ALLE GODE TING TRE? José Mourinho er i Porto som Chelsea-manager for tredje gang i Champions League-sammenheng; tap 1-2 i 2004 (Chelsea var allerede videre) og 1-1 i 8-delsfinalen i 2007 (Chelsea vant 3-2 sammenlagt). Foto: Paulo Duarte , Ap

VGs fotballjournalist kommenterer: Snart på tide at han ser etter noen egne feil

KOMMENTAR: José Mourinho (52) er hardt presset foran kveldens møte med gamleklubben Porto, men det er heller tvilsomt om han skylder på manageren dersom Chelsea taper på Estádio do Dragão.

 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

MØTER CASILLAS: José Mourinho plasserte Iker Casillas på benken, og det var starten på keeperens fall i Real Madrid. Nå er Casillas i Porto, men Mourinho sier at han ikke vil ha noen problemer med å stå ansikt til ansikt med Casillas. Foto: AFP Foto: ,

Portugiseren har aldri vært i nærheten av en så dårlig start som Chelseas 15. plass etter syv serieunder, åtte poeng bak serielederen. Nå er det bare 52 dager siden sesongåpningen, og dette kan selvsagt snu fort, men han har fått en ny utfordring.

VG Direkte: Følg Porto-Chelsea fra kl. 20.45

Stort sett har Mourinhos lag vært blant de kjappeste ut av blokkene, med et par små unntak:

• • I den tredje og siste sesongen i Spania ble Real Madrid hengende etter Barcelona fra start av, var nummer fem etter syv runder, og nummer to til slutt, evigheter bak rivalen.

• • I den fjerde sesongen i sin første Chelsea-periode kom han ikke engang opp i syv kamper. Etter 11 poeng på de seks første, og uavgjort hjemme mot Rosenborg i Champions League, var det over.

På pressekonferansen foran RBK-kampen holdt han et uforglemmelig foredrag om at man trenger de beste eggene for å lage den beste omeletten. Til slutt fikk trolig eier Roman Abramovitsj nok av sutringen. Israelske Avram Grant overtok, og viste at eggene kunne brukes; Chelsea endte på annenplass, to poeng bak Manchester United – og tapte Champions League-finalen etter straffesparkkonkurranse mot samme lag.

PERFEKT I PORTO: José Mourinho har en utrolig seiersrekke på sine to år i Porto; Champions League, Europa League, to seriegull, ett cupgull (og en tapt cupfinale). Foto: Paulo Duarte , Ap

Også denne høsten har Mourinho ved flere anledninger uttrykt misnøye med spillerne, sjelden med seg selv. Etter tapet for Crystal Palace var han syrlig og mente han hadde trengt et fjerde bytte, og etter skuffende 2-2 mot Newcastle i helgen handlet det om «grusomme personlige feil» og «når så mange enkeltspillere er så dårlige, er det umulig for et lag å være et lag».

Det var ikke hans taktikk eller laguttak som var feil, selv om innbytterne Ramires og Willian scoret hvert sitt mål og var helt sentrale da Chelsea gikk fra 0-2 til 2-2 det siste kvarteret. Hvis alle trenere kan skylde på personlige feil eller at spillerne ikke har vært «gode nok» når det blir tap, så vil jo livet på sidelinjen bli langt enklere.

I dagens engelske aviser etterlyser Mourinho sult hos spillerne, han spør om de har et sterkt nok ønske om å vinne. Han savner den siste gløden, den som kjennetegner «serial champions», altså de som reproduserer, vinner år etter år, som han selv...

José Mourinho er seiersmaskinen som sjarmerer de fleste med sitt gutteaktige smil og sin treffende replikk. Samtidig er han den provoserende grinebiteren som klager på omtrent alt; dommere, spillere, ballgutter, legen, forbundet og andre managere, som Arsène Wenger (han æreskjelles hele tiden) og Pep Guardiola.

SJARMØREN: Når José Mourinho smiler, får han som oftest de fleste på sitt parti. Dog ikke Arsenal-manager Arsène Wenger. Foto: Paulo Duarte , Ap

Han er også misfornøyd med at Financial Fair Play ikke er like strengt lenger, slik at for eksempel Manchester City har friere kjøpstøyler. Men det er vanskelig å synes synd på en mann som bygde opp hele sin første Chelsea-utgave med Abramovitsj-formuen.

Og Mourinho har ikke lov til å klage på egen spillerstall denne gangen. Ingen kan kreve en ny ligatittel, men Chelsea bør være med i kampen om seriegullet, hvis ikke må manageren ta sin betydelige del av skylden og finne ut hva han har gjort feil.

Det er sikkert lett å bli blendet av seg selv, for stort sett har han gjort ting riktig, i Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid og Chelsea igjen. Mourinho har vunnet Champions League to ganger, Europa League én gang, åtte seriegull og syv cuper. Vel har han trent toppklubber med toppspillere som vanskelig kunne ende noe annet sted enn i toppen, men portugiseren har en unik karisma og evne til å lede de aller største stjernene. Det er ikke uten grunn at folk som Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo og Wesley Sneijder har veldig mye pent å si om Mourinho.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Det er 11 år siden Fotball-Europa ble skikkelig kjent med ham for første gang. Han hadde vunnet Champions League med Porto og ble kjøpt løs av nyrike Chelsea. Allerede på den første pressekonferansen skjønte man at dette var en fyr utenom det vanlige. 41 år gamle Mourinho gikk rett i strupen på engelske journalister som lurte på om han virkelig var klar for å lede et topplag i selveste Premier League.

José Mourinho var overrasket og provosert over at de tvilte på ham. Og at han vet å svare for seg, lærte vi med en gang: – Jeg er europeisk mester. Jeg er ikke en i mengden, jeg mener at jeg er «a special one», kontret Mourinho.

Fra den dagen, 2. juni 2004, var han The Special One.

Men akkurat nå er han The Troubled One.

PS! Chelsea slo Maccabi fra Tel Aviv 4-0 i den første runden. Porto greide 2-2 borte mot Dinamo Kiev.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Les også

 1. Berg om fyken-rykter: – Vil alltid være press

  Polske medier spekulerer på om Napoli-kampen blir Henning Bergs (46) siste som Legia Warszawa-trener.
 2. Kommentar etter Costa-bråket: Hvor lenge skal fotballen være «Ville Vesten»?

  Er det noen annen idrett som lar utøverne herje med regelverk og dommere som fotballen? Tvilsomt.
 3. England står i fare for å miste Champions League-plass

  Hvis Chelsea, Arsenal, Manchester City og United mislykkes i Europa denne sesongen, har Italia mulighet til å frarøve…
 4. Hareide: – Må gi gass hjemme mot Real Madrid

  (PSG St. Germain-Malmö 2-0) Åge Hareide fikk knapt tid til å se seg omkring før Angel Di Maria hadde plassert ballen i…
 5. Usikker Van Gaal: – Jeg aner ikke om vi kan vinne Champions League

  Manchester United møter PSV i første gruppespillskamp i Champions League i kveld.

Mer om

 1. Champions League
 2. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Langli fyrte seg opp etter Mourinhos dommer-gest: – Hersketeknikk

 2. Nå er han sjef – her er Mourinhos største United-feider

 3. Mourinho ber egne spillere skjerpe seg: – Vi kan ikke gjøre som strutser

 4. VGs fotballjournalist mener: Chelsea bør sparke Mourinho - nå

 5. Chelseas poengfangst halvert på et år

Fra andre aviser

 1. «Han har aldri vært under større press»

  Aftenposten
 2. - Da Mourinho fikk vite om telefonsamtalen, startet konflikten som splittet Real Madrid

  Aftenposten
 3. Tidligere spillere røper Mourinhos omstridte metode. Slik får han venner og fiender.

  Aftenposten
 4. Mourinho blir ny Tottenham-manager

  Aftenposten
 5. «The Special One» er blitt «The Grumpy One». Hvorfor er Mourinho så misfornøyd?

  Aftenposten
 6. Slik reagerer fotball-verdenen på Mourinho-ansettelsen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no