MINDRE FOTBALL OG MER OL-FOKUS? Sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 sammen med sportsredaktør Vegard Jansen Hagen på kanalens OL-seminar på Gardermoen onsdag. Taalesen tror ikke C More er fornøyd med sine foreløpige tall på norsk fotball. Foto: Helge Mikalsen, VG

TV 2 innrømmer mindre fokus på norsk fotball

C More vurderer gratis eliteseriehelg

GARDERMOEN (VG Nett) TV 2-sportssjef Bjørn Taalesen nekter for at kanalen hans godter seg over seersvikten i norsk fotball. Men han tror TV 2s betydning ble undervurdert for to år siden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Sommeren 2011 solgte Norges Fotballforbund/Norges Toppfotball majoriteten av TV-rettighetene til norsk fotball til betalingskanalen C More.

Nå har kanalen vist norsk eliteseriefotball i fire serierunder. Foreløpig med moderate seertall. Ifølge Bergens Tidende hadde lørdagens hovedkamp, Vålerenga-Strømsgodset, 14000 TV-seere.

- Jeg skal passe meg for å si «Hva var det jeg sa». Det gikk fra tre kamper på fri-TV til to, og de valgte fredag da vi kjempet om mandag. De tok et valg da de økte antallet kamper på betal-TV, men den viktigste beslutningen var å gi betal-TV hovedkampen. Da har du tatt en avgjørelse om hvor mye oppmerksomhet man ønsker. Folk kan ikke være overrasket nå. Det betyr at man ikke fulgte med i timen, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2.

Mindre fokus

I går satt han på et hotell på Gardermoen med andre ledere i kanalens sportsavdeling og tok ut kanalens «OL-tropp» til Sotsji kommende vinter. Der har TV 2, i motsetning til norsk elitefotball, full kontroll over rettighetene.

- Har TV 2 tatt dekningen av norsk fotball ned det siste året?

- Selvfølgelig har vi det. Fokuset på TV handler i stor grad om hva en selv har. Da TV 2 ikke hadde Premier League, løp vi ikke ned engelske baner. Nå er vi til stede på en helt annen måte, sier Taalesen til VG.

Les også: TV-folket svikter eliteserien

- I hvilken grad tror du TV 2 har styrt interessen for norsk fotball gjennom de siste TV-avtalene?

- Jeg tror TV 2 har hatt en avgjørende betydning for interessen. Ikke alle beslutningstagerne har erkjent det. De undervurderte betydningen av å gjøre dette på en frikanal, sier TV 2-sjefen - og sikter til NFF/NTFs salg av TV-rettighetene for to år siden.

C MORE-SJEF: Landsjef i C More Steinar Brændeland. Foto: Nils Bjåland, VG

- Skaper reaksjoner

De endte hos C More for en rekordsum på 1,2 milliarder kroner. Men uten at daværende samarbeidspartner TV 2 fikk by på rettighetene.

- Jeg vil tro klubbene også opplever trykket som annerledes nå. Ikke bare i seertall, men også oppmerksomheten. Plutselig er de ikke på TV to ganger i uken, sier Taalesen.

- Godter du deg over seersvikten nå?

- Nei. Det gjør vi ikke. Andres ulykke rammer oss også. Vi har en egeninteresse i at interessen er god.

Les også: Sponsorekspert mener norsk fotball forvitrer

Landsjef for C More Norge, Steinar Brændeland, er ikke overrasket over at det kommer mange og kraftige reaksjoner.

- Det er et mønster her. Da TV 2 overtok Premier League ble det også ramaskrik - endringer skaper alltid reaksjoner.

- Opplever vekst

- Likevel er vi godt fornøyd, både med produksjonen vår og de tallene vi har. Sammenlignet med samme tid i fjor opplever vi mellom femti og hundre prosent vekst hos de største distributørene våre. Når det gjelder seertallene som media har skrevet om, så henviser jeg til en uttalelse fra Norsk Gallup. De sier det er knyttet stor usikkerhet til dem - undersøkelsene er ikke designet for å gi nøyaktige tall for enkeltprogram på betalkanaler.

Brændeland understreker samtidig at det ikke er CMore som har presset frem de nye kamptidspunktene i eliteserien, ei heller at færre kamper nå skal vises på frikanaler.

- Det er NFF som har bestemt dette, men jeg tror vi har endt opp med en løsning som både de og vi er fornøyde med. Som en del av et markedsføringstiltak vurderer vi likevel å åpne opp sendingene, enten for en dag eller en helg, på en frikanal, men det er ennå ikke klart om det blir nå i vår eller til høsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder