HETT PÅ TINGET: Generalsekretær i NFF Kjetil Siem under et intervju med VG i dagene før fotballtinget. Foto: Jan Petter Lynau , VG

«Handshake for Peace»-Siem om egne verdier: – Man prøver jo. Og man feiler jo.

ULLEVAAL (VG) Norges Fotballforbund har jobbet hardt med verdiprosjekter som «Jeg spiller for Norge» og «Handshake for Peace». Nå er det NFF-toppenes egne verdier det settes spørsmålstegn ved.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På søndagens fotballting gikk Rosenborgs styreleder Ivar Koteng på talerstolen og holdt et «rett fra levra»-innlegg med klar adresse til ledelsen i norsk fotball. Han sa at «det forgikk et spill som er oss uverdig» og lurte på «hvorfor det foregikk et sånt maktspill».

Les også: Slik vil den nye presidenten rydde opp

Må bygges fra toppen

– Og da kan man spørre seg: Om de verdiene vi har – som er trygghet, glede, respekt og likeverd – gjelder på toppen av norsk fotball? Det er ingen vits å bruke så mye tid på bilder og flotte ting hvis vi ikke mener det HER!

– Og vi må mene det, la han til.

Rune Bratseth (t.v.) og Ivar Koteng under fotballtinget i Oslo. Foto: Ole Kristian Strøm. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Les også: Snuoperasjonen som måtte komme

På rekke satt forbundsstyret og generalsekretær foran sine medlemmer – og hørte på oppfordringene fra Rosenborg-lederen.

Koteng budskap var tydelig:

– Det er så enkelt at man må bygge den kulturen fra toppen.

Her kan du lese om Kotengs harde tale

– Har kommet ytringer

VG tok turen bort til generalsekretær Kjetil Siem i den påfølgende pausen, etter at også Sarpsborg 08-styreleder Cato Haug hadde kritisert NFF-toppene – før avtroppende fotballpresident Yngve Hallén kom med sitt tilsvar.

– Jeg synes det er bra at vi har en sånn type debatt. Det er poenget med tinget. Tinget skal sende signaler til styret og til administrasjonen gjennom styret, sier Siem.

Han syntes det var flott at «folkelighet» ble foreslått som ny verdi – noe Forbundstinget senere stemte frem.

Les også: Drillo mener Siem må gå

– Du har jo snakket mye om «Jeg spiller for Norge» og vært med å innføre «Handshake for Peace». Og så er det verdiene som blir angrepet her. Hva tenker du om det?

– Det startet med en gjennomgang av økonomien i VG-artiklene, som vi gikk gjennom mer i detalj på tinget, og det ble veldig godt mottatt. Utfra det har det kommet en del ytringer mot ledelsen og fra Fotball-Norge, om hvordan pengene blir brukt, starter Siem.

NY PRESIDENT: Avtroppende fotballpresident Yngve Hallén og påtroppende fotballpresident Terje Svendsen (t.v.) under fotballtinget på Ullevaal stadion søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

– Jeg angriper ikke folk i media

– Så går det på mangelen på å snakke direkte til hverandre. Det blir om hverandre, og gjennom media, og det er ikke noen som liker at det skjer. Jeg er den første til å si at jeg har prøvd å jobbe med verdier. Jeg angriper ikke folk i media. Jeg har blitt en del angrepet, og det er litt sånn det er å sitte på den utsatte posisjonen på toppen.

Les også: Knapt sett maken til utskjelling i norsk idrett

Generalsekretæren mener det ser verre ut i mediene enn det egentlig er.

– I bunn og grunn er vi alle venner. Når vi møtes og snakkes, så er det aldri noe problem. Men det ser veldig fiendtlig ut. Det er ingen dype fiendskap her.

– Men det blir beskrevet en maktkamp her. Og i en maktkamp er det kanskje litt skittent spill som ikke spiller på lag med de verdiene man skal stå for?

– Det er en utfordring du beskriver der. Når du debatterer det, og man debatterer jo gjennom media fordi vi tilkjennegir vårt synspunkt, sånn som her. Noen vil ha mer til kvinnefotball, noen til dommerne, noen til trening – og den store debatten er om det skal mer til topp eller mer til bredden. Det er politikk, og det er jo det det handler om.

Foto: ,

– Hva skal jeg svare på det da?

– Nå har det kommet ut som om det er en maktkamp om de midlene, og det ser jo sånn ut.

– Føler du at du selv har etterlevd de verdiene du har uttalt?

– Hva skal jeg svare på det da? Man prøver jo. Og man feiler jo. Det er ikke lett fordi vi har hatt ansettelsessaker som er vanskelig. En veldig profilert landslagstrener gikk. Det er ikke tvil om at det virker som det ikke blir etterlevd fra NFF-siden i en sånn prosess. Men det er ikke noe mangel på ønske om å etterleve. Men jeg ser at det må alltid kjempes mer for å etterleve det man selv kjemper for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder