15-åringen dominerte i U21-debuten

Ødegaard: Tror ikke jeg blir tatt ut

DRAMMEN (VG) (Norge U21 - Portugal U21 1-2) Han dominerte mot spillere som var fire, fem og seks år eldre. Men Martin Ødegaard (15) tviler på at han løftes inn i Per-Mathias Høgmos A-landslagstropp nå.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg tror ikke jeg blir tatt ut, sier 15-åringen til VG etter U21-debuten i Drammen torsdag - hans annen landslagsdebut på åtte dager.

Etter Mats Møller Dæhlis skade mot England åpnet A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo for å hente nye spillere i troppen til EM-åpningen mot Italia tirsdag og avfeide ikke Ødegaards navn i London onsdag kveld.

- Blir jeg tatt ut, blir jeg så klart glad og sier ja. Men det viktigste er at Mats blir klar til kampen, så han kan bidra, fortsetter Ødegaard i intervjusonen utenfor garderobene på Marienlyst. Utenfor inngangsdøren står supportere og roper «Martin, Martin!».

De skal ha autografer og «selfies» fra Norges fotballyndling nummer én. Noen av gutta spør til og med om en klem når 15-åringen kommer ut.

VG LIVE:Vi fulgte kampen her!

- Takler oppstyret

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud viser til Per-Mathias Høgmo når det gjelder å vurdere sjansen for at Ødegaard kommer inn som ekstramann mot Italia. Men det er ikke bestemt at han ikke skal være aktuell for et opprykk til Høgmos tropp.

- Dette er vurderinger som gjøres. Om du spør meg om hva to pluss to er, så er det fire. Det er det et rett svar på. Om du spør meg hvor Martin Ødegaard skal være eller spille til enhver tid, er det ikke noe rett svar. Det er vår jobb å gjøre den vurderingen, sier rogalendingen.

Han synes Ødegaard takler oppstyret rundt landslagsdebuter og Tippeliga-dominans godt.

- Men vi skal være oppmerksom på at å ha et sånt jag rundt seg over tid vil påvirke de fleste. Jeg tror han er godt påkledd til å håndtere det, men vi skal også la ham gjøre det han er mest glad i. Å spille fotball som i dag, sier Smerud.

Han så laget spilte en spesielt god 1. omgang mot det som blir den suverene gruppevinneren i kvalifiseringspuljen til EM-sluttspillet i Tsjekkia neste sommer. Norge ødela sjansen for et nytt EM-eventyr etter semifinalesuksessen i fjor allerede tidlig i kvalifiseringen - før Smerud ble ansatt.

Og de avsluttet altså med et nytt tap, selv om sjansestatistikken viste 5-5, og Norge hadde brukbare offensive takter til tider.

- En veldig morsom kamp å spille. Vi spiller litt rundt med Portugal til tider, vurderer Martin Ødegaard.

Han var mannen (gutten) bak det Norge skapte av farligheter med seks agentfirmaer og 35 europeiske klubber på tribunen (som sikkert var vel så interessert i noen av portugiserne).

(artikkelen fortsetter under videoen)

- Høgmos valg

Strømsgodset-strategen spilte på sin egen klubbs hjemmebane, men var så komfortabel at han nesten så ut som om han var med gjengen på løkka. Han var fuser-i-alt på dødball, kjælte kula med følsomme touch, dunstet av selvtillit og medoverlegen oversikt sydde han Norges angrepsspill sammen.

- Når jeg ser U21-landslaget, gir jeg selvfølgelig rapport på det jeg ser. Martin gjør en bra match, absolutt. Spesielt i 1. omgang, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG kort tid etter kampslutt.

Ødegaard debuterte for Norges A-landslag i treningskampen mot De Forente Arabiske Emirater sist uke, men var ikke med i troppen som møter Italia kommende tirsdag.

- Er det avtalt at han ikke skal løftes opp i A-troppen mot Italia, eller er det mulig å hente ham inn nå?

- Det synes jeg Per (Høgmo) må få svare på. Det er hans ansvarsområde, sier Semb.

- Hva står det i rapporten din, da?

- Hehe, du har jo sett kampen selv. Rapporten er at han har spilt en god kamp. Spesielt når han er involvert med ball. Da ser du ferdighetsrepertoaret og spillforståelsen. Men det visste vi jo, sier toppfotballsjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

NORGE-PORTUGAL U21 Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Viste seg frem umiddelbart

Faktisk var tenåringen på 15 år med drakt 15 involvert allerede etter 15 sekunder. Han rappet ballen fra en uopplagt Portugal-forsvarer og skar inn i gjestenes 16-meter og holdt på å servere Norge og Mushaga Bakenga en drømmestart.

Senere i omgangen spilte Ødegaard frem klubbkompis Gustav Wikheim til en ny sjanse, og en vipp gjennom Portugal-boksen satte Bakenga opp til en ny avslutningsmulighet, men trønderen skjøt over.

Innimellom Ødegaards dominans tok likevel Portugal ledelsen. Branns Jonas Grønner opphevet offsiden og tillot Carlos Mané å trille inn 1-0-ledelse bak Aslak Falch i Norges mål.

Etter pause fortsatte 15-åringen å markere seg - men ikke i samme grad.

Han prøvde selv en hard avslutning med venstrefoten på 16-meteren. Så trillet han igjen frem en Godset-kombinasjon med Wikheim. Han ga ballen videre til frontspiss Mushaga Bakenga.

Eintracht Braunschweig-spilleren traff endelig på målsjansen og satte inn Norges redusering - for før Norges etterlengtede scoring hadde innbytter Ricardo trillet 2-0 til Portugal i korthjørnet bak Falch.

PS! Av de som startet kampen for Portugal, var alle 11 minst fire år eldre enn Martin Ødegaard. Marcos Lopes (Lille) kom inn etter pause, og han er nøyaktig tre år eldre enn Norges supertalent.

Les også

 1. Per-Mathias Høgmo: Åpner for Ødegaard etter Dæhli-skade

  LONDON (VG) (England – Norge 1-0) Per-Mathias Høgmo åpner for at Martin Ødegaard (15) kan bli tatt ut til Italia-kampen…
 2. Var fotballstjerne som 16-åring, men mistet lysten: Mener Høgmo bør holde Ødegaard (15) unna A-landslaget

  EKEBERG (VG) Han debuterte i Tippeligaen som 16-åring. Alt så rosenrødt ut - men allerede fem år senere ga Torstein…
 3. Dæhli: - Håper å være klar tirsdag

  OSLO/LONDON (VG) Mats Møller Dæhli (19) fryktet det verste, men føler seg bedre allerede i dag og håper å bli klar til…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Hyller Ødegaard etter nytt show

 2. Skadet Martin Ødegaard (15) ikke vurdert til Italia-kampen

 3. Vil ikke røpe landslagsplanene

 4. Per-Mathias Høgmo: Åpner for Ødegaard etter Dæhli-skade

 5. Martin Ødegaard (15) tatt ut i landslagstroppen: Høgmo: - Jeg har ikke gitt ham noen særbehandling

 6. Uenige om Ødegaard bør tas ut på landslaget nå

Fra andre aviser

 1. Leken Ødegaard utmerket seg i U21-debuten

  Bergens Tidende
 2. Trenerne mimrer om Ødegaards debuter: - Vi sto og lo på sidelinjen

  Aftenposten
 3. Trenerne mimrer om Ødegaards debuter: - Vi sto og lo på sidelinjen

  Fædrelandsvennen
 4. Ødegaard storspilte foran 60 speidere

  Bergens Tidende
 5. Her blir de rundspilt av Ødegaard - nå er de EM-finalister

  Bergens Tidende
 6. Ødegaard storspilte foran 60 speidere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder