STOR FEIRING: Patrick Mortensen (nærmst) feirer både scoringen og babyen sammen med Bojan Zajic, Steffen Ernemann og Andreas Nordvik.
STOR FEIRING: Patrick Mortensen (nærmst) feirer både scoringen og babyen sammen med Bojan Zajic, Steffen Ernemann og Andreas Nordvik. Foto: ,

Babylykkelig Mortensen sendte Sarpsborg til cupfinalen

Matchvinneren ble far mandag: – Det har vært den villeste uken noensinne

FOTBALL

STAVANGER (VG) (Viking-Sarpsborg 08 0-1 eeo) Her opplever Patrick Mortensen sitt lykkeligste øyeblikk på fotballbanen. Mandag skjedde noe enda større. Matchvinneren ble far for første gang.

Publisert: Oppdatert: 25.09.15 07:46

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det har vært den villeste uken noensinne. Jeg har blitt far, og like etter skjer dette... Jeg er helt overveldet, sier Mortensen til NRK.

– Da sluttsignalet kom og jeg tenkte på datter og kjæreste der hjemme var jeg nær ved å begynne å gråte. Det er mye følelser, sier dansken til VG.

– Vi fikk verdens deiligste lille datter, men jeg måtte dra til Stavanger bare en time etter at vi kom hjem fra sykehuset. Å være borte fra dem i tre dager er noe av det hardeste jeg har opplevd. Men når vi vinner her i dag det utligner det litt. Men jeg gleder meg utrolig mye til å se dem, forklarer han.

Den nye Sarpsborg-spissen rev seg løs fra eks Sarpe-spiller Joackim Jørgensen og headet overbygningsklubben fra østfoldbyen til den første cupfinalen på 51 år.

– Det var et fantastisk innlegg. Vi snakket om det i pausen at vi skulle satse på innlegg, forklarer Mortensen.

Dermed ble det babyvugging ala Brasil under VM i 1994 da brasilianerne feiret en Bebeto på samme måte. Rett før hadde braksuksessen hentet fra Lyngby satt ballen i tverrliggeren. Han kom gratis fra Danmark i sommer og scoret begge da Odd ble slått i kvartfinalen.

– Det hadde vi snakket om før kampen at vi ville gjøre. Det var et fantastisk øyeblikk. Jeg håper min elskede kjæreste så det der hjemme, sier Mortensen med et stort smil og en tåre i øyekroken.

I helgen var det usikkert om Mortensen i det hele tatt kunne spille semifinalen. Vannet gikk da Sarpsborg spilte i Haugesund søndag og dansken ble loset i privatfly til Rakkestad flyplass. Mandag kom datteren.

– Jeg er overlykkelig. Jeg får helt frysninger, gliser Mortensen og peker på armen sin.

VG LIVE: Slik var kampen

Nær, men ikke nær nok

I kveld ødela han Vikings drøm om å gjøre comeback i cupfinalen 14 år etter at Benny Lennartsson første dem til NM-gull i 2001. Den svenske trenerlegenden var på plass i skuffelsen på Viking stadion, men hjemmelaget kom aldri nærmere enn Samuel Adegbenros suser i stangen i andre ekstraomgang.

Sarpsborg hadde forsvart seg med krigerhjerte og fornuft i 120 minutter. Midtstopperne Andreas Nordvik og Kjetil Berge avviste vikingene kontant og keeperdebutanten Lasse Heinze gjorde ingen feil og var glitrende mot slutten.

Danskene lykkes med det meste. Nå får de oppleve det største i norsk fotball allerede i sin første høst i Norge. Gamle Sarpsborg FK tapte cupfinalen for Rosenborg i 1964. Nå blir det et nytt oppgjør med trønderne på Ullevaal.

– Vi er ikke ferdige ennå. Vi skal vinne cupfinalen, vi, sa en offensiv Sarpsborg-trener Geir Bakke til NRK etter kampslutt.

Fått med deg denne? Jonevret må ut av Lennartssons skygge

Ga alt

Viking kastet både keeper Iven Austbø og alt annet i angrep i de dramatiske sluttminuttene, men ingen ting hjalp mot de heroisk kjempende løvene fra Sarpsborg.

Vikings tenåringer fra Nigeria ble stadig mer sentrale utover i 2. omgangen. Samuel Adegbenro (19) skapte det meste som minnet om muligheter i den blodfattige semifinalen i de første 90 minuttene.

Adegbenro dro opp angrepet hvor Steinthor Thorsteinsson spilte fri Suleiman Abdullahi (18). Men spissen klarte ikke å holde iveren tilbake og sto i offside før han sendte ballen i mål.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Adegbenro satte også opp angrepet der Abdullahi headet over og serverte innbytterspissen Kieffer Moore en god sjanse. men engelskmannen brukte den digre hodebandasjen til å heade utenfor.

Les også: Stabæk-ledelsen tar opp klypingen med Annan

Skapte mest

Viking hadde initiativet og trykket på å avgjøre i ordinær tid. Men dødballene ble aldri slått godt nok og en viss irritasjon la seg over Viking Stadion. Som oftest rettet mot kampens gode dommer Dag Vidar Hafsås.

Sarpsborg hadde ikke mye å komme med, men skapte faktisk mest inn mot de uunngåelige ekstraomgangene.

Førsteomgangen blir fort glemt. Suleiman Abdullahi (Viking) og Steffen Ernemann (Sarpsborg) hadde de eneste to halvsjansene, men posisjon og vinkel stemte ikke.

Viking hadde ballen mest, men klarte aldri å skape den dynamikken som kunne rive i stykker Sarpsborg-forsvaret. Hverken tempo eller bevegelser stemte ofte mot det høye presset fra Østfold. Sarpsborg vant ballen såpass sjelden at de aldri klarte å etablere noe trykk i retning Viking-keeper Iven Austbø.

Her kan du lese mer om