BEKYMRET: VIF-leder Stig-Ove Sandnes. Han frykter et "norsk fotballsjokk" til høsten. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Stig-Ove Sandnes om de økte kravene til klubbene: VIF-leder spår minuspoeng til nær halve Tippeligaen i 2016

LA MANGA (VG) Han tror norsk fotball får nok en knyttnevne i mellomgolvet - til høsten. Da kommer konklusjonen på de nye kriteriene for klubbdrift, som akkurat er tredd i kraft.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det kan fort ende med at 6-8 lag i Tippeligaen må starte 2016 med minuspoeng. Krav er helt fint det. Men jeg tror helt ærlig ikke at noen har skjønt konsekvensen av de tøffere kriteriene som er bestemt for norsk fotball nå.

Vålerenga-leder Stig-Ove Sandnes (45) ser bekymret ut der han sitter foran oss på resturanten SI! i La Manga. Han følger klubbens forberedelser til Tippeligaen 2015. Vålerenga har, i likhet med de fleste norske klubber, store økonomiske problemer.

Sist ute er Start, som nok en gang må kutte kostnader.

Tøff jobb

Sandnes, som jobbet i Norges Fotballforbund i en årrekke, og selv var med på å utforme klubblisensen i 2009, tror de nye kravene er for tøffe for de fleste klubbene. Da han overtok som daglig leder i Tromsø like etterpå, angret han nesten på at han gikk inn for så tøffe krav, fordi de omtrent er umulige å klare. Nå har han jobbet to år i Vålerenga.

- Hvor legger du listen for kravene dine? Det blir som i høyde. Du river til slutt. Og i norsk fotball har de gått fra ei list på to meter og til 2,40 i et jafs. Da blir det fort riv, mener Sandnes.

Bakgrunnen for bekymringen hans er følgende:

Fra 1. januar er det ikke lenger lov med tredjeparts eierskap i spillere. Prosenter av videresalg er heller ikke lov lenger. Kriteriene løftes, og en økonomisk rapport fra hver klubb skal sendes inn innen 30. juni. På høsten kommer svaret på hvilke klubber som oppfyller de nye kriteriene, og hvem som ikke gjør det. Lillestrøm er allerede i såkalt "rød sone" og starter årets sesong med minuspoeng. Sandnes er helt sikker på at flere havner i samme sonen da dommen kommer i september.

Tilfellet Kjartansson

- Den pressekonferansen i september kan fort bli sjokkerende for norsk fotball. Jeg frykter at 6-8 lag havner i rød sone. Jeg tror ingen skjønner konsekvensen av det som er satt i gang. Så jeg sier, før det skjer: "Vi må revurdere dette." Men vil vi oss selv så vondt, så er det bare å fortsette, sier Stig-Ove Sandnes.

Han tar et eksempel på hva som ikke lenger er lov i norsk fotball:

- I 2013 hadde ikke Vålerenga fem øre. Men vi visste om en islandsk spiss som vi trodde kunne gi oss noe, både i form av scoringer og videresalg. Vi fikk med en investor på å hente Vidar Örn Kjartansson for 1,3 millioner norske kroner. Et år senere fikk vi solgt han for 20 millioner kroner netto. Investoren fikk igjen sine 70 prosent av videsalget og den risikoen han hadde tatt, mens vi fikk igjen 30 prosent.

- Hvis dette er galt for norsk fotball, så vet ikke jeg, sier Sandnes.

Han sier at det i stedet for å fjerne villige investorer fra norsk fotball, heller bør jobbes med holdninger, både på det politiske- og administrative nivået i norsk fotball.

Bedt om møter

- Det er altfor mange utskiftninger i ledelsen i norske fotballklubber. I Vålerenga har vi - for eksempel - hatt tre økonomisjefer på et år. Det er jo ikke sånn det bør være. Vi bør heller se grundig på om det noe som kan gjøres med det. Jeg føler at vi har glemt kompetansen og holdningene, og i stedet er det et brutalt farvel med gode hjelpere, mener VIF-lederen.

Han hevder at han og Vålerenga har bedt om møter med Norges Fotballforbund i sakens anledning, men at det fortsatt ikke er blitt noe besøk fra NFF.

Sandnes mener det er to hovedfokus norsk fotball må ha for å komme seg ut av elendigheten som har tatt over de siste årene:

1) Det sportslige.

2) Bærekraftig økonomi.

- Se til Bodø. De har snudd det ved hardt arbeid. Det er et strålende eksempel på hvordan ting kan løses i norsk fotball, mener Vålerenga-direktør Stig-Ove Sandnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder