... men Ødegaard har best snitt på VG-børsen

Skien 20140928. Eliteserien fotball 2014: Odd - Brann (4-0). Odds Jone Samuelsen i eliteseriekampen mellom Odd og Brann på Skagerak Arena. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto:Trond Reidar Teigen,NTB scanpix

VG har sjekket Ødegaard (15) mot Samuelsen (30): Tjærnås: - Min stemme går til Jone

Martin Ødegaard (15) og Jone Samuelsen (30) er de to heteste
kandidatene til å bli årets spiller på VG-børsen. Hvem har egentlig vært best?

Artikkelen er over fem år gammel

VG har gjort et lite dykk i vårt eget Tippeliga-arkiv, samt hentet inn tall fra statistikkleverandøren Opta, for å se nærmere på de to «årets spiller»-kandidatene.

Må spille de tre siste

Den som til slutt blir kåret til årets spiller er den med det høyeste snittet på VG-børsen, der en spiller får karakter mellom én og ti i hver kamp.

Odds Jone Samuelsen (som står over mot Vålerenga i dag) har 6,04 i snitt. Strømsgodsets Martin Ødegaard har 6,20. Men det er et «aber» for Godsets 15-åring. Ødegaard må spille de tre siste kampene (minst en halvtime i hver) for å få nok kamper til å være med i vurderingen.

- Min stemme går til Jone. Han har vært best over lengst tid, og er noe så sjeldent som både best og mest nyttig fordi han er en hardtarbeidende toveisspiller som scorer mål og avgjør kamper, sier C Mores ekspertkommentator Lars Tjærnås til VG.

- Tre favoritter

Odds Dag-Eilev Fagermo har tre personlige årets spiller-favoritter: Jone Samuelsen, Steffen Hagen (Odd) og Moldes Vegard Forren.

- Vil det være feil hvis Ødegaard får prisen?

- Det er vanskelig å vite. Jone har spilt hele året, og det er vanskeligere å være god gjennom en hel sesong enn en kort periode. Kanskje er Martin Ødegaard hypet litt opp fordi talentet er så stort? Det er vanskelig å svare på, sier Fagermo.

Les også: Så uvanlig er Martin Ødegaard.

Tallene avslører at Martin Ødegaard scorer best av de to offensivt. Når man tar hensyn til spilletiden, ser man at Ødegaard scorer oftest, er mest treffsikker (på pasninger og skudd), har flest involveringer, skaper flest sjanser og slår flest målgivende.

Ikke langt bak

LANDSLAGSKAMERATER: Til daglig spiller Jone Samuelsen og Martin Ødegaard på hvert sitt lag. På landslaget figurerte de imidlertid sammen mot Bulgaria. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Jone Samuelsen er ikke langt bak Ødegaard på disse punktene. Samtidig er Odd-spilleren best av de to defensivt. Han takler mest, klarer mest, blokkerer mest - og vinner flest baller. I tillegg har Samuelsen faktisk flest vellykkede driblinger og best innleggskvalitet av de to.

- Jeg kan vise deg tall på hvem som er den mest verdifulle spilleren i Tippeligaen, men det er ikke sånne ting vi ønsker å dele med hele verden, sier Strømsgodset-trener David Nielsen, som «ikke har noen stor formening hvem som bør bli kåret til årets spiller av VG».

- Dere må gi prisen til den med det høyeste børssnittet. Det er en ren subjektiv vurdering av de journalistene som setter karakterene. Vi jobber på en annen måte. Vi gir ikke karakter. Vi ser hvem som tar de riktige løpene og så videre, sier Nielsen.

- Hva ser dere på?

- Blant annet hvor mange minutter man er på banen, hvordan man på virker lagets resultater, hvor mange dueller man vinner, hvor mange sjanser man skaper og hvor mange suksessfulle involveringer man har, svarer Nielsen og røper at det er fire Strømsgodset-spillere på hans «topp 10»-liste.

- Hvem er best?

YNGSTE VINNER AV VG-BØRSEN: Erik Mykland, da han vant som 21-åring i 1992. Da spilte han for Start, noe han også gjorde da dette bildet ble tatt i 2009. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

- Det er en Molde-spiller, og det er jo det laget som gjør det best.

- Man får godt betalt av å spille på et lag som vinner mye?

- Ja, men det er par spillere som spiller på lag som ikke har gjort det bra. Det gjør dem interessante i vår scouting, sier Nielsen.

Starts Erik Mykland er den foreløpig yngste spilleren som har blitt årets spiller i VG. Han var 21 da han vant i 1992.

- Det er så klart utrolig stort og morsomt og inspirerende. Det hadde vært moro. Samtidig er det viktigste i fotball å vinne kampene, svarte Martin Ødegaard da han nylig fikk spørsmål om hva det ville bety for ham å bli årets spiller i VG - som 15 åring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder