SKJØNTE INGENTING: John Arne Riise fikk direkte rødt kort for munnbruk. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Riise utvist for «drittpreik»

- Jeg sa bare f..... shit!

(VG Nett) (Ukraina - Norge 1-0) John Arne Riise skjønte null og niks av utvisningen da Norge fullførte sitt verste landslagsår på 30 år.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


Det var dommer Romans Lajuks fra Latvia som stjal det lille som var av show på novemberkalde Dnipro Arena onsdag kveld.

VG Nett LIVE:Fyldig referat fra kampen

Først og fremst etter 50 minutter:

Etter en situasjon der John Arne Riise ikke var direkte involvert, konfererte Lajuks med sin assistentdommer på linja. Så trakk han resolutt opp det røde kortet til Norges venstreback - og signaliserte samtidig for munnbruk.

Leserne diskuterer:- Rett og slett en usannsynlig svak fotballdommer

John Arne Riise forsto ingenting. Han slo ut med armene, smilte oppgitt - og ruslet av Dnipro Arena i Dnipropetrovsk.

Etter kampen kalte han avgjørelsen for latterlig.

- Jeg ble like overrasket som mange andre, sier han til Viasat 4.

- F..... shit er noe man sier i alle kamper. Det betyr "forbanna tull" på godt norsk, fortsetter John Arne Riise og er ikke ferdig med det:

- Han (dommeren) hadde vært forferdelig hele kampen og dømte på alt. Det eneste jeg tenkte var at jeg hadde skuffet gutta. Men det jeg sa er noe jeg sier i alle kamper. Jeg må ta en prat med dommeren og høre hva han trodde jeg sa, sier Riise.

Hareide: - Tilbake til 1980-tallet

Landslagssjef Åge Hareide ville uttale seg minst mulig om dommeren, men sa litt likevel:

- Vi har hatt mange gode dommere i landskamper, men dette var litt tilbake til 1980-tallet, sier Hareide og henviste til egen tid som landslagspiller i kamp mot østblokkland.

Han ville imidlertid ikke uttale seg om John Arne Riises utvisning.

Fikk straffe

Også etter 26 minutter var den latviske dommeren i fokus. Sergej Nazarenko driblet seg forbi Norge-stopper Tore Reginiussen. Nordmannen løftet på foten, Ukraina-spilleren oppsøkte en slags ørliten kontakt mellom spillerne - og falt.

Det var nok til at den latviske dommeren blåste for straffe. Forsøket rullet Jevhen Seleznijov midt i mål - mens keeper Jon Knudsen hadde kastet seg ned til venstre. Og hadde ikke mulighet på straffesparket.

Saken fortstter under bildet.

VONDT: Norge går gjennom hele 2008 uten å vinne en landskamp. Her er det Christian Grindheim som lider litt. Foto: Scanpix


Offensivt hadde ikke Norge mye å by på i Ukraina. Daniel Fredheim Holm (23) headet i nettveggen etter Norges første corner. Og ni minutter etter pause banket Christian Grindheim (25) til fra langt hold - der Ukrainas keeper måtte gi retur. Uten at forsøkene kan karakteriseres som store målsjanser.

Hjemmelaget var overlegne i sjansestatistikken - og vant sånn sett fortjent. I sin tredje landskamp hadde Jon Knudsen (fyller 34 torsdag) mer enn nok å gjøre. Stabæk-keeperen vartet opp med en rekke redninger på ukrainernes forsøk - og forhindret at tapet ikke talte mer enn ett mål.

0-1 betyr at 2008 vil stå igjen som et marerittår for Norge og landslagssjef Åge Hareide. Han har ikke klart å lede laget til en eneste seier i år - og har gått gjennom et helt år uten å vinne fotballkamper. Sist var den ubetydelige 4-1-seieren mot Malta i EM-kvalifiseringen 21. november 2007.

Også i 1978 - med Tor Røste Fossen som landslagssjef - gikk Norge gjennom et kalenderår uten seirer. Den gangen spilte Norge tre uavgjorte og tapte fire.

I 2008 er fasiten null seirer, fire uavgjorte og like mange tap: Wales (borte) 0-3, Montenegro (borte) 1-3, Uruguay (hjemme) 2-2, Irland (hjemme) 1-1, Island (hjemme) 2-2, Skottland (borte) 0-0, Nederland (hjemme) 0-1, Ukraina (borte) 0-1.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder