SAMTALEPARTNERE: Ronny Deila sammen med Ståle Solbakken på Marienlyst i juni i fjor, da Solbakken fungerte som en slags rådgiver før Deila skulle ut i europacupkvalifisering i Strømsgodset. Foto:Knut Espen Svegaarden,VG

Solbakken: Alt ligger til rette for suksess

Celtics «enevelde» i toppen av skotsk fotball gjør at alt ligger til rette for at Ronny Deila (38) gjør suksess.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det tror FC København-trener Ståle Solbakken (45) - som forklarer slik:

- Det er en meget spesiell trenerjobb i kraft av at Rangers (byrivalen fra Glasgow) ikke er i toppen nå. Det er liksom en av de få ligaene i verden hvor du ikke blir målt i særlig grad på resultatene i ligaen. Men du blir målt på noen veldig få kamper. Så noen kamper vil bety enormt mye, sier Solbakken til VG.

Rangers ble tvangsflyttet ned i det skotske divisjonssystemet på grunn av skakkjørt økonomistyring i 2012 - da de ble nummer to i ligaen bak byrivalen.

Celtic har - selvsagt - vunnet også de to siste ligamesterskapene i Skottland. Tidligere Wolverhampton-sjef Solbakken kaller Celtic en fantastisk klubb med fantastisk støtte og tradisjoner. Han antar skottene skaffet seg god kunnskap om både Strømsgodsets spillestil og Ronny Deila da de speidet Stefan Johansen, som Celtic kjøpte fra Strømsgodset i vinter.

- De har nok sett en del kamper, og det er en fordel for ham. I veldig, veldig mange hjemmekamper vil Celtic dominere kraftig. Hvordan du på en måte klarer å sette ditt preg på laget, vil sees under kampene i Champions League. Men de kvalikkampene der, kommer fort, påpeker Solbakken - som selv skal ut i kvalifisering til Europas gjeveste klubbturnering denne sommeren.

Kan få Godset i Champions League

Men FCK (nummer to i den danske serien) og Celtic (mester i Skottland) kan ikke trekkes mot hverandre. Celtic kan derimot møte Strømsgodset...

- Hva blir Deilas største utfordringer?

- Alle vil prate om å lære seg kulturen der og bla-bla. Ja, det er én del av det. Men det er en balanse der. Han er hentet fordi han er Ronny Deila, ikke en tannløs skotte. Jeg vil tro det er en idé bak det, sier Ståle Solbakken.

- Men tror du det blir en suksess?

- Ja, det tror jeg. Alle muligheter ligger til rette for det, iallfall for hjemlig suksess med titler, svarer FCK-sjefen, som møtte Celtic med sitt danske klubblag i Champions League høsten 2006, der lagene vant hver sin hjemmekamp.

- Har egenskapene

Lars Tjærnås, som var med som Drillos assistentmanager i Wimbledon i 1999-2000-sesongen i Premier League, er også klar på at han har troen på Ronny Deila:

- Jeg mener han har faglig kompetanse og egenskaper som leder til å innfri. Usikkerheten går på at å være manager er noe annet enn trener, og at overgangen er enorm fra Godset til Celtic, sier Tjærnås.

- Kan han egentlig mislykkes i Celtic?

- Ja. Fordi listen ligger på suksess i Europa og å vinne ligaen med 20 poeng. Det er premissene han blir ansatt på og målt etter. Forgjenger og klubb har lagt listen for ham, melder Tjærnås til VG.

Celtic-kaptein Scott Brown sier velkommen til sin nye sjef på denne måten:

- Det er ideelt at han er en ung manager og på samme alder som Neil Lennon (Deilas forgjenger) var, da han tok over. Det er en god ting å gi noen unge en sjanse. Han har levert varene i Norge ved å ta et lag fra ingensteds til toppen av ligaen. Det er fantastisk, sier Brown til Celtics hjemmeside.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder