Brann-håpet lever - Sandnes Ulf rykker ned etter to overtidsmål

Azar Karadas ble den store helten mot gamleklubben Sogndal

FOTBALL

Tom Nordlies Sandnes Ulf rotet bort 3-1-ledelse på overtid

BERGEN/KRISTIANSAND (VG) (Brann - Sogndal 2-1, Start - Sandnes Ulf 3-3) Azar Karadas (33) sendte gamleklubben Sogndal mot 1. divisjon i en høydramatisk nedrykkskamp i Bergen. Tom Nordlies (52) Sandnes Ulf rykker ned.

Publisert: Oppdatert: 23.02.16 15:50

Det så ut til å ende med en siste serierunde der tre lag skulle kjempe om kvalifiseringsplassen etter Branns 2-1-seier over Sogndal i Bergen, men i Kristiansand slapp Tom Nordlies Sandnes Ulf inn to mål dypt inne i overtiden.

3-3 og ett poeng var ikke nok for de lyseblå som rykker ned. Brann hadde slått følge med tap søndag, men ligger nå på kvalifiseringsplassen to poeng foran Sogndal. I siste serierunde reiser Rikard Norlings gutter til Haugesund mens Sogndal får besøk av Stabæk.

– Det blir spennende. Vi skulle gjerne vært i en annen situasjon, men det er bra for Tippeligaen og norsk fotball. Det er fullt i presserommet her i dag. Jeg trives som fisken i vannet, sier Brann-trener Rikard Norling til VG.

VG LIVE:Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

Etter kampen ble Brann-spillerne klappet av banen etter lagets første seier siden september. Det var elektrisk stemning i Bergen, og Bataljonen takket av heltene sine ved å synge hymnen «Nystemten» etter kampslutt.

Publikum trodde ikke sine egne øyne da Lars-Jørgen Salvesen satte inn 3-3 fire minutter på overtid i Kristiansand. Tom Nordlies menn hadde full kontroll gjennom hele andre omgang mot et svakt Start-lag før de kollapset totalt.

Sandnes Ulf-spillerne lå strødd på kunstgresset da dommeren blåste av. Utrøstelige gikk de i garderoben, vel vitende om at de kastet bort en veldig god mulighet.

- Nå er jeg helt tom. Det blir helt følelsesløst. Ikke tårer, ingenting. Det er mange som synes synd på oss, og det er fint det, men det hjelper ingenting. Slike tap sitter i hele livet, sier Sandnes Ulf-trener Tom Nordlie til VG.

– Det var helt jævlig å sitte der inne i garderoben. Dette er det verste som har skjedd meg på en fotballbane, sier Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik til VG.

Karadas jublet ikke

Kampen mellom vestlandsrivalene Brann og Sogndal ble omtalt som den viktigste på flere år for begge. Dette var en kamp publikum ville se, og stadion var full med over 17.000 solgte billetter. Halve Sogndal så ut til å ha tatt turen sørover til vestlandshovedstaden. De hvite og sorte fylte bortetribunen til siste plass.

Jonas Grønner roet Brann-nerver i høyspenn noe da han førte Brann opp i ledelsen minuttet før pause. Midtstopperen møtte et hjørnespark på hel volley, og ballen suste i nettaket via bakken uten sjanse for Sogndal-målvakt Kenneth Udjus. Stadion nærmest løftet seg av lettelse. Det forløsende målet var scoret.

– Jeg fikk litt «blackout». Det var så mye følelser på en gang. Det var deilig å kunne gi noe sånt tilbake. Det er vanskelig å beskrive en slik kamp hvor så mye står på spill og det er fulle tribuner. Som fotballspiller lever man for slike kamper. Det er deilig å levere en slik forestilling da. Det er en enorm lettelse at vi får denne seieren etter måten denne kampen har blitt bygget opp på med så mye press på oss gjennom uken, og da er det deilig at vi for en gangs skyld innfrir på hjemmebane, sier målscorer Grønner til VG.

Det var Sogndal som hadde kampens første store mulighet. Ulrik Flo møtte et innlegg fra Logi Valgardsson i 19. minutt, og bare en glimrende beinparade av Piotr Leciejewski hindret en kalddusj for et hjemmelag som kjemper desperat for å unngå spill på nest øverste nivå for første gang siden 1986.

Udjus, med en fortid i nettopp Brann, leverte en glimrende redning fem minutter før pause, da han slo en heading fra Markus Jonsson i tverrliggeren og ut. Den så hele stadion i mål, men kort tid senere kom Grønners scoring.

Kun 12 sekunder etter pause økte Azar Karadas til 2-0 da han styrte et innlegg i hjørnet. Kraftpluggen spilte i vår midtstopper for et Sogndal-lag som tok pause komfortabelt plassert midt på tabellen. I sommer ønsket Karadas seg tilbake til familien i Bergen og signerte for Brann. Siden har Sogndal bare tatt seks poeng.

– Det viktigste for meg er at Brann tok tre poeng. Vi skal ikke tro ting er gjort nå for det blir en tøff kamp neste helg. Vi har tro på at vi kan vinne i Haugesund, sier Karadas til VG.

Da kampen virket kjørt for et heller tannløst bortelag, slo Ulrik Flo tilbake. Han snappet opp et innlegg fra Taijo Teniste og vippet ballen elegant forbi en utrusende Leciejewski.

Huseklepp og Hanstveit vraket

Brann-trener Rikard Norling vraket Erik Huseklepp for tredje kamp på rad. Den samme skjebnen led lagkaptein Erlend Hanstveit, mens Markus Jonsson, som ble avskrevet som fotballinvalid i sommer, kom inn i Branns startoppstilling.

Status før kampen var at Brann hadde tapt 10 av 14 hjemmekamper. Aldri tidligere har et lag med så mange tap holdt seg i den øverste divisjonen, og med 17 tap og kun 23 poeng på 28 kamper ville laget i en normalsesong allerede ha rykket ned.

Årets hjemmestatistikk er den nest verste i klubbens 106 år lange historie, aldri tidligere har klubben gått på flere tap på eget gress i løpet av en sesong.

Her kan du lese mer om