MØTTE VG: En smørblid Freddy Adu i Philadelphia i 2012.
MØTTE VG: En smørblid Freddy Adu i Philadelphia i 2012. Foto:Eirik Borud,VG

Nytt klubb-brudd for Freddy Adu

FOTBALL

Elleve klubber på åtte år og bare et halvår siden han forlot forrige klubb. Nå må Freddy Adu (26) finne seg ny klubb.

  • Kjetil R. Anda
Publisert: Oppdatert: 01.06.16 14:12

– Jeg har bestemt meg for å benytte meg av muligheten til å forlate Kups i sommer for å se meg om etter nye mulighet.

Det skriver amerikaneren på Twitter tirsdag ettermiddag. Det som var omtalt som tidenes talent i internasjonal fotball bryter dermed med sin ellevte klubb. Like før jul i fjor kom nyheten om at 26-åringen var frigitt fra kontrakten med serbiske FK Jagodina.

Siden den gang har Adu spilt for den finske klubben Kuopion Palloseura (KuPS), men nå er det altså slutt.

– Jeg takker klubben og lagkameratene mine etter å ha gjort meg til en del av laget, og jeg ønsker dem lykke til i resten av sesongen og fremtiden, sier han.

VG MØTTE ADU: Han ble ingen ny Pelé (krever innlogging)

Pelé: – En gudegave

25-åringen, som i fjor sommer trente med Bob Bradleys Stabæk, har aldri slått til utenfor hjemlandet USA. Opphold i Benfica, Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor, Bahia og nå Jagodina har alle være preget av lite spilletid.

Mannen som ble omtalt som «den nye Pele» da han som 14-åring ble den yngste proffspilleren i amerikansk idrett siden 1887 er altså nå klubbløs.

Det hadde gitt høy odds for ti år siden da samtlige storklubber jaget Adu på en måte som får selv Martin Ødegaard-jakten til å fremstå noe beskjeden.

– En gudegave, sa Brasil-legenden Pelé om spilleren som er født i Ghana.

Mistet hodet

VM 2006 var det store målet for den da 16 år gamle Adu, men vidunderbarnet ble vraket av trener Bruce Arena. Et prøvespill i Manchester United kort tid senere førte ikke til annet enn at Adu skiftet fra DC United til Real Salt Lake i USA før Benfica hentet stortalentet til Portugal.

Han debuterte i Champions League-kvalifiseringen mot FC København, men slo aldri helt til i Benfica. Løsningen ble et sesonglangt lån i Monaco før Adu ble sendt til Belenenses på samme avtale - med andre ord klubber av et helt annet kaliber enn de som tidligere hadde jaktet amerikaneren.

Greske Aris og tyrkiske Rizespor tilhører heller ikke kremen av Fotball-Europa, men Adu lyktes ok i Philadelphia Union i hjemlandet før det ble kun to kamper for Bahia i Brasil og 14 minutter i Serbia.

– Jeg ble sugd inn i opphaussingen. Det gikk til hodet på meg, sa Adu om nedturen da VG møtte ham i USA for to år siden.

Her kan du lese mer om