SKAL VÆRE OPPRØRT: Denne situasjonen i Real Madrids hjemmekamp mot Real Sociedad skal ha opprørt Real Madrid-president Florentino Pérez. Foto: Strive Sports/AFP

Slik har VAR fungert i La Liga: – En illusjon om en maskin

Ifølge spanske medier skal Real Madrid-president Florentino Pérez (71) ha takket nei til en plass i styret i det spanske fotballforbundet fordi han føler Real Madrid blir forskjellsbehandlet av dommere og VAR. Det har han ingen grunn til, sier ekspert på spansk fotball.

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag formiddag gikk den spanske dommerkomitéen gjennom hvordan videodømming (VAR) har fungert i La Liga etter halvspilt sesong.

Dette er tallene fra dommerkomitéen etter 190 spilte La Liga-kamper:

  • I 58 situasjoner har VAR bidratt til å endre en avgjørelse fra feil til riktig.
  • I syv tilfeller er det tatt feil avgjørelser.

Carlos Velasco Carballo, leder i den spanske dommerkomitéen, ønsket ikke å kommentere enkelttilfeller på pressekonferansen.

les også

Se toppkampen Real Madrid-Sevilla live på VG+

Pluss content

– Fra et ståsted som fotballekspert synes jeg det er svært positive tall. Uten VAR hadde det vært 65 åpenbare feil i stedet for syv, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til VG.

– Men det virker som at noen har en illusjon om at VAR er en maskin hvor man plotter inn diverse faktorer og så kommer en fasit ut. Det er fortsatt mennesker som skal ta avgjørelsene og det vil alltid være uenigheter, sier Veland.

Frustrert Real Madrid-president

Real Madrid er blant klubbene som har vært vist frustrasjon overfor dommerstanden og VAR denne sesongen, skal vi tro spanske medier.

les også

Derfor er det krise i Madrid: – Savner Ronaldo mer enn Ronaldo savner Madrid

Den spanske sportsavisen Marca meldte tirsdag at president Florentino Pérez takket nei til en plass i styret i det spanske fotballforbundet (RFEF).

Avisen skriver at Pérez mener Real Madrid har blitt forskjellsbehandlet av dommerne.

Presidenten skal fremdeles være svært irritert etter en situasjon hvor Real Madrid ropte på straffe i hjemmekampen mot Real Sociedad:

Ifølge Marca sendte Real Madrid inn en klage til fotballforbundet etter at hoveddommer ikke kikket på videobildene i straffesituasjonen.

På dommerkomitéens pressekonferanse tirsdag ble en lydlogg fra dialogen i VAR-rommet hvor dommerne diskuterte situasjonen med Vinicius Jr.

les også

Ny smell for Real Madrid – snublet mot Real Sociedad

Videoen med lydlogg er publisert i flere spanske medier, blant annet hos sportsavisen AS.

– Situasjonen med Vinicius har egentlig ingenting å gjøre med om man er mot VAR eller ikke. Det ble ikke dømt straffe med VAR nå, men det hadde heller aldri blitt dømt straffe uten VAR, sier Veland.

Trukket frem på pressekonferanse: – Aldri et ønske om å «oute»

Vinicius-situasjonen var blant eksemplene som ble vist frem på pressekonferansen hvor man fikk høre lydlogg av VAR-teamets vurderinger.

– Sannsynligvis er Vinicius-situasjonen en av de syv situasjonene som er blitt vurdert feil, men det er aldri et ønske å «oute» hverken hoveddommer, linjedommer eller en dommer i VAR-rommet, sier Veland.

– Har Real Madrid grunn til å føle seg forskjellsbehandlet?

– Nei, svarer Veland kontant.

– Jeg skal ikke sitte i Spydeberg og si at noen ikke har lov til å føle det ene eller det andre, men det blir voldsomt overdrevet og drastisk dersom en president i en spansk fotballklubb takker nei til en prestisjefull stilling på grunn av en eller to situasjoner. Alt blir blåst veldig opp uansett om det handler om Barcelona eller Madrid. Alt blir «viktigere». Folk skriker høyt og skriver med «caps lock», sier han.

Getafes tre «Vinicius-situasjoner»

Dersom noen klubb skulle føle seg urettferdig behandlet denne sesongen, mener Veland at Getafe er laget med mest grunn til det.

– De har tre «Vinicius-situasjoner» denne sesongen, sier Veland.

Fire minutter på overtid i bortekampen mot Athletic Bilbao 25. november ropte Getafe-spillerne på straffespark:

– Her mener jeg VAR åpenbart skulle grepet inn og gitt straffe, sier Veland om situasjonen.

les også

Messi-mål og vakker Suárez-volley – økte forspranget til Real Madrid

I Getafes hjemmemøte med Barcelona 6. januar tok vertene ledelsen, men målet ble annullert:

Eks-dommer Andujar Oliver uttalte til Radio Marca etter kampen at scoringen ikke burde vært annullert og dommeren i det minste burde sett på videobildene.

– Den siste situasjonen er i cupkampen mot Valladolid 9. januar hvor Getafe skulle hatt et straffespark, sier Veland.

Også nyopprykkede Valladolid har uttrykt frustrasjon over dommeravgjørelser, spesielt i hjemmekampen mot Atlético Madrid 16. desember:

PS! I samarbeid med Strivesport viser VG+ én kamp i måneden fra både Serie A og La Liga gjennom 2018/19-sesongen.

Førstkommende lørdag ser du oppgjøret mellom Real Madrid og Sevilla på VG+.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder