BLID START: Åge Hareide på kamp i Aalborg sammen med Finland-trener Hans Backe (til venstre) og den danske U-21 landslagstreneren Niels Frederiksen. Bak til høyre sitter Aalborgs sportsdirektør, tidligere Viking-spiller Allan Gaarde. Foto: SCANPIX DENMARK Foto: ,

Ekspert om Hareide: «Har gjort alt rett før han starter»

Hareide: – Ikke så farlig å være trener når det ikke er kamper

HERNING (VG) Dette bildet viser en av grunnene til at det blåser en Åge Hareide-vind i Danmark.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han er ute blant folk.

I dette tilfellet på Nordjyske Arena i Aalborg, der han så tabelltoeren overraskende tape for Odense sist fredag. I sin første offisielle uke som ny dansk fotballhøvding har han også vært i Århus, Silkeborg og Herning, der VG traff ham under Midtjyllands møte med FC København sist torsdag.

Hareide satt ved siden av tidligere landslagsspiller Thomas Gravesen da Solbakkens FCK vant 1-0. «Hareide virker alltid så hyggelig», meldte VGs sidemann fra Berlingske Tidende. Det legges merke til at den nye sjefen er en mann som liker å omgås mennesker og være til stede på kamper, mens forgjenger Morten Olsen sjelden var å se andre steder enn på TV-skjermen.

SNART KAMPKLAR: Åge Hareide under den første presentasjonen i Parken 10. desember. Foto: SCANPIX DENMARK Foto: ,

I dag tar Hareide ut sin første tropp, til møtene med Island 24. mars og Skottland fem dager senere. Men før det har Hareide tatt Danmark med sjarm.

Neida, det er ikke blitt halleluja-stemning i Danmark, men den første skepsisen til at den nye landslagssjefen er norsk ser ut til å ha lagt seg.

– He-he, ja, det er så lenge vi ikke spiller kamper så er det ikke så farlig å være trener, sier hovedpersonen og ler.

Schmeichel: – Han sier alt det riktige

– Det vil alltid være noen som er skeptiske, men jeg er blitt tatt veldig godt imot, møtt med åpne armer og positivt sinn. Danskene liker at jeg er ute og ser kamper og møter folk. Det har også vært viktig for meg at jeg ikke blir sett på som en som sitter på kontoret i København og ser på FCK og Brøndby og snakker med Ståle Solbakken. Det er litt som i Norge det; er man ute i landet blir forbundet og Oslo litt langt unna, illustrerer Hareide.

– Når alvoret starter til høsten er det et krav fra folket at det blir en VM-plass i 2018?

– Det er litt klassisk dansk. De glemmer noen ganger at de er en liten nasjon, som kanskje har prestert litt over evne i forhold til folketall, med veldig mange verdensklassespillere sammenlignet med andre land på den størrelsen. Og så har de vunnet EM, det henger igjen i folkesjela. Så jeg har ingen lett jobb, men det visste jeg på forhånd, sier Åge Hareide

Kommentar: Karismaen er hans fremste våpen

En kravstor dansk presse kan potensielt bli en utfordring for en norsk trener, men det virker som om førsteinntrykket han har gjort er meget godt. Vi stilte fire spørsmål til tre av Danmarks mest fremtredende kommentatorer:

ANDREAS KRAUL, Danmarks Radio (danskenes NRK):

Andreas Kraul. Foto: ,

1) Hva forventer du av Hareide som landslagssjef?

At han kan samle laget etter to mislykkede kvalifiseringer. Det trenger ikke å være hverken severdig eller visjonært. Det skal bare vinnes noen fotballkamper og ikke minst scores noen mål. Og så skal landslaget igjen stråle av humør og glede. Helt spesifikt skal han få Christian Eriksen til å fungere like godt som i Tottenham.

2) Hvordan synes du hans første tid har vært, inntrykket han har gitt?

Hareide har gjort det helt riktige ved å være meget synlig på stadioner i Danmark. Det var Morten Olsen sjelden, og det alene har allerede gitt Hareide poeng på kontoen. At han kommer med masse godt humør ser også ut til å virke.

3) Tror du han kommer til å bli behandlet tøffere siden han er norsk?

Faktisk ikke. Mange har vært lei av Morten Olsen, så det har vært ropt etter fornyelse. Og bortsett fra Michael Laudrup har det ikke vært noen opplagt dansk kandidat. Samtidig har Ståle Solbakken så å si banet veien for norske trenere i Danmark, og med mindre Hareide begynner å nevne Drillos kvaliteter for mye, skal det nok gå greit at han er norsk.

