GÆLI FOR DÆHLI: Mats Møller Dæhli har opplevd mange nedturer det siste året. Nå går det mot at han må opereres i sitt vonde kne. Her trener han seg opp på Toppidrettssenteret tidligere i sommer. I bakgrunnen kvinnelandslagsspiller Caroline Graham Hansen som sliter med samme skade. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Dæhli trolig ferdigspilt for i år

Det vonde kneet må trolig opereres

Ute i minst tre måneder

I dag blir det trolig besluttet at Mats Møller Dæhli (20) må
opereres i håp om å bli kvitt «jumper’s knee»-skaden. I så fall spiller han neppe mer fotball i 2015.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han var selve symbolet på det unge og friske som Per-Mathias Høgmo skulle dyrke i sin fornyelse av det norske A-landslaget. Men skademarerittet bare fortsetter for Freiburg-proffen som har hatt problemer med kneet siden februar i fjor.

Les også: Dæhlis problematiske skade

– Veldig kjedelig for Mats

Mens Høgmo leste opp sin tropp til kampene mot Malta og Italia går det i retning av medisinsk inngrep for at Dæhli skal få karrieren på rett kjøl igjen.

– Jeg har ikke siste status. Det var rykter om at det kan komme til å bli det, men det må du nesten få bekreftet av legeteamet, sier Høgmo til VG.

– Endelig avgjørelse om videre behandling tas tirsdag ettermiddag, opplyser landslagslege Jofrid Degerstrøm.

På spørsmål om hvor lenge han tror Dæhli vil være ute ved et medisinsk inngrep i kneet, svarer landslagssjefen:

– Det er vanskelig å si. Det er veldig kjedelig for Mats at han opplever det han gjør nå. Men jeg er fortsatt veldig klar på at han kommer tilbake. Det viser seg at den type skade er slitsom, men som oftest går det bra.

Nedtur på nedtur

Da Høgmo overtok landslaget for to år siden ble den tidligere Lyn- og Manchester United-spilleren raskt tatt inn i varmen etter noen suksessrike måneder i Molde. I tiden før Martin Ødegaard slo gjennom som 15-åring, var Dæhli fremtidshåpet som gledet norske fotballhjerter.

Les også: Danmark-sjefen roser Dæhli

Så ble han hentet til Cardiff av Ole Gunnar Solskjær. Ikke lenge etterpå begynte nedturen. Nedrykket fra Premier League ble etterfulgt av at Solskjær fikk sparken, og med ny manager forsvant tilliten. Oslo-gutten ble i fjor vinter solgt til Freiburg der det skulle bli mer motgang med kneproblemer og nok et nedrykk.

– Jeg har problemer med kneet igjen. Nå skal alle samarbeide om å finne beste løsning for meg fremover. Utrolig kjedelig, men jeg jobber veldig hardt for å komme meg tilbake på banen, meldte Dæhli til VG i forrige uke.

– Mats har hatt veldig mye motgang. Jeg unner ham alt godt, og håper å se han tilbake for Freiburg så fort som mulig, sier en trøstende Per-Mathias Høgmo.

Rekker et eventuelt EM

En av Norges fremste eksperter på «jumper’s knee», Øystein Lian, sier at Dæhli neppe spiller mer fotball i 2015 hvis han velger å operere kneet. Men at han trolig kan rekke et eventuelt EM-sluttspill neste sommer.

– Hvor lenge han blir ute kommer litt an på metoden som blir brukt. Hvis han gjør det på den gamle måten, så bruker man mellom seks og ni måneder på å komme tilbake – med 45-50 prosent sjanse for å komme tilbake på samme nivå. Men nå er det etablert en ny sykehusmetode som er en mindre omfattende operasjon. Da kan han kanskje være tilbake om tre måneder, men det varierer voldsomt fra person til person, sier kirurgen ved Kristiansund sykehus.

Les også: Nora Mørk: – Jeg burde ha operert tidligere

– Jeg vil anta at han benytter seg av den nye metoden. Den er mer skånsom, men problemet er at man ikke har nok vitenskapelig grunnlag til å si at den har en veldig god effekt. Sannsynligheten for at han kommer tilbake som fotballspiller er stor. Men han må nok drive forebyggende trening resten av karrieren sin, tillegger Lian, som er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder