RETT OPP OG NED: Akkurat som en sprettball, begynte Per-Mathias Høgmo å forklare på dagens pressekonferanse - til stillhet fra salen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Høgmo lanserte ny sprettballteori

Landslagssjefen tok med seg sprettball på pressekonferanse

Kamara: - Vi skal vel sprette tilbake fra et surt nederlag?

ULLEVAAL STADION (VG) Per-Mathias Høgmo (53) er ikke helt som andre fotballtrenere. Det viste han foran pressen på Ullevaal stadion.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den karismatiske landslagssjefen holdt sammen med spillerne pressekonferanse i Oslo søndag. For anledningen hadde han tatt med seg en sprettball opp på podiet.

Da spørsmålene om hvordan han føler starten som Norges sjef har vært, begynte 53-åringen å sprette ballen i bordet foran seg.

- Hva symboliserer dette? spurte Høgmo menneskene i rommet foran seg.

Målløse journalister ga intet svar til landslagstreneren.

- Kom igjen, nå! Nå er det dere som er på podiet, fortsatte Høgmo.

Etter hvert forsøkte noen seg - uten å treffe helt. Til slutt måtte Høgmo selv svare på sitt eget spørsmål.

- Dette symboliserer at det går fort opp. Du får noen «toucher» ned og da handler det om å gå opp igjen. Om det er i løpet av en kamp eller i perioder. Det er viktig å ta med seg, sier han, vel vitende om at Norge har muligheten til å slå tilbake etter 0-3-tapet mot Slovenia på fredag.

Fotballspråk-eksperten

Høgmo er blitt kjent for å bruke ord selv spillerne ikke forstår. Teambuildingskonsept, prestasjonskultur, mellomromorientert, flytsonemodellen og begrepet innovativ har landslagssjefen brukt hyppig siden han tok over Norge.

Sprettballteorien er imidlertid ny.

- Vi lar oss trigge av at det er litt motgang. Vi har et langsiktig mål og på veien kommer det til å gå litt opp og ned. Jeg er opptatt av hvordan vi faglig kan utvikle oss, sier Høgmo.

De norske spillerne undrer seg også litt over hva landslagssjefen holder på med. Daniel Braaten forteller til VG at sprettball-teorien ble lansert for spillerne tidligere søndag.

- Ja, det ble nevnt i dag, sier han uten å ville gå inn på hvordan Høgmo brukte sprettballen overfor spillerne.

- Vi skal vel sprette tilbake fra et surt nederlag? Nå skal vi ut på Ullevaal, vi skal score mål og vi skal underholde, sier Ola Kamara til VG.

Island kjemper om VM-plass

Tirsdag kommer Island til Ullevaal stadion for å spille en av deres viktigste landskamper gjennom tidene. Island kan sikre seg play off til VM i Brasil med et godt resultat mot Norge.

Høgmo synes det er kjekt å se hva laget fra sagaøya har fått til.

- Vi ønsker ikke å ødelegge for Island, men vil selvfølgelig vinne fotballkamper. Det er inspirerende å se Islands resultatfremgang og hvor mange enkeltspillere de har i internasjonale klubber. For små nasjoner som Norge er det inspirerende når land som Island gjør det godt, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder