AVGJØRELSEN: Her skaller Sölvi Ottesen inn 1-0 i 1. omgang. Målet var nok til å avgjøre. Foto: AFP

Rosenborg ydmyket av Solbakkens menn

Strand (40) var centimetere fra å avgjøre

Solbakken: - Kunne vært et av tidenes ran

Eggen: - Det beste laget gikk videre

KØBENHAVN / OSLO (VG Nett) (FCK - RBK 1-0, 2-2 s. l., FCK videre på bortemål) Rosenborg ble til tider herset med av FC København, og tapte for et langt bedre lag. Dermed er trøndernes Champions League-drøm knust for i år.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Rosenborg ble utspilt i hele førsteomgang, og kunne fort ha vært under med tre-fire mål til pause.

- Det er rettferdig. Jeg tror det er det riktige laget som går videre til Champions League, sier Nils Arne Eggen til Viasat 4 etter kampen.

Også etter hvilen var FCK best, men likevel kunne trønderne ha stått igjen som seierherrer i Parken i København.

VGTV:Se høydepunkter fra kampen her!

Solbakkens gledesdans

Sjansen Roar Strand fikk tre minutter før full tid var nemlig enorm, men 40-åringen var uheldig og traff stolpen etter at ballen var innom keeper Wilands fingertupper.

- Det kunne vært et av tidenes ran. Vi vet at RBK får sjansene, og det fikk de, sier Ståle Solbakken.

Da hadde han noen minutter tidligere løpt over hele banen og danset i pur seiersglede med knyttede never på det grønne gresset i Idrætsparken i Kongens By. Viasats kvinnelige reporter ble løftet høyt opp i luften av Norges kommende landslagssjef i gledesrusen.

VG LIVE:Slik var kampen!

Nærmere kom aldri Rosenborg. De tapte 0-1, og er ute av Champions League på bortemålsregelen. De vant som kjent 2-1 hjemme mot FCK forrige uke.

VILL JUBEL: Her kaster FCK-trener Ståle Solbakken seg rundt halsen på en av sine spillere etter at kampen er blåst av. Foto: Scanpix

Nå blir det gruppespill i Europe League for Norges beste klubblag.

- Europa League er ingen nedtur. Langt i fra. Dette var bare en bonus. Det blir akkurat like spennende som Champions League, sier Eggen, og legger til:

- Vi trenger mer dyktighet for å hevde oss i Europa.

VG Nett-leser:- Gratulerer til danskene. Vel fortjent over to kamper, og Rosenborg var mye nærmere resultatmessig enn hva de var spillemessig over to kamper.Diskuter!

KUNNE AVGJORT: Roar Strand kunne blitt en enda større helt i RBK enn han allerede er, men traff tverrligger på slutten. Her får han trøst av Ståle Solbakken. Foto: Scanpix

Ståle Solbakken er enig med Eggen. FCK var klart best.

- Det var stor forskjell på lagene, og det burde vært 5-1 eller 6-2. Vårt spill mot etablert forsvar ligger lysår foran RBKs, sier han.

Nils Arne Eggen hadde aldri mislyktes i kvalifisering til Champions League før dagens kamp. Rosenborg hadde kun én av 12 ganger tapt i Champions League-kvalifisering - mot Deportivo la Coruna i 2003. I kveld skjedde det altså igjen - etter en 1. omgang der Rosenborg ble spilt ut.

Stoppertalentet Simen Wangberg, som noe overraskende fikk starte kampen, ble tatt ut i pausen. Etter kampen fikk Eggen spørsmål om det feil å starte med Wangberg.

- Nei, det var ikke feil. Han klart seg utmerket. Men Demidov kunne ikke spille sentral midtbane, sier Eggen i et intervju med Viasat 4.

På den påfølgende pressekonferansen utdypet Eggen:

- Det er lett på siden å se at det ikke fungerte. Det var et feil valg - ja, sier han på spørsmål om det var feil å bruke Demidov sentralt på midten.

Dansk stolpetreff

FØRSTE EXIT: Nils Arne Eggen har aldri røket i CL-kvalik med Rosenborg før i kveld. Foto: Scanpix

Kampen startet som er fyrverkeri. Bare 17 sekunder etter at dommer Felix Brych blåste i gang kampen, banket Trond Olsen til for de gjestende trønderne, men danskenes keeper Johan Wiland var med på notene.

FCKs sjanse etter herlig forarbeid av Jesper Grønkjær noen strakser etterpå var enda større, og Daniel Örlund måtte strekke våpen på Martin Vingaards skudd fra innenfor 16-meteren. Heldigvis for alle som holder med RBK traff midtbanespilleren stolpen.

Da var det spilt tre minutter, og FCK hadde allerede koblet et solid grep.

Les også: Crouch sendte Spurs til Champions League

Örlund-tigersprang

Neste gode mulighet kom etter 11 minutter, men tsjekkeren Zdenek Pospech banket ballen over fra god posisjon til høyre i feltet.

Når så danskene endelig traff innenfor stolpene, var Daniel Örlund særdeles patent. Pospech knallet til kula fra kloss hold, men svensken lå som en katt i luften og avverget. Da var det altså fortsatt ikke spilt ett kvarter.

Prica nær ledermål

Sjansene fortsatte å hagle, men den neste store var det Rosenborg som fikk. Rade Prica var etter kvarteret i drømmeposisjon gjennom i feltet, men lobben over Wiland var bare nesten god nok. Keeperen fikk en hånd på ballen, og dermed ble det ikke mål.

Nevnte Vingaard hadde en enorm sjanse fem minutter senere, men banket ballen meteren utenfor på hel volley fra 10 meter. Da var det spilt 20 minutter, og ballinnehavet var 66-34 i prosentvis FCK-favør.

Rosenborgs Prica fintet seg vakkert inn i banen fra venstre få minutter senere, og tvang FCK-keeper Wiland ut i full strekk med et lavt skudd med venstrefoten fra fem-seks meter skrått venstre. Også det var en stor sjanse, men nok en gang leverte keeper da forsvaret hadde sviktet.

Ottesen traff blink

Deretter fulgte kampens til da lengste periode uten målsjanser, nemlig hele ni minutter. Kanskje var det bare stille før stormen fra danskene, for i det 33. minutt eksploderte Parken i dansk jubel.

Først skallet Sölvi Ottesen inn 1-0 etter et enormt innkast av brassen Claudemir. To minutter senere skjøt Vingaard i stolpen fra like utenfor 16-meteren.

Rundspilt

Selv om Rosenborg hadde sine muligheter i 1. omgang, og fort kunne ha scoret, hadde FCK veldig mange flere. Rosenborg ble til tider rundspilt, og bør prise seg lykkelig for at kampen ikke så å si var avgjort til pause.

Flere av RBK-spillerne så ut til å være tunge i beina, som da Dame N'Doye like før pause kontret over halve banen med ball i beina - og løp fra det som var. Like utenfor boksen hadde han tre valgmuligheter da FCK kom fire mot to, og valgte å dytte til høyre mot en sprudlende Grønkjær. Han skjøt forbi Örlund og like utenfor borterste stolpe. Hadde han bommet en tanke mer, ville det vært et perfekt innlegg til en ledig danske foran mål.

Den store sjansen markerte enden på en, på mange måter, vond 1. omgang for begge lag. For Rosenborg fordi de ble utspilt, for danskene fordi de burde ha ledet med mange mål.

RBK-bedring etter hvilen

Hva Nils Arne Eggen sa til sine disipler i pausen, er foreløpig uvisst. Men at innbyttet av superveteran Roar Strand hjalp på, var utvilsomt. For de første minuttene av 2. omgang var Rosenborg det beste laget på banen - for en stakket stund.

DEPPET: RBKs Markus Henriksen i knestående etter exiten mot FCK. Foto: Scanpix

Det var nemlig danskene som igjen skulle komme til den neste, store muligheten. Ståle Solbakkens menn slo til på kontra, og tok igjen RBK på sengen. Fortsatt hurtige Grønkjær slo lekkert til Oscar Wendt, som igjen slo flatt foran mål. Der var ballen så vidt innom et trønderbein før Cesar Santin, noe som sannsynligvis reddet RBK fra nytt baklengs. Brasilianeren ble såpass forstyrret av den lille touchen at han faktisk skjøt bakover i banen fra få meters hold, midt foran kassa.

... men danskene var fortsatt best

Selv om Rosenborg ikke på langt nær ble utspilt som i første omgang, var danskene fortsatt det klart beste laget. FCK hadde to ytterligere to bra muligheter like før 70 minutter var spilt, men en offensiv Örlund som avverget i feltet og en N'Doye som headet litt for høyt reddet RBK.

Fremover på banen var det heller ikke mye som stemte for Rosenborg. Rade Prica, som frem til da hadde sett ut som de regjerende norske seriemesternes eneste farlige mann fremover, begynte etter hvert å se sliten ut. Steffen Iversen var i store perioder usynlig på topp.

Da kampuret bikket 80 minutter kunne man etter hvert se at danskene begynte å tenke resultat, og de var ikke like gjennombruddshissige som før. Samtidig måtte RBK opp og frem.

De kom aldri nærmere enn Strands store sjanse like før slutt.

- Jeg synes heller ikke 2. omgang var dårlig fra vår side. Vi skaper de største sjansene også da, sier Solbakken.

Les videre under bildet!

DANSK JUBEL: Her jubler FCK-spillerne fik avansement like etter kampslutt. Foto: Scanpix


Kampens store spiller, den danske veteranen Jesper Grønkjær, er ikke redd for å slå på stortromma etter forestillingen mot Rosenborg.

- Dette er den beste fotballen jeg har vært med og spilt i FCK, sier han etter kampen.

Mesterligakvalifisering fotball menn onsdag, 4. runde 2. kamp:

FC København (Danmark) - Rosenborg 1-0 (1-0), sammenlagt 2-2 (FCK videre på bortemålsregelen)
31.180 tilskuere
Mål: 1-0 Sölvi Ottesen (33).
Dommer: Felix Brych, Tyskland
Gult kort: Kris Stadsgaard, Markus Henriksen, Rosenborg
Lagene:
FC København (4-4-2): Johan Wiland - Zdenek Pospech, Sölvi Ottesen, Mikael Antonsson, Oscar Wendt - Claudemir, William Kvist, Martin Vingaard (Mathias Zanka Jørgensen fra 90.), Jesper Grønkjær (Petter Larsson fra 90.) - Dame N'Doye, César Santin (Hjalte Nørregaard fra 67.).
Rosenborg (4-3-1-2): Daniel Örlund - Mikael Lustig, Kris Stadsgaard, Simen Wangberg (Roar Strand fra 46.), Mikael Dorsin - Per Ciljan Skjelbred (Fredrik Winsnes fra 63.), Vadim Demidov, Markus Henriksen - Steffen Iversen - Trond Olsen (Morten Moldskred fra 77.), Rade Prica.

Ajax (Nederland) - Dinamo Kiev (Ukraina) 2-1 (1-0), sammenlagt 3-2
Mål: 1-0 Luis Suarez (43), 2-0 Mounir El Hamdaoui (75), 2-1 Andrej Sjevsjenko (str. 84).
51.100 tilskuere.

Auxerre (Frankrike).- Zenit St. Petersburg (Russland) 2-0 (1-0), sammenlagt 2-1
Mål:1-0 Cedric Hengbart (9), 2-0 Ireneusz Jelen (53).
15.277 tilskuere.

Tottenham (England) - Young Boys (Sveits) 4-0 (2-0), sammenlagt 6-3
Mål: 1-0 Peter Crouch (5), 2-0 Jermain Defoe (32), 3-0 Crouch (61), 4-0 Crouch (str. 78).
34.709 tilskuere.

Zilina (Slovakia) - Sparta Praha (Tsjekkia) 1-0 (1-0), sammenlagt 3-0
Mål: 1-0 Momodou Ceesay (18).
10.892 tilskuere.

Spilt tirsdag: Hapoel Tel Aviv (Israel) - Salzburg (Østerrike) 1-1 (sammenlagt 4-3), Sevilla (Spania) - Braga (Portugal) 3-4 (sammenlagt 3-5), Sheriff Tiraspol (Moldova) - Basel (Sveits) 0-3 (sammenlagt 0-4).Sampdoria (Italia) - Werder Bremen (Tyskland) 3-2 e.o. (sammenlagt 4-5), Anderlecht (Belgia) - Partizan Beograd (Serbia) 2-2 e.o. (sammenlagt 4-4, 2-3 på straffer).

Gruppespillet trekkes torsdag.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder