TRAKK SEG: Sepp Blatter gikk på talerstolen i Zürich i dag for å fortelle at det vil bli holdt en ekstraordinær FIFA-kongress hvor en ny president skal velges. Foto:Ruben Sprich,Reuters

Kommentar

Truls Dæhli kommenterer: Fra trist til absurd

Han klamret seg til makten da fotballens delegater var samlet, men slapp den fra seg da alle hadde reist hjem. Slik går Sepp Blatters rolle i maktspillet om verdensfotballen fra trist til absurd på fire dager.

Truls Dæhli kommenterer
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

KOMMENTERER: Truls Dæhli. Foto:Frode Hansen,VG

Jeg vet ikke hva det koster å arrangere en FIFA-kongress med delegasjoner fra 209 medlemsland, men dyrt er bare fornavnet, og da er det langt forbi oppsiktsvekkende å innkalle til en ny så fort du er tilbake på kontoret. Et tydeligere signal på krise er vanskelig å finne, og de siste dagenes dramatiske utvikling på FIFA-hovedkvarteret i Zürich begynner mer og mer å ligne et manus for Hollywood.

– I like you, sa en tydelig emosjonell Blatter mens han skuet utover kongressalen etter gjenvalget fredag. Så begynte han å snakke om FIFA som en båt han skulle styre inn smulere farvann, med bruk av metaforer som knapt var til å skjønne, før han avsluttet med en lovnad om å levere fra seg et nytt og robust FIFA når hans siste periode var over om fire år.

I stedet slipper han det umiddelbart.

Og det enkle spørsmålet som henger i luften er bare dette: Hvorfor?

At han ganske plutselig kommer til en form for sans og samling og ser at det er riktig, duger ikke som en troverdig forklaring. Den aldrende fotballgeneralen var senest fredag tydelig på at hans erfarne lederskap var det eneste riktige for FIFA akkurat nå, og han har også vært tydelig på at det ville ha vært en slags innrømmelse av skyld å tre til side i en så vanskelig tid.

Når han likevel gjør det, og gjør det så brått og plutselig, er det derfor grunn til å tro at dagene etter valget har vært vanskeligere og mer dramatiske enn han kunne forestille seg. Kan hende handler det om en utbetaling som knyttes stadig nærmere til hans egen generalsekretær, kan hende har UEFA snakket enda høyere om å trekke seg ut, og kan hende har flere av de store og tunge sponsorene begynt å hinte om det samme. Og så vet vi jo at den amerikanske etterforskningen av FIFAs virksomhet bare er i sin spede begynnelse. Kan hende er det ferske opplysninger om nye avsløringer som har nådd presidenten og fått ham til å innse alvoret.

Målt etter Blatters egen forklaring på den forsinkede pressekonferansen er det ingen av delene, hvilket heller ikke er troverdig, og dermed er det fritt fram for all verdens spekulasjoner i dagene som kommer. For rett nok er Sepp Blatter en aldrende mann, men han var ingen slagen mann da kongressen var over, og derfor er det intet annet enn sensasjonelt at han kaster kortene allerede nå. Vervet som FIFA-president er jo livet til denne mannen, og ganske åpenbart det eneste livet han har.

Derfor nekter jeg å tro at dette har skjedd frivillig.

Fordi det strider mot alt han står for og alt som er sagt.

For alle hans motstandere er det uansett en gladnyhet som gir håp om et moderne og gjennomsiktig FIFA tilpasset vår tid, men det er slett ingen selvfølge at det blir slik. Stemmetallet fra det siste valget forteller hvordan den vestlige verden har mistet grepet om en idrett de selv oppfatter seg som eiere av, og ikke minst at kampen om FIFA, og hvem som skal få retten til å arrangere mesterskapene, er blitt internasjonal storpolitikk med tydeligere fronter enn før. Det betyr at Blatters fall ikke nødvendigvis betyr ro, orden og ny konsensus.

Det kan også bety det motsatte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder