INFERNO: Slik så det ut maidagen i 1985, da 56 mennesker mistet livet i dødsbrannen på Valley Parade.

INFERNO: Slik så det ut maidagen i 1985, da 56 mennesker mistet livet i dødsbrannen på Valley Parade. Foto:Keystone,Getty Images

Mener dødsbrannen i Bradford kan ha vært påsatt

En sigarettsneip var antatt å være årsaken til den dramatiske brannen som kostet 56 mennesker livet på Valley Parade i 1985. Nå skaper en fersk bok spekulasjoner om brannen kan ha vært påsatt.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tragedien som rystet en hel fotballverden fant sted den 11. mai 1985. Bradford hadde nylig sikret seg seriemesterskap og opprykk til 2. divisjon, og tribuneanlegget på Valley Parade var smekkfullt.

Hele 11.000 tilskuere var meldt å være tilstede. Før kampen startet ble den gjeve pokalen, symbolet på årets triumfsesong, vist fram for publikum - deretter ble kampen mot Lincoln blåst i gang.

Men like før pause brøt kaoset løs på den gamle tretribunen. «»

Skjebneminuttene

Flere av tilskuerene kjente brått antydning til røyklukt, og fikk deretter øye på flammer under tribuneanlegget.

Fra det øyeblikket tok det bare noen få minutter før hele tribunen var overtent. Den lokale brannstasjonen ble kjapt varslet, men til tross for kort utrykningstid, rakk de ikke fram for å forhindre katastrofen.

STADION I DAG: Valley Parade, her et bilde tatt i mars i år. Foto:Jon Super,Ap

Både tak og tribune brant friskt da evakueringen av tilskuere startet, men 56 mennesker kom seg aldri ut av flammene.

Blant dem var fire familiemedlemmer av Martin Fletcher. Han var 12 år den skjebnesvangre dagen i 1985, og var på kampen sammen med sin lillebror Andrew (11), pappa John (34), onkel Peter (32) og bestefar Eddie (63). Martin Fletcher var den eneste av dem som kom levende hjem igjen.

Det er Fletcher som står bak boken «Fifty-six - the story of the Bradford fire» som offisielt publiseres i morgen. Britiske medier, deriblant The Guardian, har fått tilgang til utdrag fra publikasjonen, og det er her nye påstander om brannårsaken kommer fram.

Tror ikke på uhellsteori

Teoriene rundt brannårsaken har vært at noen enten kastet en sigarettsneip ned fra tribunen og ned i tørt gress, eller at guttunger skal ha lekt med fyrstikker på tretribunen.

Fletcher har imidlertid ikke trodd på at hendelsen var et uhell, og har brukt mange år på sin egen etterforskning av hva som skjedde. Det han har kommet fram til, dreier seg om mannen som var styreformann i Bradford på den tiden brannen oppsto - Stafford Heginbotham.

Fletcher peker i boken på åtte andre branner i årene mellom 1967 og 1981 hvor Heginbotham i større eller mindre grad skal ha hatt eierinteresser. På det viset mener Fletcher at styreformannen skal ha håvet inn forsikringspenger.

«Kan Heginbotham virkelig ha vært så uheldig?», spør Fletcher i boken. Han retter ingen direkte anklager mot styreformannen, men mener funnene hans burde være nok til å etterforske saken nærmere.

Trøbbel med finansene

Forfatterens mener gjennom sin egen etterforskning å vite at Heginbotham skal ha vært i økonomisk knipe i tidsrommet rundt brannen på Valley Parade. To dager før tragedien skal Hegibotham ifølge Fletcher ha fått beskjed om at tribuneanlegget på stadion måtte oppgraderes på grunn av opprykket, og at det ville koste to millioner pund.

Det skal ha vært penger Heginbothom og klubben ikke hadde.

«Jeg har aldri trodd det var en ulykke, og jeg kommer aldri til å tro det heller. Jeg tror ikke Stafford ønsket at noen skulle dø, men det var det folk gjorde. Alt fordi han gjorde noe som han visste ville få ham ut av trøbbelet», skriver Fletcher.

Stafford Heginbothom døde i 1995.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder