DYRERE Å SE DETTE: Prisen for å se Premier League hos norske TV-distributører er nesten doblet på tre år. Foto: Jon Super, Ap

Premier League tvinger deg til å kjøpe nytt TV-utstyr

Sjekk hvor mye Premier League-tilbudet har økt i pris

(VG Nett) Premier League vil ha kontroll over hvem som ser på hva til enhver tid. Det kan koste norske parabolkunder flere tusen kroner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Premier League bestemmer selv hvem de vil selge sine kamprettigheter til. Nå stiller de som krav at alle distributører skal kunne identifisere sin abonnenter.

For norske Premier League-tittere som allerede er parabolkunder kan det bety flere tusen kronen i utgifter - det er nemlig ikke alle dekodere som støtter den nye identifiseringsteknologien.

- Om du har en førstegenerasjons HD-dekoder så er den for gammel til å støtte denne teknologien, sier informasjonsdirektør i Canal Digital, Kenneth Tjønndal Pettersen, til VG.

INFORMASJONSDIREKTØR: Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital. Foto: Canal Digital

Han legger til at de fleste Canal Digital-kunder har utstyr som er kompatibelt med den nye teknologien - såkalte vannmerker eller «fingerprints», men han vil ikke ut med et tall på hvor mange som må gå til innkjøp av ny dekoder.

- Mister muligheter

- Det er surt å måtte bytte dekoder. Jeg har hatt utstyr som har tillatt meg å ta inn flere abonnement fra flere distributører via samme antenne, men nå må jeg skifte til Canal Digital sin dekoder. For meg betyr det nytt utstyr både inne i stua og ute på veggen, sier Odd Arild Holden til VG.

Han beskriver seg selv som en klassisk «fotballidiot», og er en av flere som har sett seg nødt til å kjøpe nytt TV-utstyr.

- Det finnes mange åpne kanaler ute i Europa som jeg kunne ta inn via den gamle dekoderen. Det nye utstyret er låst til en operatør, og dermed mister jeg denne muligheten med mindre jeg bruker flere dekodere, sier Holden.

Dette koster det deg

Om du vil ha en dekoder fra Canal Digital som støtter den nye teknologien får du denne til kampanjepris på 590 norske kroner - 400 kroner billigere enn den ordinære prisen. Skal du ha en dekoder med opptaksmulighet må du legge 2390 kroner på bordet.

- Du får fortsatt et godt tilbud hos oss. Vi tar den laveste summen per måned for Premier League-kanalene, så i løpet av et år taper du ingenting hos oss selv om du må bytte, sier Tjønndal Pettersen.

NY OG GAMMEL: Den gamle Canal Digital-dekoderen fungerer ikke dersom du vil se Premier League. Det billigste alternativet er Canal Digitals nye HD-dekoder uten opptaksfunksjon.

Dersom du kjøper den billigste dekoderen til Canal Digital må du over ett år ut med 6066 kroner. I tillegg til Premier League-kanalene er du nødt til å ha distributørens minstetilbud, Norgespakken, i bunn.

De ny reglene fra Premier League gjelder kun parabolkunder. Dette betyr imidlertid at også Viasats abonnenter kan bli rammet.

Dersom du som Viasat-kunde er nødt til å bytte dekoder får du den billigste til 990 norske kroner, mens du for opptaksfunksjon må ut med 1995 kroner. I tillegg gir Viasat tre måneders abonnement på Premier League til rabattert pris for de kundene det gjelder. Øystein Hygen Christensen, presse- og informasjonsansvarlig i Viasat, opplyser at dette gjelder omtrent fire hundre kunder.

Dersom du kjøper den billigste dekoderen til Viasat må du over ett år ut med 7391 kroner. I tillegg til Premier League-kanalene er du nødt til å ha distributørens minstetilbud, Folkepakken, i bunn.

Får bare vise én kamp

Da TV 2 kjøpte rettighetene til Premier League høsten 2010 fikk du tre Premier League-kanaler til en månedspris på 179 kroner hos Canal Digital, mens samme tilbud kostet tjue kroner mer hos Viasat.

Foran den kommende sesongen valgte TV 2 å slå sammen sine eksisterende fotballkanaler til det nye tilbudet TV 2 Sport Premium, tre kanaler der de viser blant annet Premier League og Championship. Dette har ført til en kraftig prisøkning hos flere distributører.

SPORTSREDAKTØR: Vegard Jansen Hagen i TV 2. Foto: TV 2

- Den viktigste grunnen til at vi samler alt i en kanal er at det har blitt etterspurt av seerne. Seerne vil ha økt antall livekamper og enklest mulig tilgang til dem, sa sportsredaktør i TV 2 Vegard Jansen Hagen til VG da den nye kanalpakken ble lansert.

- Men dere tar bort valgmuligheten til de som kun ønsker å se Premier League...

- Det kan være delte meninger om det. Vi responderer på et ønske om å lage den ultimate fotballkanalen for engelsk fotball med flest mulig livekamper. I det store og hele tror jeg de som er interessert i Premier League også er interessert i annen engelsk fotball.

Les også: Her er alle Premier League-overgangene.

Prisen de fleste distributører velger å operere med er hele 339 kroner per måned for de tre fotballkanalene.

- Jeg synes det er litt drøyt å betale over tre hundre kroner, sier Odd Arild Holden.

- Spesielt når man bare får se én kamp klokken fire på lørdager.

Bakteppet er en dom fra EU-domstolen. En bareier i Portsmouth ble stevnet av Sky Sports for å ha vist Premier League levert av en gresk leverandør på et billigere abonnement enn den engelske storkanalen. EU-domstolen ga pubeieren medhold i at det ikke er ulovlig å vise kamper med et utenlandsk tv-kort - og dermed valgte Premier League å svare med å begrense tilgjengeligheten. Dette gjaldt først parabolkundene, nå gjelder det også kabel-TV-kunder og nett-TV-brukere.

- Det er verdt det
Dersom du er parabolkunde hos Canal Digital og har utstyret i orden er du heldig. Parabolkundene betaler 184 kroner i måneden, mens samme distributørs kabel-TV-kunder må betale 339 kroner i måneden.

Den kraftige prisøkningen fra 2010 skyldes blant annet at du ikke kan velge å kun se Premier League. Prisen kommer som følge av at ligacupen, Championship og flere andre fotballtilbud er blitt dyttet inn i samme pakke.

ROSER TV 2: Trond Fuhre i Supporterunionen for britisk fotball mener Vegard Jansen Hagen og reste av TV 2 gjør en god jobb for å formidle fotball til det norske folk. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

Trond Fuhre i Supporterunionen for britisk fotball representerer over hundre tusen nordmenn som er medlem av forskjellige supporterklubber. Han tror de fleste har få problemer med å svelge den kraftige prisøkningen.

- Dersom du kun er interessert i å se akkurat det laget du liker best så er prisen kanskje i stiveste laget, men hvis du går ut på en pub for å se kampen så bruker du fort like mye penger. Tre hundre kroner for å få alt dette hjem i stua er ingen uoverkommelig pris, og de som kjøper dette er i all hovedsak interessert i å se mer enn sitt eget lag, sier Fuhre til VG.

Så mye koster premier League:

TV 2 Sumo:
Krever 199 kroner i måneden, og gir deg kun tilgang til kanalene via nett-TV.

Get:
Krever 339 kroner per måned forutsatt at du har minst Get Startpakke fra før av.

RiksTV:
Krever 339 kroner per måned forutsatt at du har minst Rikspakken fra før av.

Canal Digital:
Parabolkunder må betale 184 kroner i måneden, mens kabelkunder må betale 339 kroner i måneden. (Flere parabolkunder må skaffe ny dekoder til en minstepris på 590 kroner)

Altibox:
Krever 339 kroner i måneder, forutsatt at du har både internett og basis TV-pakke fra før av.

Viasat:
Krever 339,- per måned forutsatt at du har minst Folkepakken fra før.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool12111028101834
2Leicester City128222982126
3Chelsea1282227171026
4Manchester City1281335132225
5Sheffield United12453139417
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder