SKJØNTE INGENTING: John Arne Riise fikk direkte rødt kort for munnbruk. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKJØNTE INGENTING: John Arne Riise fikk direkte rødt kort for munnbruk. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Riise utvist for «drittpreik»

- Jeg sa bare f..... shit!

FOTBALL

(VG Nett) (Ukraina - Norge 1-0) John Arne Riise skjønte null og niks av utvisningen da Norge fullførte sitt verste landslagsår på 30 år.

Publisert: Oppdatert: 19.11.08 21:45


Det var dommer Romans Lajuks fra Latvia som stjal det lille som var av show på novemberkalde Dnipro Arena onsdag kveld.

VG Nett LIVE:Fyldig referat fra kampen

Først og fremst etter 50 minutter:

Etter en situasjon der John Arne Riise ikke var direkte involvert, konfererte Lajuks med sin assistentdommer på linja. Så trakk han resolutt opp det røde kortet til Norges venstreback - og signaliserte samtidig for munnbruk.

Leserne diskuterer:- Rett og slett en usannsynlig svak fotballdommer

John Arne Riise forsto ingenting. Han slo ut med armene, smilte oppgitt - og ruslet av Dnipro Arena i Dnipropetrovsk.

Etter kampen kalte han avgjørelsen for latterlig.

- Jeg ble like overrasket som mange andre, sier han til Viasat 4.

- F..... shit er noe man sier i alle kamper. Det betyr "forbanna tull" på godt norsk, fortsetter John Arne Riise og er ikke ferdig med det:

- Han (dommeren) hadde vært forferdelig hele kampen og dømte på alt. Det eneste jeg tenkte var at jeg hadde skuffet gutta. Men det jeg sa er noe jeg sier i alle kamper. Jeg må ta en prat med dommeren og høre hva han trodde jeg sa, sier Riise.

Hareide: - Tilbake til 1980-tallet

Landslagssjef Åge Hareide ville uttale seg minst mulig om dommeren, men sa litt likevel:

- Vi har hatt mange gode dommere i landskamper, men dette var litt tilbake til 1980-tallet, sier Hareide og henviste til egen tid som landslagspiller i kamp mot østblokkland.

Han ville imidlertid ikke uttale seg om John Arne Riises utvisning.

Fikk straffe

Også etter 26 minutter var den latviske dommeren i fokus. Sergej Nazarenko driblet seg forbi Norge-stopper Tore Reginiussen. Nordmannen løftet på foten, Ukraina-spilleren oppsøkte en slags ørliten kontakt mellom spillerne - og falt.

Det var nok til at den latviske dommeren blåste for straffe. Forsøket rullet Jevhen Seleznijov midt i mål - mens keeper Jon Knudsen hadde kastet seg ned til venstre. Og hadde ikke mulighet på straffesparket.

Saken fortstter under bildet.


Offensivt hadde ikke Norge mye å by på i Ukraina. Daniel Fredheim Holm (23) headet i nettveggen etter Norges første corner. Og ni minutter etter pause banket Christian Grindheim (25) til fra langt hold - der Ukrainas keeper måtte gi retur. Uten at forsøkene kan karakteriseres som store målsjanser.

Hjemmelaget var overlegne i sjansestatistikken - og vant sånn sett fortjent. I sin tredje landskamp hadde Jon Knudsen (fyller 34 torsdag) mer enn nok å gjøre. Stabæk-keeperen vartet opp med en rekke redninger på ukrainernes forsøk - og forhindret at tapet ikke talte mer enn ett mål.

0-1 betyr at 2008 vil stå igjen som et marerittår for Norge og landslagssjef Åge Hareide. Han har ikke klart å lede laget til en eneste seier i år - og har gått gjennom et helt år uten å vinne fotballkamper. Sist var den ubetydelige 4-1-seieren mot Malta i EM-kvalifiseringen 21. november 2007.

Også i 1978 - med Tor Røste Fossen som landslagssjef - gikk Norge gjennom et kalenderår uten seirer. Den gangen spilte Norge tre uavgjorte og tapte fire.

I 2008 er fasiten null seirer, fire uavgjorte og like mange tap: Wales (borte) 0-3, Montenegro (borte) 1-3, Uruguay (hjemme) 2-2, Irland (hjemme) 1-1, Island (hjemme) 2-2, Skottland (borte) 0-0, Nederland (hjemme) 0-1, Ukraina (borte) 0-1.

Her kan du lese mer om