4) Hvor spesielt er det for danskene at én nordmann styrer landslaget og en annen styrer den største klubben?

Litt rammer det kanskje selvfølelsen som «Nordens beste» (fotballnasjon), men samtidig har Danmark i mange år vært vant med utenlandske trenere, og både (tyske) Sepp Piontek og (svenske) Bo Johansson har vært med på å skape noen av de mest severdige danske landslagene.

ALLAN OLSEN, sportssjef Ekstra Bladet:

Allan Olsen. Foto: ,

1) Hva forventer du av Hareide som landslagssjef?

At vi kvalifiserer oss til VM – og en utvikling i Danmarks spillestil. Et lite opprør med Morten Olsens meget ballbesittende og kontrollerende stil. Et stort spørsmål blir også hans evne til å integrere alle de store talentene Danmark rår over akkurat nå.

2) Hvordan synes du hans første tid har vært, inntrykket han har gitt?

Det har han greid helt fantastisk. Åpen og ærlig og med en god evne til å svare på det han faktisk blir spurt om. Han har også vært til stede på mange kamper og man kan si at han har gjort alt rett før han starter. Hans humor virker meget «dansk» og det skal nok bringe ham et godt stykke av gårde. Men man kan også si at til nå har dette vært billige gratispoeng. Nå skal han levere.

3) Tror du han kommer til å bli behandlet tøffere siden han er norsk?

Nei, det tror jeg ikke. Resultatene blir det avgjørende. Danmark trenger suksess på landslagfronten og det skal han levere. Feiler han vil han få samme behandling som en dansk ville gjort, kanskje bortsett fra Michael Laudrup...

4) Hvor spesielt er det for danskene at én nordmann styrer landslaget og en annen styrer den største klubben?

Det er et lite kakk i hodet for den danske trenerutdannelsen og det er vel litt fortellende at vi ikke selv klarer å fylle de to posisjonene. Når det er sagt så har Danmark hatt en fin tradisjon med utenlandske trenere, og når ballen først går i mål er ikke det noe folk tenker på. Resultatene betyr alt og kan han også sørge for litt flott fotball så glemmer vi raskt nasjonaliteten.

BENJAMIN MUNK LUND, sportssjef BT

1) Hva forventer du av Hareide som landslagssjef?

Benjamin Munk Lund. Foto: ,

At han kan tilføre hele stemningen rundt landslaget noe ny energi. Det har vært savnet en stund. Jeg forventer også at han starter opp med en meget klar plan for hvordan han vil bruke Christian Eriksen – det er en av våre største utfordringer. Og så forventer jeg at han vil legge mye jobb i å sørge for at det danske landslaget kommer til flere avslutninger. Under Morten Olsen hadde vi til slutt et landslag som bygde opp i det uendelige, men scoret veldig få mål. Det er et voldsomt behov for å være mer direkte i spillet.

2) Hvordan synes du hans første tid har vært, inntrykket han har gitt?

Meget god. Det legges merke til at han er rundt og ser de danske landslagsspillerne på stadion – noe vi stort sett aldri opplevde med Morten Olsen. Han har deltatt i debatten om fotballen og landslaget, og det har han gjort godt. Nå er vi mest spent på om han vil droppe Nicklas Bendtner i sin første tropp.

3) Tror du han kommer til å bli behandlet tøffere siden han er norsk?

Vi har nettopp blitt slått av Albania i EM-kvalifiseringen, så stemningen er på bunn. I manges øyne får han også jobben fordi det ikke var mulig å få Michael Laudrup, så sånn er forventningene ganske lave. Og på toppen av det er han nordmann... Nei, jeg tror ikke det betyr så mye at han er norsk. Jeg tror danskene er klare for at landslaget skriver en ny historie. Vi har tidligere hatt fine erfaringer med både tysk og svensk landslagssjef, så Hareide skal han nok få en fair sjanse til å vise at han er rett mann – og han har satt igang med mye sjarm.

4) Hvor spesielt er det for danskene at én nordmann styrer landslaget og en annen styrer den største klubben?

Det er spesielt fordi vi egentlig synes det også er fine danske trenertalenter, ikke minst Kasper Hjulmand, men også Glen Riddersholm (AGF) og Kent Nielsen (OB) har stått bak sterke resultater. Ståle Solbakken oppfatter vi for øvrig som mer enn halvt dansk etter hvert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder