Stor VG-kåring: Lahm er årets beste forsvarsspiller

Uruguayanske Diego Godín skallet hjem seriemesterskapet – og
er klippen i årets mest imponerende forsvar. Men årets forsvarspiller er likevel Philipp Lahm (31).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Pep Guardiola vil helst ha ham på midtbanen. Men Lahm var høyreback da han førte Tyskland til VM-gull i sommer.

Tyskland var bunnsolide bakover. I kvartfinalen (Frankrike), semifinalen (Brasil) og finalen (Argentina) ble det bare ett baklengs – Brasils ubetydelige 1–7-redusering i sluttminuttene.

VG-sporten falt ned på at Lahm skulle defineres som forsvarsspiller i årets store førjulskåring. Et diskutabelt valg, men etter at valgt først var tatt, så ble det en ganske komfortabel seier til Tysklands VM-kaptein – foran Atlético Madrids Diego Godín.

VGs Truls Dæhli om vinneren: Det lille som gir oss noe mer

VG-sporten kåret mandag Manuel Neuer til årets beste keeper, og vil de kommende dagene kåre årets ti beste midtbanespillere og spisser. Bli med i diskusjonen i kommentarfeltet om hvem som har vært den beste keeperen. Hva synes du om VG-sportens rangering?

Diego Simeones forsvarsfirer i Atlético Madrid ville fått den kollektive forsvarsprisen i år, og duellkongen Godín hadde vært en verdig individuell vinner.

Brudd i ankelen

Men som i fjor kårer VG-sporten Philipp Lahm til årets beste forsvarsspiller. Han blir nok ikke det i 2015. Ikke fordi 31-åringen har blitt for dårlig, men fordi han la opp som landslagspiller etter VM-gullet i sommer.

På klubblaget Bayern München foretrekkes han på midtbanen.

Bayern-sjef Pep Guardiola har utropt ham til «kanskje den klokeste spilleren han har arbeidet med». Tobeinte Lahm har fotballforståelse til å løse de fleste vanskelige situasjoner. Han styrer spillet på en fremragende måte, og ville helt sikkert vært med i diskusjonen blant verdens beste midtbanespillere også.

Selv om han sjelden scorer og har assist, så er han en av dem som oftest slår flest sjanseskapende pasninger. Over halvparten av pasningen hans går fremover – og han har en av Bundesligas beste treffprosenter (89 %).

For øyeblikket hinker Bayern-kapteinen rundt på krykker etter han pådro seg et brudd i ankelen på trening i november. Han er kanskje ikke tilbake før i mars.

VGs jury:Trond Johannessen, Truls Dæhli, Øyvind Brenne, Sindre Øgar, Øyvind Herrebrøden og Knut Espen Svegaarden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder