NY JOBB: Svein-Erik Edvartsen fortsetter som fotballdommer på øverste nivå, men nå skal han også jobbe tett med toppene i Norges Fotballforbund. Her etter en kamp i Tippeligaen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Toppdommeren får ny jobb i Norges Fotballforbund: Edvartsen vil «avvæpne» fotball-rasismen

LA MANGA (VG) FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen (35) skal det neste året jobbe tett med inkludering innen fotballen. Og han er svært opptatt av rasisme – på mer enn én måte.

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fem år gammel

Han har fått ny jobb som prosjektleder i Norges Fotballforbund, og vil inngå i staben rundt generalsekretær Kjetil Siem.

- Jeg har opplevd det meste når det gjelder rasisme. Jeg har faktisk både blitt utsatt for rasisme og kalt rasist som fotballdommer. Det er ingen tvil om at det er og må være nulltoleranse for rasisme, men på den andre siden må vi som har annen hudfarge ikke se spøkelser over alt, sier Edvartsen til VG.

Han sikter til en episode i 2010 hvor en Start-leder kalte ham for tandoori-dommer. I 2013 ble han av Mahktar Thiouné omtalt som rasist.

- Alle med samme hudfarge som meg bør lære seg læresetningen til Mowgli i Jungelboken. Han sa at det er ikke viktig hva som skjer med deg, men hvordan du forholder deg til det som skjer med deg. Her mener jeg mange med annen etnisk opprinnelse har mye å lære. Hvis det for eksempel er krise å få spørsmål om hvor du er fra, så skjønner jeg ingenting, sier Edvartsen med hentydning til debatten rundt Vår Staudes intervju på TV 2 for 11 dager siden.

Programlederen fikk kritikk etter å ha vinklet intervjuet med artisten Arshad Maimouni (21) på hans tro og hvor han «kommer fra».

Selv svarer 35-åringen følgende hvis han får akkurat dét spørsmålet:

- Ikke rope ulv, ulv

- Jeg er født og oppvokst i Oslo, med norsk mor. Jeg har en far fra Pakistan som jeg aldri har sett. Verre er det ikke. Jeg er 100 prosent etnisk norsk, men mørkhudet, sier Edvartsen til VG.

Han snakker om å legge til rette for møteplasser for de med en annen etnisk opprinnelse enn den norske, for å få bedre forståelse for ulike kulturer og hudfarger i fotballen.

- Fotballen er fantastisk inkluderingsarena. Det er plass til alle i fotballfamilien uansett kjønn, legning og etnisk opprinnelse. I fotballen må vi alle jobbe mot rasisme, men vi som har annen hudfarge må ikke rope ulv, ulv, uten skikkelig grunn heller, sier Edvartsen.

Møteplasser

Utviklingsavdelingen i NFF har oppnevnt en bredt sammensatt gruppe hvor det deltar personer med ulik bakgrunn, med ulik kompetanse fra ulike organisasjonsledd, og med ulik etnisk opprinnelse. Denne gruppen hadde sitt første møte, i form av en «inkluderingstenktetank», for en drøy måned siden.

- Edvartsens erfaringer blir verdifulle i vårt arbeid for inkludering og mot rasisme. Her kan Edvartsen både ufarliggjøre og lære oss alle mye, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

Han kommer fra en stilling i Indre Østland Fotballkrets som fagansvarlig for dommere, og som prosjektleder for dommere, bredde, i NFF. Og selv om engasjementet i utgangspunktet er for et år, er Edvartsen optimistisk.

- Det er en god og interessant jobb, og jeg håper jo på mulighet for forlengelse utover det ene året. Mye er vel opp til meg da, sier FIFA-dommeren, som skal fortsette med dømmingen, både nasjonalt og internasjonalt.

Les også

 1. Økonomisk krise i Start - varsler nedbemanning og spillersalg

  Start gikk hele 5,5 millioner kroner i underskudd i 2014. Nå varsler klubben nedbemanning og spillersalg.
 2. Guttorm Dilling får full støtte fra sin tidligere sjef: Drillo: - Det er å spytte folk i ansiktet

  OSLO TINGRETT (VG) Egil Olsen kan ikke begripe hvorfor NFF har gjort så mange endringer under hans etterfølger…
 3. Vraker foreslåtte endringer for Tippeligaen

  Det blir likevel ikke færre klubber i den norske Tippeligaen. I hvert fall ikke foreløpig.

Mer om

 1. Norsk fotball

Flere artikler

 1. Edvartsen blir NFF-leder

 2. Lønning-utspill om «fjernimporterte» spillere skaper storm

 3. Noen barn er brune, men hva så?

 4. Pluss content

  25 år med ståhei

 5. «Noen må stoppe idiotiet før det ødelegger dommeren på 15-16 år»

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Norge er ikke et rasistisk land

  Bergens Tidende
 2. Debatt: – De fleste i Norge er rasister, og Norge er et rasistisk land

  Bergens Tidende
 3. Skal demonstrere mot islam i Oslo

  Aftenposten
 4. Jeg har rett til å være annerledes

  Bergens Tidende
 5. Jeg er hvit og privilegert og bruker feil ord. Er jeg da rasist?

  Bergens Tidende
 6. - Vi er mer bekymret for å bli kalt rasist, enn vi er for rasisme

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder