FRA EGYPT TIL STABÆK: Bob Bradley er klar for norsk eliteseriefotball. Her er han under dagens pressekonferanse på Nadderud. Foto: NTB Scanpix
FRA EGYPT TIL STABÆK: Bob Bradley er klar for norsk eliteseriefotball. Her er han under dagens pressekonferanse på Nadderud. Foto: NTB Scanpix

Her blir Stabæks nye hovedtrener historisk

FOTBALL

NADDERUD (VG) Tidligere landslagssjef for USA, Bob Bradley (55), ble i dag den første amerikaneren til å lede et europeisk toppdivisjonslag.

Publisert: Oppdatert: 03.01.14 12:14

- Når man får følelsen av at man er kommet til en klubb med gode mennesker, som har en idé om hvordan de vil forsøke å vokse og utvikle spillere, som vil inkludere supporterne slik at de føler seg viktige - når man får denne følelsen, da følger man med, sa Bradley på dagens pressekonferanse.

Som ventet ble Bradley i dag annonsert som Stabæks nye trener. Tilsynelatende har bæringene gjort litt av et varp, Bradley er en særdeles merittert trener, som blant annet har ledet det amerikanske landslaget i fem år, hvor han også skaffet dem Gold Cup-trofeet (nord- og mellomamerikanernes svar på EM) én gang.

Bradley var også svært nær å ta Egypt til sommernes VM i Brasil. I gruppespillet vant egypterne seks av seks kamper, men Ghana ble for sterke i play offsen, og Egypt var ute.

Selv med en sønn som spiller for Roma (tidligere Aston Villa-spiller Michael Bradley), er det likevel ikke europeisk jord som Bradley senior er vant med - heller ikke hans trenerkompanjonger i USA:

Historisk

Da Bradley i formiddag satte signaturen sin på Stabæk-kontrakten ble han nemlig historisk - 55-åringen er nemlig den første, amerikanske treneren som har fått ansvaret for et lag i en europeisk toppdivisjon.

Gregg Berhalter (40) har riktignok prøvd seg i svenske Hammarby, men det var på nivå to. Ingen andre har fått den samme ,muligheten som Bradley, og mange tror også at han vil lykkes.

«Stabæk har brukt urimelig lang tid på å finne ny trener, men er det Bob Bradley som presenteres i morgen er det verdt ventingen. », skriver Lars Tjærnås på Twitter, mens ESPNs Roger Bennett går langt i å spå mer suksess for amerikaneren:

«Et tips jeg virkelig ønsker blir sant: Bob Bradley blir Premier League-manager i løpet av fem år.»

Koblet til flere

For ordens skyld - Bradley har blitt koblet til en rekke managerjobber i Premier League de siste årene, og har selv uttalt at han blant annet er blitt intervjuet i forbindelse med WBA-jobben da Steve Clark ble ansatt der i 2012.

Men til tross for å ha blitt linket til klubber som er større enn Stabæk, er Bradley godt fornøyd med hvor han til slutt endte opp.

- Det er ikke alltid størrelsen på klubben som avgjør om ting gjøres riktig. Det finnes store klubber som gjør mye feil, og mindre klubber som gjør mye riktig, sier Bradley.

I Stabæk er man naturlig nok meget fornøyde med å ha landet den profilerte treneren.

- Mange amerikaneren ville ha ofret høyrearmen sin for å spille under Bradley, sier Inge André Olsen til VG.

- Vi opplever en voldsom interesse for ham fra USA, og dette er noen vi tror skal bli veldig bra, håper Stabæks sportslige, administrative leder.

Trigget at Stabæk-motgangen

Bradley er også glad for nå å være Stabæk-trener. Grunnen til at han valgte bæringene er todelt.

- Det er to grunner til at jeg velger å bli Stabæk-trener: For det første har jeg vært landslagstrener i syv år, og jeg har ønsket meg tilbake til klubbfotball, først og fremst europeisk. Jeg har sett mange store klubber som gjør mye feil, og mange små som gjør mye riktig - og Stabæk er definitivt en slik klubb.

- Dessuten er det mange her som har hatt det tøft, men som også har mye å bevise. De har stått oppreist, og det trigger meg. Kanskje kan det bringe oss sammen, jeg har stor respekt for folk som har hatt det tøft, men som kommer gjennom det. Jeg har møtt mange av dem her i min lille tid i Stabæk, sier Bradley til VG.

Ingen budsjettsprekk
Lønnen har definitivt ikke vært utslagsgivende for den ferske Stabæk-lederen. Etter det VG forstår har amerikaneren en grunnlønn på drøyt en million kroner, i tillegg kommer diverse bonuser.

- Dette er noen vi har råd til innenfor vårt budsjett, understreket styreleder Espen Moe på pressekonferansen.

Bradley har skrevet under en toårskontrakt med Stabæk.

Her kan du lese mer om