KLAR FOR RBK: Eirik Horneland tar over jobben som RBK-trener etter Rino Coolen. Her hilser de på hverandre under kampen på Lerkendal i fjor. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Kommentar

Haugesund-treneren klar for Rosenborg: Blytung begynnelse

Det er aldri enkelt å overta som Rosenborg-trener. Måten klubben har opptrådt de siste månedene, gjør oppgaven enda vanskeligere for ham som endte opp med jobben.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er ingen tvil om at Eirik Horneland (43) er en dyktig fotballtrener, og han har gjort en jobb i FK Haugesund det står respekt av.

Nå har Rosenborg bekreftet at han skal til dem, merkelig nok før enighet var oppnådd i Haugesund. Men siden kjøttvekta rår, ordner jo dette seg for norsk fotballs Goliat.

Men hva skal man egentlig si om denne trenerjakten?

Fremover kan selvsagt Horneland lykkes med å ta Rosenborg betydelige steg i riktig retning, men forhold utenfor hans kontroll innebærer at han har et utfordrende utgangspunkt når han tiltrer.

Å ha autoritet i omgivelsene er viktig for enhver fotballtrener.

les også

Mulig RBK-trener ga Semb bakoversveis

Treneren behøver å oppleve å bli ansett som rett person på rett plass, dersom man skal klare å yte en best mulig jobb.

Hvordan er det da egentlig for Eirik Horneland å ta steget inn på Lerkendal, under de rådende omstendigheter?

Det er ikke dagligdags kost at en supportergruppe legger ut et åpent brev, der de advarer en klubb mot å gå for en navngitt person som hovedtrener.

Det skjedde lille julaften.

«Det er Bjørn Hansen han minner oss om, ikke Nils Arne Eggen. Han minner oss ikke om den ubestridte eneren på benken, på brakka og i mediene. Han minner oss om sidekicken», fremgikk det av Kjernens skriv om Eirik Hornelands kandidatur.

les også

Rosenborg-fansen «roper varsko» om Eirik Horneland i åpent brev

Nå som Rosenborg likevel har valgt å hente nettopp ham fra Haugesund - som hovedtrener - vil det automatisk ligge en kime til spenning her.

Så lenge Horneland lykkes vil det neppe være noe problem, men terskelen for «hva var det vi sa» vil være veldig lav.

Og tillit hos erkesupporterne er åpenbart viktig for en topptrener.

For 43-åringen selv blir det, uansett hvor mye politisk korrekt som sies utad, en rekke faktorer som blir krevende.

Om man tenker tilbake til skoleballet på ungdomsskolen, var det veldig mye mer stas å finne en å danse med umiddelbart, enn dersom en håndfull forsøk hadde mislyktes.

Uavhengig av arena er det ingen god følelse å vite at man ikke var førstevalget. Det kan ikke Eirik Horneland ha vært for Rosenborg.

les også

Rini Coolen ferdig som RBK-trener

Her vil også styreleder Ivar Kotengs tidligere retorikk legge ytterligere press på den nye treneren, ikke minst om denne settes i sammenheng med empiri fra de siste månedene.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun hadde vunnet tre seriemesterskap og to NM-gull, altså fem av seks mulige hjemlige titler, da de sist sommer ble sendt på dør.

En av de viktige begrunnelsene som ble gitt, var at ledelsen mente utviklingen ikke hadde vært god nok.

les også

VGs kamikaze-tips: Slik ender Eliteserien 2019

Pluss content

Koteng understreket at  det handlet om å lede Rosenborg til det neste trinnet: «Vi vil ta ut maks av det klubben kan greie», var ordene han valgte.

Rini Coolen fikk sjansen andre del av forrige sesong. Nederlenderen kvitterte med The Double innaskjærs og en latterlig svak prestasjon i gruppespillet i Europa League. Dermed var det farvel også til 51-åringen.

Vi vet ikke hvor mange navn Rosenborg har forsøkt og vurdert i prosessen, men vi vet at et frieri overfor Sarpsborg 08s Geir Bakke ikke førte frem.

Det hele endte altså med Eirik Horneland, som tar med seg assistenten Karl Oskar Emberland, til storebroren i norsk fotball.

Hva har så den nye RBK-treneren på CV’en?

Horneland har en lang spillerkarriere i Vard Haugesund bak seg, og spilte deretter i FKH.

Som trener har han vært assistent i FK Haugesund og landslagstrener for U19, før han etterfulgte Mark Dempsey som A-lagstrener i august 2016. Han får et strålende skussmål av Nils Johan Semb, og har en høy standing innad i miljøet.

Likevel er er ikke listen over dokumenterte resultater som trener veldig lang.

Denne sesongen styrte Horneland FKH til en sterk fjerdeplass, 11 poeng bak trønderne som blir hans nye arbeidsgiver.

Nå er det ikke nødvendigvis slik at bare folk med store meritter er i stand til å skape nye store meritter.

Men sammenholdt med Rosenborgs offensive uttalelser tidligere, er det mye som tyder på at de har fått en liten realitetssjekk om egen attraktivitet som arbeidsgiver.

Fremover fortjener naturligvis Eirik Horneland alle muligheter til å overbevise om at valget er rett, til tross for alle humpene i veien prosessen har medført.

Lite hadde vel vært mer tilfredsstillende enn å overbevise omgivelsene om at han burde vært førstevalget hele veien.

Da handler veien videre om å begeistre, underholde og skape resultater som overgår dem som ble funnet for lette for Ivar Koteng.

Lykke til!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder