Scoret hattrick for «laget som aldri vinner»

SCORET TRE: David Villa (venstre) jubler for sitt første av tre mål. Fernando Torres måtte nøye seg med en målgivende, før han ble byttet ut etter 53 minutter. Foto: AP

Villa dedikerer mål til Torres

(Spania-Russland 4-1) Fernando Torres (24) kom til EM som den store spanske stjernen. Mot Russland ble han fullstendig overskygget av spisskollega David Villa (26).

  • Kristian Skalland Moen

Artikkelen er over 12 år gammel

VG Nett LIVE:Les fullt kampreferat her!

Ikke fordi Torres var dårlig, men først og fremst fordi Villa scoret tre mål for Spania i kveldens EM-åpning mot Russland. Dermed ga han både seg selv og Spania en drømmestart i mesterskapet.

- Det var herlig å score tre mål og det er en god start for laget. Det var viktig å vinne denne kampen, men vi må huske på at det bare er den første av tre kamper, sier David Villa ifølge Reuters.

Samtidig dedikerer han, ifølge Marca, det tredje målet til spissmakker Torres.

- Før kampen ble det snakket mye om Torres, og om hvorvidt han passet inn i laget. Etter kampen ser vi hvor feil det var. Derfor dedikerer jeg det tredje målet mitt til ham, fordi de to første målene i stor grad var hans fortjeneste, sier tremålscoreren, og forklarer:

- Ved det første målet kan alle se hvor viktig han er, ved det andre er det Torres som skaper rom for Iniesta, slik at han får spilt til meg.

- Villa er brilliant

Villa hadde sikkert behov for en liten opptur. Klubben hans Valencia har hatt en elendig sesong i La Liga, og angriperen skal ha fått lov til å forlate klubben i sommer. Real Madrid har allerede signalisert interesse. Den interessen vil garantert bare bli større etter kveldens kamp, hvor David Villa blir stående igjen som enslig toppscorer etter EMs åpningsrunde.

- Villa er en brilliant spiller. Når jeg tenker på navnet Villa, så tenker jeg på mål, sier Spanias landslagssjef Luis Aragones, som fikk en herlig start på EM.

Kanskje vil også interessen for det spanske landslaget våkne til live i hjemlandet. Der har klubbfotballen stort sett alltid vært viktigst. Det er kanskje ikke så rart.

Spania har kommet til mesterskap etter mesterskap med mannskap som skulle være mer enn gode nok til å stå igjen som vinnere. Det har de bare klart én gang i EM - i 1964. I VM har spanjolene fortsatt tilgode å vinne.

Torres med målgivende

I denne sommerens EM regnes Spania igjen blant favorittene. Mye på grunn av spissduoen Torres/Villa, men også fordi laget har kvalitet i alle ledd.

Russland blir spådd som en outsider, og hadde store planer om å sjokkere spanjolene fra start. Det klarte de bare halvveis, for Spania fikk etter hvert større og større kontroll over kampen.

Spillet bølget frem og tilbake i innledningen av oppgjøret. Det var tydelig at Russlands mer ukjente spillere hadde bestemt seg for å vise null respekt for Spanias stjernegalleri.

Men det var to av de aller største spanske navnene som fikset 1-0. Fernando Torres kom seg litt heldig forbi siste forsvarer, og var plutselig alene med keeper Akinfeev. I stedet for å avslutte selv trillet han videre til David Villa, som kom stormende i midten. Valencia-spissen trillet enkelt inn ledermålet. Da var bare tjue minutter spilt.

Les videre under bildet!

HELT VILL: David Villa jubler hemningsløst for ett av sine tre mål mot Russland. Foto: Reuters

Slo kontra

Russland forsøkte å svare bare to minutter senere, men Zyrianov satte ballen i høyre stolpe bak Iker Casillas i Spania-målet. Nærmere kom ikke russerne de første 45 minuttene.

Russland forsøkte å trykke inn en utligning på en corner rett før pause, men den offensive satsingen ga ikke resultat. I stedet havnet laget i ubalanse, noe Spania straffet dem knallhardt for.

Spanjolene slo umiddelbart kontra etter hjørnesparket. Ballen havnet til slutt ute til høyre hos Andres Iniesta, som lurt dro seg innover i banen, før han sendte en herlig stikker bak Russlands forsvar. Igjen kom David Villa stormende. Uten betenkningstid sendte han ballen under en utrusende Akinfeev til 2-0.

Det var også resultatet til pause.

- Vi er litt heldige i første omgang. De presser oss hardt, men vi fikk det første målet på en kontring, sier Luis Aragones.

Torres byttet ut tidlig

I andre omgang åpnet kampen seg enda mer. Russland måtte fremover på banen, og etterlot seg stort kontringsrom som Spania kunne benytte seg av.

Landslagssjef Luis Aragones så trolig tidlig at spanjolene ville klare å ri seieren i land, for allerede åtte minutter ut i omgangen tok han en målløs Torres av banen. Et så tidlig bytte er ikke hverdagskost for Premier League-proffen.

- Han var ikke skadet. Torres har hatt en lang og tøff sesong. Han blir en viktig spiller for oss. På det tidspunktet (hvor Torres ble tatt ut) trengte vi å styrke midtbanen, forteller Aragones.

Les videre under bildet!

BYTTET UT: Her blir Fernando Torres erstattet av Cesc Fabregas. Foto: AFP

Det hadde ikke altfor stor betydning. David Villa klarte seg nemlig fint uten Liverpool-stjernen ved sin side. Villa rundlurte sisteforsvareren til Russland, og sendte ballen i mål for tredje gang i kampen. 3-0 til Spania med et kvarter igjen å spille.

Reduserte

Russland kom til en rekke store sjanser på tampen av kampen. Spania så ut til å være i garderoben allerede. En corner ble

HJEM TIL SPANIA? Cesc Fabregas. Foto: AP

stusset videre av Shirkov. Inne i feltet stormet Roman Pavljutsjenko frem og stanget inn reduseringen.

Like etter var russerne på ferde igjen, og Semak burde redusert til 3-2. Avslutningen ble altfor svak.

På overtid dukket Torres-innbytter Cesc Fabregas opp og stanget inn kampens siste mål. Xavi skjøt fra høyre, og Fabregas stupheadet enkelt inn 4-1.

Resten av fotball-europa er herved advart. Spania vil være med denne gangen.

Mer om

  1. Fotball-EM
  2. Russlands herrelandslag fotball
  3. Spanias herrelandslag fotball

Flere artikler

  1. Fra benken til to målgivende - Spania til EM-finale!

  2. Villa skadet fingeren

  3. Bildet som skremmer fotball-Spania

  4. Spania med fotballkunst i generalprøven

  5. Skadde Spania-stjerner får VM-tur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder