 87/88-lag.

Trenerjobber i Fenerbahce (90-91) og Valencia (91-94) førte ikke til noen titler.

I januar 1995 tok han over et nederlandsk landslag full av individualister. Hiddink krevde disiplin og satte alvor bak ordene da han sendte Edgar Davids hjem fra EM i 1996, der Nederland røk ut i kvartfinalen.

Nederland spilte attraktiv fotball under VM i 1998, og slo ut Argentina i kvartfinalen før det ble stopp mot Brasil i semifinalen. Phillip Cocu og Ronald de Boer bommet i straffesparkkonkurransen.

Hiddink gikk til Real Madrid etter VM, men allerede i februar 1999 fikk han sparken etter svake resultater. Også tiden i Real Betis ble kort.

Men så kom det noen stolte Hiddink-år.

Sør-Korea hadde aldri vunnet en VM-kamp før Hiddink slo Polen og Portugal i gruppespillet, slo ut Italia og Spania i åttedelsfinalen og kvartfinalen før det ble 0-1-tap mot Tyskland i semifinalen.

Nedtur med Tyrkia

Hiddink dro så hjem til PSV, hvor han vant tre nye ligamesterskap på fire år – og tok laget til semifinale i Champions League. PSV tapte på bortemålsregelen mot Milan.

Australia ble neste karrieresteg. Han var trener for PSV og Australia samtidig, og for første gang på 32 år gikk Australia til fotball-VM da Uruguay ble slått i playoff. Australia gikk videre fra VM-gruppen med Japan, Brasil og Kroatia i 2006, men i åttedelsfinalen ble laget bokstavelig talt straffet av Francesco Totti.

(FILES) A file picture taken on March 27, 2015 shows Dutch head coach Guus Hiddink looking on during the Euro 2016 qualifying round football match between Netherlands and Turkey at the Arena Stadium in Amsterdam. Under-pressure Netherlands coach Guus Hiddink, whose side have struggled in qualifying for Euro 2016, has stepped down, the Dutch football federation (RNVB) announced on June 29, 2015. AFP PHOTO / JOHN THYS Foto: John Thys , Afp

Hiddink hadde mer inne. Han tok Russland til EM i 2008 på bekostning av England, og i selve mesterskapet tok Andrej Arsjavin og Roman Pavljutsjenko knekken på favoritten Nederland i kvartfinalen – før det ble 0-3 mot Spania i Wien.

Mourinho sparket: Nå starter stolleken

Hiddink-suksessen fortsatte i Chelsea, men sjef-jobben for Tyrkias landslag gikk ikke så bra. Et playoff-tap mot Kroatia gjorde at Tyrkia ikke kom til EM i 2012.

I februar 2012 tok Hiddink sin første klubbjobb på seks år da han tok over den oljerike russiske klubben Anzhi. Han klarte «ligabronse» i sin annen sesong og åttedelsfinale i Europa League – før han sluttet i 2013.

Nå har Hiddink litt å revansjere – etter at han fikk sparken i sin forrige jobb som Nederland-sjef mens han var på ferie.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool35303276274993
2Manchester City35233991345772
3Chelsea351861163491460
4Leicester City34178964323259
5Manchester United341610859332658
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mer om

 1. Premier League

Flere artikler

 1. «Kul, laidback, kompetent og tydelig»: Thoresen: – Hiddink er akkurat det Chelsea trenger nå

 2. José Mourinho har fått sparken

 3. José Mourinho sparket - nå starter «stolleken»

 4. Dette er Hiddinks Chelsea-grep

 5. Pluss content

  Claudio Ranieri: 30 år - null ligagull

Fra andre aviser

 1. Bekreftet: Hiddink tar over Chelsea ut sesongen

  Aftenposten
 2. Hiddink bekrefter Chelsea-samtaler

  Aftenposten
 3. Denne listen inneholder trolig navnet på den neste England-sjefen

  Fædrelandsvennen
 4. Mer jubel for rikingene

  Fædrelandsvennen
 5. Quiz: Test dine sportskunnskaper med våre julenøtter

  Aftenposten
 6. «Van Gaal virker ute av stand til å levere»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder