JADA! Speil, speil på veggen der, hvem har blitt kjøpt og solgt for mest i verden her? Det er Ángel Di María, som her feirer mål mot Paraguay i Copa América tidligere i sommer. Foto:Juan Mabromata,Afp

Di María bekreftet PSG-spiller: Ingen over, ingen ved siden av: Ángel Di María (27) er kjøpt og solgt for 1,7 mrd

Ni spillere omsatt for over én milliard kroner

Tor-Kristian Karlsen: -Underlig at Di María troner øverst

Ángel Di María er, etter at overgangen fra Manchester United til PSG ble bekreftet i dag, blitt kjøpt og solgt for svimlende 1,7 milliarder kroner totalt i karrieren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

• 2007: Ángel Di María begynner sitt Europa-eventyr i Benfica. Han forlater moderklubben Rosari for 5,6 millioner pund, 19 år gammel.

• 2010: Diego Maradona spår Di María som «Argentinas neste superstjerne». Ikke lenge etterpå blir den ettertraktede Benfica-vingen klar for Real Madrid for 23,1 millioner pund.

• 2014: Real Madrid kjøper VM-komet James Rodríguez og finner ikke plass til argentineren, som av mange ble ansett som lagets beste i Champions League-finalen mot Atlético. Spilleren forsvinner derfor til Manchester United for rekordsummen 59,7 millioner pund.

• 2015: Under ett år etter at Di María tredde på seg den røde Manchester-trøyen, bytter han beite igjen. Den hurtige kantspilleren fant seg aldri helt til rette i arbeiderklassebyen, og søker heller lykken i den franske hovedstaden. Han har tapt seg noe i verdi, men PSG må etter rapportene lange ut med 44,5 millioner pund for å sikre seg argentinerens tjenster. Overgangen ble bekreftet i dag.

** Overgangssummene er hentet fra Transfermarkt og BBC.

– Manchester United bekrefter salget av Ángel Di María til Paris Saint-Germain. Vi ønsker ham lykke til, skriver engelskmennene på sine hjemmesider.

– Ángel Di María har signert en kontrakt med PSG som strekker seg til 2019, skriver franskmennene på sin, og gir han draktnummer 11.

– Jeg er veldig stolt, og kan ikke vente med å ta på meg drakta og fargene til PSG, sier spilleren selv, ifølge klubbens hjemmesider.

Derfor er PSG-summen rimelig

– Jeg synes prisen mer eller mindre som forventet, sier Tor-Kristian Karlsen, som blant anent har jobbet som sportsdirektør og direktør i AS Monaco og som speider for en rekke europeiske toppklubber, til VG.

Han mener at prisen må sees i sammenheng med hvor mye United betalte for ham, og at en spiller som for bare ett år siden vant Champions League og spilte VM-finale, ikke har rast voldsomt i verdi på tross av en noe laber sesong.

– Manchester United må akseptere et lite tap, men summen de får av PSG er omtrent det Di María står igjen med i regnskapsbøkene med tanke på amortisering. Ellers må man også huske at franskmennene betalte enda mer for David Luiz forrige sommer, sier Karslen, som minner om at angrepsspillere tradisjonelt sett koster mer enn stoppere.

– Argentinere trives bedre i Paris

EKSPERT: Tor-Kristian Karlsen vet utmerket godt hvordan mekanismene i overgangsmarkedet fungerer. Han har i en årrekke jobbet som speider, og var både sportsdirektør og direktør i franske Monaco. Foto:Morten Rakke,VG

Han har tro på at argentineren vil passe inn i PSG, og begrunner det på følgende vis:

– Di María vil få kloke og intelligente spillere rundt seg, og Blanc har fått den offensive samhandlingen til å fungere bedre det siste året. Dessuten vil han trolig få en mer definert rolle i PSG enn hva tilfellet var i England, i tillegg til at argentinere på generelt grunnlag trives bedre i Paris enn i England, sier Karslen, og utdyper:

– I den franske hovedstaden er det veldig mange søramerikanere, språket er en formalitet og for Di Marías del er det også allerede mange søramerikanere i troppen til PSG. Den eneste bekymringen er om han vil støtte seg til Ezequiel Lavezzi som fadder. Om de to fokuserer litt for mye på det utenomsportslige, er det ikke sikkert at integreringen går helt etter oppskriften...

– Merkelig

Om han blir en suksess eller ikke i Frankrike, gjenstår å se. Det som er sikkert, er at han er PSG-spiller. Det bekreftet klubbene i dag. Han har skrevet under en kontrakt som strekker seg til 2019, melder den franske klubben på sin Twitter-profil. Overgangssummen er, ifølge rapportene 44,5 millioner pund.

Dermed har Di María, i en alder av 27 år, blitt kjøpt og solgt for 132,9 millioner pund - eller svimlende 1,7 milliarder kroner - i løpet av karrieren.

Ingen annen fotballspiller kan matche det, noe blant andre Daily Mail melder.

– Det er selvsagt litt underlig at Ángel Di María er den dyreste fotballspilleren etter akkumulerte overgangssummer, men det henger sammen med klubbløypen han har gått, sier Tor-Kristian Karlsen.

– Benfica selger sjelden billig, og det gjør heller ikke Real Madrid. Dessuten har han Jorge Mendes som agent. Portugiseren er det nærmeste man kommer en «Boutique Agent» innenfor fotballen: Han har skapt sitt eget markedet og driver i praksis overgangsvirksomhet på sine premisser, ikke klubbens. Når Mendes kommer til bordet, blir det dyrt, men det er fordi han representerer kvalitet.

VG +: Jorge Mendes - den omstridte bakmannen (krever innlogging)

Zlatan nummer 2

Nærmest Di María i akkumulerte overgangssummer kommer argentinerens nye lagkamerat i PSG, svenske Zlatan Ibrahimovic. I en alder av 33 og med ett år igjen av kontrakten er det lite som tyder på at han klarer å ta igjen Di María igjen.

Svensken er for øvrig kjøpt og solgt for totalt 1,6 milliarder kroner.

NUMMER 3: James Rodríguez, her fra sin tid i Monaco, er kjøpt og solgt for totalt 1,4 milliarder kroner. Da han ble kjøpt til Monaco, var Tor-Kristian Karlsen en av de som trakk i trådene. Foto:Eric Gaillard,Reuters

Én som fortsatt kan gå forbi argentineren, er Di Marías søramerikanske kollega - og mannen som tok plassen hans i Real Madrid - James Rodríguez. 24-åringen ligger bare én overgang bak Di Maria, men colombianerens overganger har vært av det dyre slaget.

Tor-Kristian Karlsen om VM-kometen: - Bestemoren min kunne se at han ville bli fantastisk

Monaco kjøpte ham for nesten 500 millioner sommeren 2013, en overgang Karlsen for øvrig var med på å regissere, før Real Madrid plusset 300 millioner kroner på overgangssummen da de kjøpte VM-toppscoreren året etter. Totalt har han kostet 1,4 milliarder kroner.

Han er en av fire spillere på topp 10-listen til Daily Mail som for øyeblikket holder til i La Liga. Ellers okkuperes listen av tre Ligue 1-spillere, inkludert Di María, Falcao, som er lånt ut fra Monaco til Chelsea, 40 år gamle Juan Sebastián Verón, som fortsatt holder koken i moderklubben Estudiantes, og Nicolas Anelka (37), som tjener til livets opphold i indiske Mumbai City.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool17161042142849
2Leicester City17123240112939
3Manchester City17112447192835
4Chelsea179263125629
5Tottenham Hotspur177553224826
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder