STORTALENT: Hachim Mastour (til høyre) er forventet å bli en fotballspiller i verdensklasse. Forventningene til Martin Ødegaard (til venstre) er også høye. Tirsdag var han på sin første landslagstrening. Foto:Privat/Getty,Montasje VG

Dette er fotballverdenens største tenåringstalenter

Martin Ødegaard til VG: - Det er mange å se opp til

STAVANGER (VG) Milans supertalent Hachim Mastour (16) regnes som en av verdens mest lovende fotballspillere. Martin Ødegaard (15) er født samme år og har allerede mer A-lagserfaring.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ødegaard har i løpet av sine 15 kamper i Tippeligaen denne sesongen imponert de fleste denne sesongen. Hachim Mastour er like gammel som Ødegaard, har laget fotballvideoer med Brasils Neymar, men har fortsatt til gode å debutere i en offisiell kamp for Milan. Riktignok er det forskjell på Tippeligaen og Serie A, og i sesongoppkjøringen har Mastour imponert såpass at han vil få spilletid for Milan kommende sesong.

- Det er mange store talenter i verden på din alder. Sammenligner du deg med dem?

- Jeg sammenligner meg ikke med så mange. Det er klart det er mange spillere å se opp til, og Lionel Messi er et forbilde. Men jeg kan ikke sammenligne meg med spillere som ham, sier Martin Ødegaard til VG.

15-åringen hadde sin første pressekonferanse kledd i Norges farger tirsdag. Strømsgodset-spilleren la ikke skjul på at han følte seg noe ukomfortabel.

Spillere for fremtiden

Det er mange likheter mellom fotballtalentene Mastour og Ødegaard. Italieneren, som er født i Marokko, ble kjøpt av Milan fra Reggiana for over fire millioner kroner da han var 14 år gammel.

Ditt landslag:Hvem hadde du spilt med som 15-åring?

Både trenere og eksperter i og rundt klubben spår en stor fremtid for midtbanespilleren – slik de fleste også gjør med Ødegaard. I tillegg nevnes en ikke ukjent argentiner når ekspertene skal beskrive Mastour:

Lionel Messi.

Samme mann blir nevnt når ekspertene skal beskrive Martin Ødegaard. Mens Mastour allerede er blitt plukket opp av en storklubb, jaktes Ødegaard akkurat nå av over 30 klubber, og speidere fra Barcelona har flere ganger sett ham i Strømsgodset-drakten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ TRENING: Klokken 19.30 gikk Norges A-landslag ut på gresset på Viking stadion. Onsdag møter Norge Emiratene i Stavanger. Foto:Terje Pedersen,NTB Scanpix

At han onsdag blir tidenes yngste nordmann på landslaget, gjør at interessen og oppmerksomheten rundt ham i utlandet, bare vil vokse.

- Dette er utrolig stort. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Ødegaard fra podiet under tribunen på Viking stadion.

- Jeg er tatt ut på landslaget fordi jeg har gjort det bra. Nå har jeg muligheten til å vise meg frem. Jeg håper å vise frem noe av det samme som jeg har vist i Tippeligaen, fortsetter han.

Utvikling i rolig tempo

En av ulikhetene mellom Milans juvel og Ødegaard er at sistnevnte allerede har debutert på toppnivå i Norge, noe 16 år gamle Mastour ennå ikke har gjort i Italia. Skulle Ødegaard ende opp i en av de mange europeiske storklubbene som følger ham, må han, som Mastour, være tålmodig.

- Det er umulig å ta ballen fra Hachim. Han har en vanvittig fart, har vokst mye det siste året, og legger ned knallhardt arbeid med laget. Han er veldig ung og kan ennå utvikle seg mye. Med tanke på det talentet han har, er han definitivt en spiller som kan spille på San Siro (for Milan), men han må få lov til å ta stegene i ro og fred, sier Omar Danesi, trener for Milans U17-lag til avisen Gazzetta dello Sport ifølge The Guardian.

Det høres mistenkelig likt ut det den norske landslagssjefen sier når VG spør ham om hvordan han mener Ødegaard bør satse fremover.

- Han må få skynde seg langsomt. Martin har et talent som skal videreutvikles på løkka. Det er gøy å se at vi får den type fotballspillere inn i norsk fotball, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Ikke hastverk

Mastour satt på benken da Milan møtte Sassoulo i siste serierunde i Serie A i fjor, uten å få sjansen til å vise seg frem. At Mastour er et gedigent fotballtalent er uansett et faktum. Når Ødegaard etter alt å dømme får sine første minutter for Norge, vil mange speidere nok en gang følge ekstra nøye med på akkurat ham.

Ødegaard har fått utallige spørsmål de siste ukene om hva han tenker om sin egen fotballfremtid. Som om han skulle svart på dette hele livet, har 15-åringen gjentatt til det kjedsommelige at han kun er opptatt av å prestere for Strømsgodset.

Onsdag skal han imidlertid prøve å prestere for Norge. Han må ikke storspille for sin egen skyld, men sjansen er til stede for at han gjør det likevel.

- Jeg hadde ikke regnet med å være her i dag. For meg er dette veldig overraskende. Jeg er 15 år og har ikke noe hastverk med å spille på et A-landslag. Det er ikke noe jeg tenker så mye på. Men ja, jeg er med om jeg blir spurt til å være med England og Italia, sier Ødegaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder