VG-kåring: Ribéry i særklasse blant midtbanespillerne

Den beste spilleren fra det beste laget i 2013. Det måtte bli Franck Ribéry (30) i VGs kåring av årets beste midtbanespillere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen har spilt 44 klubbkamper i 2013 - og tapt bare én gang (ubetydelig mot Manchester City i forrige uke) - virker å være på toppen av det som var en litt rotete karriere.

For 30-åringen med ansiktsarret hadde seks klubber på sine syv første år som fotballproff. Men i München fant franskmannen seg til rette. Og de siste 12 månedene er det som om Ribéry/Bayern sammen er gått opp i en høyere enhet.

LES OGSÅ:VGs kåring av de beste keeperne i 2013LES OGSÅ:VGs kåring av de beste forsvarerne i 2013

Et godt bevis på det er trofeene - og VGs kåring, der årets keeper, årets forsvarer og årets midtbanespiller tilhører Bayern München.

Først vant de Bundesliga seks runder før slutt - rekordtidlig. Så tok de hjem Champions League mot Borussia Dortmund på Wembley etter først å ha feid Juventus og Barcelona med totalt 11-0 over fire kamper. Før de avsluttet første halvdel av 2013 ved å vinne den tyske cupfinalen i Berlin.

De har fortsatt med seier i den europeiske supercupfinalen og denne uken scoret Ribéry igjen da Bayern innledet klubb-VM.

Også individuelt dominerer Bayerns tofotede venstreving. Scoringstallene blir aldri på Messi-nivå.

Men ingen la flere målgivende i Bundesliga forrige sesong. Ingen har flere i inneværende sesong.

På såkalte nøkkelpasninger (som setter opp lagkameratene i mulige scoringssituasjoner), målt av statistikkbyrået Opta, snitter Ribéry på rundt tre per ligakamp. Det er toppnivå i Europas beste ligaer. I Champions League denne høsten ligger han på 3,6 per kamp - helt i egen klasse.

Så han bruker kula fornuftig. I det svært så jevne Bayern München er det dessuten gjerne ni andre utespillere som til enhver tid vil ha ballen. Men Ribéry har lært seg at moderne fotball også handler om å forsvare seg. Der har han tatt store steg og skiller seg fra sine Ballon d'Or-konkurrenter Cristiano Ronaldo og Messi.

På VGs midtbaneliste for 2013 står han uten motkandidater.

SPORTSBLOGGEN: Duoen som er borte i Bayern-dominansen

VGs jury:Øyvind Brenne, Truls Dæhli, Øyvind Herrebrøden, Trond Johannessen, Geir Juva, Knut Espen Svegaarden og Sindre Øgar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder