Reddet Spania i åpningskampen: Matchvinner Piqué hyller Iniesta

Ekspert om Iniesta: - Bærebjelken i et spansk lag på leting

(Spania - Tsjekkia 1-0) Spania stanget og stanget mot Tsjekkia og veggen Cech, men til slutt satt den: Barcelona-stopper Gerard Piqué stanget inn vinnermålet tre minutter før full tid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det så lenge ut som om Tsjekkia skulle slippe unna med ett poeng mot den to ganger regjerende europamesteren, men det massive spanske trykket ga resultater til slutt.

En strålende Andrés Iniesta fant pannebrasken til Barcelona-kompis Gerard Piqué, og i sin 78. landskamp nikket stopperen inn sitt femte mål.

Les også: Derfor piper spanjolene på Piqué (krever innlogging)

Ydmyk Iniesta hylles

– Jeg synes vi spilte veldig bra. Vi kontrollerte kampen, men ballen virket ikke å ville inn. Det var veldig viktig å starte med tre poeng, sier Piqué, og hyller Iniesta.

– Han vartet opp med en helt utrolig pasning, mener han.

Sverige spiller klokken 18: Slik gikk Zlatan fra «ego» til Sveriges samlende sjef

Iniesta, som ble kåret til banens beste av VG, er heller ydmyk.

– Å bli banens beste er ikke viktig. Det viktige er at vi vant, sier Iniesta til spanske Telecinco.

– Vi har et fantastisk lag som kan slå hvilken som helst rival. Nå må vi bare fortsette i samme spor, fortsetter playmakeren.

På overtid fikk Tsjekkia og Darida en gedigen mulighet til å utligne, men David De Gea, som nå er førstekeeper for Spania foran Iker Casillas, reddet.

Brøt åpningskampforbannelse

Dermed kunne Spania juble for seier - og trener Vicente del Bosque for å ha vunnet en åpningskamp i et mesterskap for første gang med Spania.

«Nye VG Live»: Les utfyllende referat fra kampen her!

Da Spania vant VM i 2010 ble det 0-1-tap i den første kampen. Da La Furia Roja vant EM to år senere ble det 1-1 og da laget ble slått rett ut av VM i Brasil endte åpningskampen mot Nederland med hele 1-5.

Dagen i dag er for øvrig på nøyaktig samme dato som Spania ble nedsablet i sistnevnte kamp.

– Vi hadde initiativet hele kampen. Vi dominerte, sier den spanske treneren.

– På målet vårt ga Iniesta den perfekte pasningen og Piqué var fenomenal. Jeg er glad på alles vegne, fortsetter han.

- Bærebjelken i et spansk lag på leting

«SLUTTEN»: Den 19. juni 2014 vartet Marca opp med følgende forside, dagen etter at Spania var slått ut av VM i Brasil. «SLUTTEN - Dessverre er den beste epoken i spansk fotball over», lyder skriften. Foto: FAKSIMILE: Marca

Av de spanske spillerne som fikk sjansen i vindkastene i Toulouse, var Iniesta den nest mest rutinerte. Bare Sergio Ramos (133 kamper) står bokført med flere landskamper enn 32 år gamle Andrés Iniesta (110 kamper).

Men dersom du ikke ser på den stadig minkende manken på toppen av den lille ballteknikerens hode, ser det ikke ut som om han eldes.

– Han har kvaliteter som gjør at alder kanskje ikke har så mye å si. Han har aldri vært særlig eksplosiv eller rask til å forflytte seg fra A til B, men han har et slikt magisk touch og et fotballhode som bare blir bedre og bedre med alderen, sier Viasats Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til VG.

– Han har et enormt toppnivå, gjør sjelden en dårlig fotballkamp og slutter aldri å overraske. Han kan vende og slår pasninger som få andre gjør etter ham, fortsetter Veland.

I 2010 avgjorde Iniesta VM-finalen mot Nederland i ekstraomgangene, og dersom Spania skal ha et håp om å vinne EM i Frankrike, etter å ha forlatt Brasil-VM i 2014 i skam, er laget avhengig av at Iniesta fortsetter å levere.

RETUREN: Mandag, samme dag som Spania EM-åpnet mot Tsjekkia, så Marca-forsiden slik ut. Foto: Faksimile: MARCA

– Hvor viktig er egentlig Iniesta for Spania?

– Hadde du spurt meg før mesterskapet, ville jeg umiddelbart sagt ganske viktig. Tsjekkia-kampen bekrefter det. Iniesta er bærebjelken i et spansk lag som er litt på leting etter den «perfekte» måten å spille på. At han ble avgjørende mot Tsjekkia, er egentlig et godt bilde på hvor viktig han er, mener Veland.

– Og Spania, hvilket inntrykk sitter du igjen med etter én spilt kamp i EM?

– En sterk firer. De har fortsatt en del å gå på, men hvis du ser tilbake på mesterskapene de vant i 2008, 2010 og 2012, så var det ikke all verdens med fantastiske kamper. De hadde noen, EM-finalen mot Italia spesielt, men grunnlaget for titlene ble lagt på samme måte som mot Tsjekkia; få kampen inn i sitt spor og bygge videre på ting de kan, svarer Veland.

CECH DEN REDNINGEN! Álvaro Morata kom først på innlegget og avsluttet fra kort hold, men Juventus-spissen klarte ikke overliste Petr Cech. Foto: Hassan Ammar Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder