FIRE KVINNER OG EN MANN: Disse styrer LSK Kvinner, fra venstre: trener Monica Knudsen, sportssjef Simon Mesfin, trener Hege Riise, markedssjef Kristine Skuland Nilsen og daglig leder Nina Kristengård. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Her styrer jentene: LSK Kvinner ber NFF ta nye
grep for å løfte kvinnefotballen

LILLESTRØM (VG) Velkommen til LSK Kvinner – den eneste toppklubben som trenes og styres av kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er ikke så opptatt av det og det har heller ikke vært noe mål i seg selv. Det er blitt slik ved en tilfeldighet, men det fungerer godt.

Monica Knudsen er noe så sjelden som en kvinnelig trener på heltid og leder LSK Kvinner på sjette året. Hun er ikke alene.Med på Lillestrøm-laget er trener Hege Riise, markedssjef Kristine Skuland Nilsen, daglig leder Nina Kristengård og eneste hane i kurven, sportssjef Simon Mesfin.

Les også: Slår alarm om likestilling i norsk idrett

Det er en kvinnerepresentasjon i «toppverv» ingen toppklubber kan vise til, selv ikke i norsk håndball.

– Det bør jo være et mål å få økt den kvinnelige trenerandelen i alle idretter. Det er utrolig mye kompetanse og erfaring som en mister fordi så mange utøvere som har drevet på et høyt nivå forsvinner, sier Monica Knudsen der vi står i solen utenfor LSK-Hallen, hjemmebanen til Norges beste kvinnelige fotballag.

Les også: Marit Breivik: Vi utnytter ikke ressursene godt nok

Travelt familieliv

Hun skjønner godt at det ikke er så mange kvinnelige trenere i klubber som ikke har de ressursene man tross alt rår over på Lillestrøm. I et år hvor LSK Kvinner skal ut og prøve seg i Champions League er budsjettet på 12 millioner kroner.

– Det er til å forstå og særlig hvis det er snakk om tidligere spillere som har levd et «hardt liv» med utdanning og jobb i tillegg til fotballen. Når man da bestemmer seg for å slutte ønsker man kanskje ikke å fortsette et dobbelt løp, noe som tross alt er premissene i de fleste klubbene. Skal man ha tid til familie i tillegg til et trenerverv, så går det ikke opp. Jeg har jobbet dobbelt lenge og det å kunne være trener på full tid gir en helt annen hverdag, sier Knudsen.

At det nesten bare er kvinner i «toppledelsen» er ikke noe tema.

– Det er en jobb og det handler om å være faglig dedikert. Vi diskuterer hvordan herrelaget løser situasjonen på feltet og hvordan de håndterer spillerne, men til slutt handler det om faglig kompetanse.

LES OGSÅ: Toppserie-spiller har fire barn og full jobb

Viktig økonomisk støtte

Selv med en «rik onkel» som Per Berg i kulissene, er det økonomiske utfordringer også i LSK. Det legger heller ikke daglig leder Nina Kristengård skjul på.

– Vi er heldige som har Per med. Han bidrar med mye i år, har gjort det tidligere og kommer nok til å bidra fremover også. Men vi har et sterkt ønske om å klare å skape økte inntekter selv.

– Satsingen er ikke bærekraftig slik det er nå?

– Nei, vi er avhengig av støtten, men samtidig får vi flere og flere samarbeidspartnere med oss som får opp øynene for kvinnefotballen og synes det er gøy å være med og vil assosieres med oss. Men der har vi en vei å gå.

– Frykter du at Per Berg skal bakke ut?

– Nei, jeg gjør ikke det. Man han ønsker nok at flere skal bidra, og det er til å forstå. Per kommer nok ikke til å bidra så mye i like mange år, men dette er fortsatt hans prosjekt og han ønsker å se hvor langt han kommer, sier Kristengård.

Satsingen har medført en profesjonalisering av klubben som mange nyter godt av. Spillerne blir frikjøpt to ganger i uken. Det har vært utviklende.

LES OGSÅ: LSK-spiss knuste tåa i hjemmeulykke

Vil ha NFF på banen

Trener Hege Riise sier klubben ønsker å utvikle seg «hele veien».

– Vi har nå bedre forutsetninger enn de fleste til å få inn nye impulser, gjøre nye ting som kan ta oss et steg videre for eksempel på det fysiske eller skadeforebyggende – alt som hver dag skal gjøre oss litt bedre. Det er også det som driver oss: Å hele tiden matche oss mot de som er bedre enn oss.

Skal LSK komme seg videre må Norges Fotballforbund komme på banen som tilrettelegger. Markedssjef Kristine Skuland Nilsen ser gjerne at det skjer en differensiering i tilskuddene til toppserieklubbene.

– Kanskje man burde tenke litt utenfor boksen, at ikke alle får like mye midler selv om man er nummer 12 eller nummer 1 på tabellen. Det er ikke optimalt hvis alle midler fordeles likt. Da får ikke de som satser anledning til å satse enda mer.

Monica Knudsen mener NFF også burde ta grep og gå ned på antall lag i Toppserien. Hun vil ha flere gode lag og et jevnt høyere nivå. Bare da får man løftet kvaliteten på kvinnefotballen.

– 12 lag er for mange, vi har ikke nok spillere til det. Så burde vi gjøre en endring slik at klubbenes 2. lag kan spille i 1. divisjon. Skal Norge henge med må de unge spillerne få kjempe litt mer. Mange slipper til som 15-åringer fordi det ikke er nok spillere. Da blir man «mett» når man er 20 år og god nok til å spille i Toppserien, men det er ikke noe nivå sammenlignet med de beste der ute, beskriver Knudsen.

– Tyskland har 12 lag i ligaen. At vi skal ha like mange lag som tyskerne blir for dumt. Tyskland har også to 1. divisjonsavdelinger og der kan 2. lagene spille. Det er bra matching for unge spillere, konstaterer Hege Riise.

Vil øremerke midler

Sportssjef Simon Mesfin skjønner ikke helt hvorfor det må være en divisjon i mellom for elitelag og 2. lag.

– På dette nivået blir utfordringen at det blir enda større steg fra 2. divisjon til Toppserien, sier Mesfin som også oppfordrer NFF til å skue til herrefotballen og kanskje øremerke midler til utviklingsroller som fysiske trenere og spillerutviklere i klubbene.

– Det vil tvinge frem en kontinuitet på dette området i stedet for at man får en pott med penger som kan brukes til hva man vil, mener sportssjefen som trives blant «hønene».

– Jeg har god øving med samboer hjemme, og så jobber jeg i tillegg bare med gutter på Åråsen (sportsadministrator for herrelaget). Du får litt av begge verdener. Det er givende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder