PÅ KANTEN: Erik Mykland nyter livet i fredelige Risør. Men nå er han klar for nye oppgaver - i Start.
PÅ KANTEN: Erik Mykland nyter livet i fredelige Risør. Men nå er han klar for nye oppgaver - i Start. Foto: Lise Skogstad/VG

Erik Mykland: - Hos meg er det påbudt å feile

FOTBALL

RISØR (VG) Mange mener han har det beste «fotballhodet» av samtlige, norske spillere gjennom tidene. Nå får endelig Erik Mykland (46) sjansen til å overføre noen av tankene sine til talentfulle fotballspillere - i favorittklubben Start.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 10.07.18 16:24

– Hvorfor i all verden har ikke dette skjedd lenge før?

– Kanskje jeg har dårlige albuer, de er i hvert fall ikke spisse. Jeg har i hvert fall aldri brukt dem for å komme meg fram. Og nettverksbygging? Det var vel mest et fremmedord for meg ...

Foran oss på uteserveringen på Risør hotell sitter den lille mannen som «alle elsket» - av dem som så landslaget spille fotballkamper på 1990-tallet. For mange opplevde Norge som 10 mann som løp og kjempet - pluss «Myggen», som mange kalte ham. Denne lille, langhårete og skjeggete fyren som kunne åpne et forsvar med et blikk og en pasning som få andre i verden klarte.

Og som alltid var der ballen var. Mye av populariteten hans kom også fordi han var litt som resten av oss - tok seg en øl og en røyk, uten at han la skjul på det heller.

– Da jeg spilte fotball, da gikk ting av seg selv, sier Myggen i dag. Det ble verre da han måtte legge opp i 2004, prøvde et comeback i Start i 2008–09. Så ble det tyngre.

Men det vil ikke Erik Mykland snakke om nå. Han vil at dette intervjuet skal handle om fotball, ikke de rus-problemene han hadde en periode.

– Det andre får sånne blader som «i Oslo» ta seg av, sier Myggen. Det siste intervjuet han ga, i hvert fall et større intervju, det var til nettopp «=Oslo», i 2011. Det får holde. Myggen vil se fremover. Myggen har - endelig - fått det han kaller «drømmejobben», prøve å påvirke, utvikle og lære unge gutter i IK Start hva det vil si å være fotballspiller.

På godt og vondt.

Det er det som er Myklands største styrke. Han er ikke helt selvlært, men det er ikke så langt unna.

– Et naturbarn, Myggen hadde lært seg fotball på sin egen måte. Instinkt var stikkordet, sier tidligere landslagskaptein Rune Bratseth som sier han «hadde den ære» å spille bak Mykland i tre-fire år på landslaget.

– Myggen var aller best til å lese spillet, han var en ballvinner, mye fordi han klarte å lokke spillere dit han ville, mener Bratseth.

– Det beste fotballhodet i Norge, mener Myggens tidligere lagkamerat Andreas Lund - som nøt godt av pasningene hans i Start i 1995 og 1996.

Myggen vant 53 prosent av landskampene han spilte. Da han sa nei til Nils Johan Semb og Norge i åtte måneder, fra juni 1998 til februar 1999, vant Norge bare to av sju fotballkamper. Med Myggen tilbake, vant Norge 12 av 18 landskamper fram til EM 2000 var slutt.

– Myggen var fantastisk for oss da han kom tilbake. Og EM 2000 var hans beste mesterskap. Da var han blant de beste midtbanespillerne i Europa, sier tidligere landslagssjef Nils Johan Semb - og legger til:

– Det unike var hvordan både var god defensivt og offensivt. Det er sjelden du finner den kombinasjonen. Men Mykland var ekstremt god til å bryte spillet til motstanderen, før han raskt sendte Norge i angrep.

Henning Berg var både god medspiller, og en god kamerat gjennom nærmere 10 år på landslaget. Han kommer med følgende attest:

– Myggen var kanskje den beste spilleren på landslaget når du ser på antall kamper og prestasjoner. Både teknisk og taktisk var han veldig god, flink til å samarbeide, lojal og disiplinert overfor Drillos spillestil. Han var nok faktisk best defensivt, meget godt til å lese spillet, snappe ballen, følsom med ball og teknikk og oversikt til å komme seg ut av trange situasjoner - med ballen, mener Berg.

Det er disse ferdighetene - og fotballtankene, tilbake til oppveksten i Risør, avvist i Bryne, dyrket i Start, opplevelsene i sinnssyke Panathinaikos - og livet med landslaget, at Myggen nå skal prøve å overføre noen av til unge spillere i Start, som spillerutvikler, sammen med tidligere Start-kaptein Atle-Roar Håland.

– Det eneste jeg angrer på, fotballmessig, er at jeg dro til 1860 München. Jeg skulle aldri forlatt Panathinaikos. Faktisk prøvde jeg, to uker etter at jeg kom til München, å få grekerne til å kjøpe meg tilbake. Jeg skjønte at jeg hadde gjort en feil.

– Du kunne blitt Liverpool-spiller hvis du ikke hadde skrevet på for 1860 München, vet du ...

– Mener du det?

– Ja, agenten din sier i hvert fall det. Gerhard Houllier ville ha deg etter EM, men da var det for sent.

– F ...

– Han fortalte også om blanco-sjekken som lå og venta på dere, deg og Erik Solér i Olympiakos. Dere kunne fått hva dere ville.

– Det kunne jeg aldri gjort. Du gjør ikke det, med det forholdet som er mellom Panathinaikos og Olympiakos. Men jeg skulle blitt i Panthinaikos. Det er de, og Start, som er klubbene mine.

Erik Mykland sier «det er veldig lenge siden jeg har gitt et intervju nå». Han er blid og hyggelig, som vanlig da han tar imot oss, skravler om alt mulig, egentlig, som han ofte gjør, hopper fra det ene til det andre, men alltid interessert og interessant.

– Jeg tror jeg har et bra drag på ungdommen. Og jeg er lidenskapelig. Jeg gleder meg veldig til denne jobben, sier Mykland. Han påpeker at Start var veldig gode på talentutvikling på 1980- og 1990-tallet. Og at den trenden må tilbake. Nå.

Myggen kan det meste om fotball. Men kan han overføre det i praksis?

– Jeg skal prøve, svarer Myggen. Det skal i hvert fall ikke stå på viljen.

– Hvordan startet du karrieren din?

– Jeg startet med turn. Men etter et par treninger der, samt at moren og faren min så at det var ball jeg var opptatt av, så ble det fotball. Men det startet ikke så bra.

– Hva skjedde?

– Jeg ble kjørt til en innendørs-trening, men snudde i døra, løp ut igjen. Jeg våget ikke å gå inn. Det er litt sånn jeg er, har angst for å ta i dører som åpner noe. Den eneste døra jeg trygt tar i, det er der jeg bor.

– Hva skjedde så?

– Andre gangen gikk det litt bedre. Jeg tok en Cruyff-vending, og alle kikket litt sånn «wow!». Jeg visste ikke helt hva jeg gjorde. Men sånn startet det.

Myggen forteller om løkka, det var der det foregikk. Han forteller om en løkke der mange, eller noen få, møttes, de spilte alle mot alle, to mot to, gris, ja alle mulige spill med ball egentlig.

– Jeg vil prøve å ta noe av løkke-fotballen tilbake igjen, sier Mykland - og ber oss om å skrive navnet på han som lærte Myggen og co litt om organisering i kaoset på løkka: Den fire år eldre Kjell Magne Monrad.

– Kjell Magne var en slags mentor for oss. Den eneste regelen hans var at de som lo høyt og mye, de fikk ikke være med. Ellers kom Kjell Magne en dag med gule kjøkkenhansker på seg. Han mente de hadde så godt grep. Jeg husker vi var litt imponert, smiler Myggen.

Han spilte på tre lag samtidig i Risør, men sentral midtbane i alle lag. Det er en ting Mykland mener er viktig: Du må få utviklet deg i det du kan bli god på.

– Selv om jeg var liten da jeg spilte med dem som var både et og to år eldre enn meg, så spilte jeg i samme posisjon. Da måtte jeg lære meg å være enda smartere enn da jeg spilte med dem på min egen alder. Sånn lærte jeg meg å klare meg godt mot større spillere. Det enkle hadde vært å putte meg på en kant. Men det gjorde de heldigvis ikke, mener Myggen.

I mer voksen alder ble Brede Skistad som en far/mentor forbilde for Myggen. Han kaller Skistad «det Alex Ferguson trolig er for Ole Gunnar Solskjær». Det var også Skistad som lærte Mykland uttrykket han mener er så riktig: «Rettferdighet er å behandle alle ulikt.»

– Det stemmer. Det var Brede Skistad. Han lærte meg mye. En flott person. Og en jeg har tatt med meg mye fra, sier Mykland. Skistad døde dessverre allerede i 1995, bare 46 år gammel, rett før Mykland startet på proff-eventyret som varte i åtte år.

Når du snakker med Myggen, kommer det ofte litt og litt. Plutselig kommer det som kanskje er det viktigste ved å få Mykland inn i et trenerteam med unge spillere:

– Hos meg er det påbudt å feile. Tryggheten jeg hadde i Risør var at jeg fikk feile, men likevel spille videre. Dette er viktig. Du kan ikke ha det sånn at spillere straffes hvis de gjør en feil. Da får du redde spillere, og redde spillere gjør flere feil, mener Myggen. Han snakker også om «garderoben», om det som er det beste «stedet for sosial læring du har». Og så er det antall touch, kanskje det viktigste av alt for å bli en god fotballspiller.

– Jeg vil komme med øvelser, fotballtennis med høyt nett, firkant, for å påvirke valgene som gjør at touchen bør bli bedre. Det handler om å skaffe seg tid, og da er den første berøringen helt avgjørende. Tre touch må være maks. Og en annen ting – og det må vekk: Det å tro at du kan trene fire ganger i uken, samtidig som du skal spille på Barcelona og på landslaget ...

– Vil du også bruke dine erfaringer utenfor banen, fortelle spillerne hva det er smart å holde seg unna?

– Jeg kan jo også si – hva de ikke bør gjøre, ja.

– Ville du vært en bedre fotballspiller hvis du hadde levd et mer A4-liv?

– Nei, det tror jeg ikke, svarer Myggen – ærlig.

Myggen blir ivrig når han snakker om den nye jobben sin, som han er i gang med i august. Da flytter han også tilbake til Kristiansand.

– Hvordan kom denne jobben, egentlig, hva skjedde?

– Jeg har holdt på med fotballskoler i nærmere 10 år, og forrige sesong trente jeg en talentgruppe i Risør en gang i uken. Jeg husker jeg tenkte: «Dette må jeg gjøre mer av.» Og så var det min venn, Bernt Christian Birkeland som sa fra til Fredrik Strømstad, som tok kontakt med meg. Så ble jeg innkalt til styreformannen, med spørsmål om jeg var interessert i å gjøre noe for Start, som spillerutvikler.

– Jeg sa ja med en gang.

– Så du måtte ikke hjem og tenke, drøfte det med noen?

– Nei, det var ingen ting å tenke på. Jeg er så glad jeg har fått denne sjansen. Jeg er så glad at jeg ikke engang har lest kontrakten ennå ...

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om