MYE ØYEHIMLING: Cristiano Ronaldo i velkjent positur om dagen. Foto: AFP

Kommentar

Kanskje vi bør forstå Ronaldos oppførsel

MARSEILLE (VG) «Meeeee-ssi, Meeeee-ssi, Meeeee-ssi», lød det fra den polske svingen, men til slutt skrek Cristiano Ronaldo høyest.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jakub Blaszczykowski gjorde som Messi i Copa America, misset fra 11 meter, og et tappert Polen må reise hjem.

Ronaldo viste seg som anføreren da han åpnet med å sette sin straffe og som individualisten da Ricardo Quaresma satte den femte og avgjørende for Portugal.

Lest denne? Nani til VG: – Ronaldo er litt frustrert

Alle spillerne løp jublende mot Quaresma, kaptein Ronaldo danset rundt for seg selv i midtsirkelen og ropte sin glede ut i den svarte Marseille-natten.

Klokken 01.17 gikk han gjennom pressesonen under Stade Vélodrome, snakket i et par minutter bak en haug med portugisiske mikrofoner, og nøyde seg med et smil til alle andre. «Jeg har fått beskjed om at jeg må følge etter ham», sa Ronaldo på engelsk og pekte på en av de portugisiske presseoffiserene. Han stoppet opp ved Robert Lewandowski, ga ham en kjapp «skulderklem» og trøsteklappet litt på Grzegorz Krychowiak.

Som om Cristiano Ronaldo må følge etter noen som helst.

Han gjør som han vil, og noen ganger kan man lure på hvorfor de andre portugiserne gidder å følge etter Ronaldo. Han kjefter dem jo opp og ned hele tiden.

For veien til semifinalen har ikke bare sett fin ut. Portugal har ennå ikke vunnet etter 90 minutter, og Ronaldo har hatt en ganske middels turnering, i hvert fall etter hans standard. Men akkurat dét er nå greit. Det føles mindre greit når kapteinen slår seg på knærne, hopper opp og ned og rister demonstrativt på hodet bare fordi William Carvalho ikke spiller ballen til ham.

Verdens største fotballstjerne har ofte kroppsspråket til en furten unge.

Og når Ronaldo mister ballen på vei gjennom det polske forsvaret, bruker han sporenstreks høyrearmen for å gi beskjed til pasningsleggeren om at det ikke var «sånn» han skulle hatt pasningen. Men sånn.

Selv skrittet Ronaldo seg karakteristisk bakover og banket løs fra «hundre» meter, akkurat ned for der jeg satt, nesten nøyaktig midt på banehalvdelen. Det så bare dumt ut og endte nok en gang rett i muren, totalt bortkastet. Han klumseskjøt i nettveggen og bommet på ballen et par ganger. Det var selvsagt i orden for lagkameratene, ingen tenker tanken på å kritisere den største.

Men da João Moutinho slår ballen utover sidelinjen, over hodet på Quaresma, snur Ronaldo seg bort i lett avsky.

Det ser ikke noe særlig fint ut.

Samtidig: Vi som er fra langt mot nord bør nok huske på et par ting. «Dere er kaldblodige, vi er latinske», svarte Luis Mateus fra Maisfutebol da jeg konfronterte ham med Ronaldos oppførsel. Ikke at han synes at det er så fint å se alle faktene, men Mateus bryr seg liksom ikke, og mener at portugisere generelt heller ikke gjør det.

Så da trenger kanskje ikke nordmenn gjøre det heller? I vår kultur, og for eksempel den engelske vi er veldig påvirket av, er Ronaldos kapteinsopptreden håpløs.

Lenger sør er det mer følelser, mer veiving og utagerende kroppsspråk, det er en del av greia. Spillerne vet dessuten at Ronaldo er selvsentrert og opptatt av egne scoringer og heder og ære. Men de vet også at han er mye bedre enn alle andre på laget, og at det er hans fremste lederegenskap.

Og til slutt gikk de overlykkelige rundt og feiret sammen, Ronaldo og hans venner.

I FRANKRIKE: Trond Johannessen

Stopperbøllen Pepe kommer ut igjen alene med sine to døtre, har banen for seg selv og alle tre ligger og kravler nede ved målet der straffesparkene ble tatt.

Da hadde Cristiano Ronaldo for lengst gått i garderoben etter sin 131. landskamp (60 mål). Nå er han i semifinale for fjerde gang, de to siste er tapt.

Det er ingen tvil om at det ville betydd enormt for ham om han endelig skulle klare å hente hjem gullet til landet sitt.

Det er litt mer tvil om han innerst inne vil vinne mest for Portugal eller for seg selv...

Men det er ikke det viktigste. Vinner Portugal EM, får han begge deler. Da er 2016s hans.

Da blir det nok en gullball også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder