TØFF TID: Ingebrigt Steen Jensen og hans Stabæk rykket nylig ned fra eliteserien, men det spørs om ikke det siste året har vært like vanskelig utenfor banen. Her er Steen Jensen avbildet hjemme på Stabæk torsdag kveld.

Steen Jensen i SMS: - Behøver ikke si at vi stjal og løy

(VG Nett) Fra et hotell i Barcelona sendte Ingebrigt Steen Jensen en tekstmelding til Stabæk-leder Erik Loe, ett døgn etter at den såkalte «Gunnarsson-saken» sprakk på TV 2 for et drøyt år siden.

 • Marius Vik
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over syv år gammel

Slik lød tektstmeldingen:

«Vi behøver ikke si at vi stjal og løy, men at vi gjorde en vurdering basert på Stabæks interesser, som vi ser er feil og som vi vil rette opp. Folk tilgir feil som man ordner opp i, men ikke juks som man lyver for å slippe unna med.»

Dette kommer frem i helt nye opplysninger VG kan bringe om Gunnarsson-saken i dag. Islendingen besluttet tidligere denne uken å forlate Stabæk.

Meldingen ble sendt 26 timer etter at TV 2 12. oktober i fjor avslørte mulige straffbare forhold rundt en spillerovergang og en opsjonsavtale mellom Stabæk og Vålerenga noen måneder tidligere.

Fryktet noe ulovlig

KONTAKT: Ingebrigt Steen Jensen gratulerer Veigar Pall Gunnarsson etter en kamp mot Vålerenga på Telenor Stadion i 2011.

Stabæk solgte spiss-stjernen Veigar Páll Gunnarsson for én million kroner, mens klubbene ble enig om en opsjonsavtale på fire millioner kroner for midtbanetalentet Herman Stengel, som da bare var 15 år gammel. Stabæks problem var følgende:

Gunnarssons tidligere klubb, franske Nancy, hadde krav på 50 prosent. Nå fremsto det hele som at klubben hadde forhandlet ned overgangssummen på spissen, og isteden kamuflert det hele med en opsjonsavtale, for å slippe unna med en mindre andel til Nancy.

Ingebrigt Steen Jensen har vært Stabæks ansikt utad gjennom de siste 20 årene. Stabæks daværende styreleder Erik Loe var på denne tiden også en av presidentkandidatene i Norges Fotballforbund (NFF). Politiet fant den oppsiktsvekkende sms-en da de gikk gjennom beslag knyttet til Erik Loe. Saken mot Loe ble senere henlagt.

Steen Jensens forklaring på tekstmeldingen er:

- Jeg ble bombardert med fortvilte tekstmeldinger og e-poster fra folk som hadde sett på TV2s reportasje kvelden før. Mange av dem er glade i Stabæk og lurte på hva i all verden vi hadde gjort. Nå vet vi at alle faktaene i TV2s påstander var feil, men der og da fikk jeg vel nærmest panikkangst og fryktet at klubben hadde gjort noe ulovlig.

- Jeg tenkte at alt vi hadde bygd opp på 20 år ville rase sammen og at det jeg var blitt fortalt i Stabæks styre om overgangssaken hadde vært usant. Så jeg sendte en melding til en venn hvor jeg delte min tanke om at vi i så fall burde stå frem som mannfolk og innrømme det.

- Hvorfor trodde du fortsatt på innholdet i TV2s reportasje, 26 timer etter at den ble sendt?

- Det eneste jeg vet er at jeg ble satt ut av meldingene jeg fikk fra Norge ut over den dagen.

- Tror du dette kan bli et problem i retten?

- Jeg mener at den forklaringen jeg har gitt er sannheten, så det blir ikke vanskelig å forstå.

Politiadvokat Morten Stene ved Asker og Bærum politidistrikt ønsker ikke å kommentere tekstmeldingen overfor VG.

Faksimile VG fredag 23.11.2012

Da nyheten ble offentliggjort satt Ingebrigt Steen Jensen i Barcelona, og han sier at han derfor ikke hadde mulighet til å møte de øvrige lederne i Stabæk for å få presentert detaljene i saken fra klubbens side.

Kritisk til TV 2

- Jeg forholdt meg til at media hadde rett og reagerte spontant. Hvis TV 2 hadde rett i sine påstander, var mange av oss ført bak lyset. Jeg måtte dele min frykt og fortvilelse med klubbformannen som var hjemme og visste mer enn meg, sier Steen Jensen.

I tillegg hevdet TV 2 i en reportasje at Rosenborg bød fem millioner kroner for Gunnarsson og at hverken Stengel eller foreldrene hans hadde blitt informert om opsjonsavtalen.

Den tidligere styrelederen deltok ikke selv i forhandlingene og har blitt avhørt av politiet som vitne i saken.

Innholdet i TV 2s reportasje vakte imidlertid så stor oppsikt at Påtalenemnda i NFF iverksatte en gransking som endte med at saken ble anmeldt til politiet noen uker senere.

- TV 2 gjenga alle sakens fakta feil den dagen for hele Norges befolkning og kommentatorer tok side og kalte oss for svindlere, juksemakere og økonomisk kriminelle, sier han.

- Saken fikk avsindige proporsjoner og katastrofale konsekvenser for oss. Dels på et menneskelig plan for dem som etter mitt syn helt urettmessig er tiltalt, og for klubben som helhet med sponsorflukt og forhåndsdømming over en lav sko.

- Ingebrigt Steen Jensen sier at TV2s reportasje hvor det kom frem at Rosenborg hadde bydd fem millioner kroner for Veigar Pall Gunnarsson er feil fakta i saken. I tillegg mener han at det er feil at Herman Stengel og hans foresatte ikke ble varslet om opsjonsavtalen. Hvilken kommentar har TV2 til dette?

- Det var flere ulike bud og pakkeløsninger, og tilsvarende stort hemmelighold, noe som gjorde det vanskelig å finne det nøyaktige beløpet da vi fikk gjennombruddet i saken. Vi korrigerte beløpet umiddelbart da nye tall kom frem, sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

- Det hadde imidlertid vært interessant å høre hva Ingrbrigt Steen Jensen mener var den reelle overgangssummen for Veigar Pall Gunnarsson. Fortsatt én million kroner, slik de meldte inn for NFF? Hvorfor betalte Stabæk da 200.000 euro i videresalgsandel til Nancy ETTER TV 2s avsløring? legger han til.

- Stengel senior og junior, og spillerenes agent, hevdet overfor oss og flere andre medier at de ikke visste om opsjonsavtalen. VG siterte selv far Hans-Jørgen Stengel på dette dagen etter at nyheten kom ut. Stabæks egen styreformann Erik Loe sa i et intervju med TV 2: Vi beklager at vi rota det til i vår interne kommunikasjonen som gjorde at vi ikke fikk informert Herman Stengel og hans foresatte om avtalen.

- Vi registrer igjen at Stabæk, med VGs velvillige bistand, har fokus på TV 2s journalistiske håndverk, fremfor å ta innover seg sakens realiteter. Den er at politi, påtalemyndigheter og statsadvokat etter ett år med etterforskning og stor ressursbruk har kommet frem til strenge tiltaler, sier sportsredaktøren.

Les også

 1. Gunnarsson drar hjem til Island

  Veigar Páll Gunnarsson (32) avslutter sitt opphold i Stabæk og tar med seg familien tilbake til Island.
 2. Godset feiret historisk sølv etter Kovacs-dobbel

  DRAMMEN (VG Nett) (Godset - Stabæk 3-1) Peter Kovacs var i sitt ess, scoret to mål, hadde én målgivende, ble toppscorer…
 3. Stabæk-Haidar i tidsnød

  (VG Nett) Stabæks Adnan Haidar er tatt ut til VM-kvalifiseringskamp for Libanon, men mangler godkjennelse fra FIFA.
 4. Belsvik: - Viktig for alle med hjertet i Stabæk

  NADDERUD (VG Nett) (Stabek - Sogndal 2-1) Stabæk tok en etterlengtet seier på Nadderud etter en god kamp av vertene.
 5. NTB: Stabæk vil ha Martin Andresen

  Nedrykksklare Stabæk ønsker seg Martin Andresen som spiller eller i en annen rolle i klubben fra neste sesong.
 6. Belsvik har planen klar for Stabæk-opprykk neste år

  NADDERUD (VG Nett) (Stabæk - Viking 0 - 1) Hjemmelaget måtte ha tre poeng for å ha en teoretisk mulighet for…
 7. Se, nå har elitestjernenes inntekt falt

  (VG Nett) Etter flere år med store lønnsutgifter, som har ført til økonomiske problemer for eliteserieklubbene, ser det…
 8. LSK ute av faresonen etter seksmålsseier

  ÅRÅSEN (VG Nett) (LSK - Stabæk 6-0) Lillestrøms innbyttere var dødelig effektive, og ordnet kalasseier til vertene…
 9. Skværet opp på SMS etter homo-utskjelling

  (VG Nett) Hønefoss-keeper Steve Clark (26) sendte beklagelses-SMS til Stabæk-supporterne etter sin grove tirade på AKA…
 10. Gunnarsson: - Jeg har gått på en smell

  HØNEFOSS (VG) (Hønefoss - Stabæk 0-0) Ett års turbulens har satt sitt preg på Veigar Páll Gunnarsson (32).

Mer om

 1. Stabæk Fotball
 2. Vålerenga Fotball

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ingebrigt Steen Jensens panikk-sms

 2. Mener TV 2 driver sensur i Gunnarsson-saken

 3. Slik blir maraton-rettssaken

 4. Dette er politiets viktigste Gunnarsson-bevis

 5. RBK tror Stabæk ønsket lavest mulig pris for Gunnarsson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder