Norge rundspilt: Høgmo angrer ikke

Morten Langli: – Hvorfor kan ikke Høgmo si det som det er?

Mesut Özil: – Seieren var rett og slett aldri truet

ULLEVAAL (VG) (Norge-Tyskland 0-3) Norge ble fullstendig utspilt av Tyskland i VM-kvalikåpningen. Men landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) ville ikke gjort stort annerledes.

 • Jostein Overvik
 • Morten Stokstad
 • Sindre Øgar
 • Jostein Magnusen
 • Bjørn S. Delebekk
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har aldri, aldri, sett Norge blitt så utspilt på Ullevaal før. Dette er mye verre enn kampen mot Italia, fastslår Bernt Hulsker i studioet til VGTV rett etter kampslutt.

Det norske landslaget har ikke tapt like stort på Ullevaal i en tellende kamp siden Spania blåste Norge av banen med 3-0 i den avgjørende EM-playoffkampen til EM i 2004. Det ble Nils Johan Sembs siste kamp som landslagssjef.

VG-børsen: Slik spilte Norge mot Tyskland

Da Thomas Müller headet inn 3-0 etter en times spill søndag kveld, virket kampen for lengst å være tapt sett med norske øyne: For Tyskland var best i absolutt alt.

Statistikken viste at de hadde ballen i 68 prosent av tiden. Det er uhyre mye i en bortekamp i en VM-kvalik. Tyskland vant også skuddstatistikken 9-0.

– 2-0 kom rett før pause, og gjorde det vanskelig for oss utover i kampen, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til TV Norge.

– Noe du angrer på, eller kunne gjort annerledes?

– Nei. Det er det for så vidt ikke. Vi traff relativt bra med laguttaket vårt. Det var en del spenning med Stefan Johansen og Markus kom tilbake fra sykdom. De to ble ganske fort slitne utover i kampen. Vi hadde et par veldig gode muligheter i første omgangen. Mot et lag som Tyskland må vi ta vare på sjansene sine.

VGs kommentator? – Hvor mye mer tåler Høgmo?

Saken fortsetter under videoen med King:

Nærmest umiddelbart kom reaksjonene på Høgmos uttalelser på Twitter:

– Hvorfor kan ikke Høgmo si det som det er? Det irriterer meg. Vi har sett kampen, skrev kommentator Morten Langli.

I pressesonen snakket VG med Ole Selnæs en drøy halvtime etter kampslutt. Han sa at et tremålstap var direkte flaut.

– Har dere fortsatt tro på Høgmo-prosjektet?

– Ja. Vi må fokusere på det vi kan gjøre noe med. Har vi ikke trua selv, kan vi la være å møte opp. Jeg synes iallfall at norske spillere og landslaget er mye sterkere enn for bare noen få år siden. Se bare på hvilke klubber spillerne er i. Og de spiller faktisk. Ser man det sånn, så ser det lyst ut. Ser man bare på det som skjedde i dag, ser det mørkt ut, sier Selnæs.

Norge har sluppet inn 12 mål på de 5 siste landskampene. Søndag kveld var keeper Rune Almenning Jarstein likevel Norges beste helt bakerst:

– Dette er skuffende, men vi møtte et utrolig godt lag. Vi slapp inn enkle mål og fikk en imot på et ugunstig tidspunkt rett før pause, sier Jarstein selv.

Twitter-slakt etter Norge-tap: Alsaker: – San Marino-nivå

Rekdal-slakt

Han hadde flere meget solide regninger, tross stygge sifre på måltavla på Ullevaal.

– Det gikk ok, men jeg slapp inn tre mål. Og jeg var nærme på alle sammen, sier han.

OPPGITT: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

I løpet av 90 minutter hadde ikke Norge ett eneste skudd på det tyske målet. Motløsheten lå utenpå de norske spillerne, som ikke har vunnet en kvalikåpning på Ullevaal på 20 år - og ikke gjorde det i kveld heller.

– Vi får til veldig lite. Jeg syns vi lå for lavt. Vi viser de for mye respekt, sier Bournemouth-spiss Joshua King.

I VGTVs studio satt tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal.

– Det er så rundspilt. Selv med 100 mann i forsvar, sa han.

Bare minutter tidligere sa samme Rekdal:

– Det er kattens lek med musen, det her.

VG LIVE: Statistikk og referat fra kampen

Thomas Müller lykkes ikke i EM, men har handler det om VM-kvalifisering. Etter bare 14 minutter sikret 26-åringen med sitt 33. landslagsmål ledelsen for verdensmesteren.

«Rundspilt etter 15 og 0-1. Da spøker det for spådommen og for PMH!» skrev TV 2-profilen Øyvind Alsaker på nettsamfunnet Twitter.

Og om noen skulle være i tvil: PMH er landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

– Det var en maktdemonstrasjon av Tyskland det første kvarteret, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV Norge.

Det ble ikke mye bedre, sett med norske øyne, senere i kampen.

Rett etter kampslutt var Mesut Özil på Twitter: «Seieren var rett og slett aldri truet» skrev han.

På nasjonalarenaen var Tom Nordlie en av dem som ikke ville slakte Høgmos mannskap:

– Det er ikke tiden for giljotinen. For om du tror Norge skal ha ballen og skape mye mot Tyskland, så har du ikke realistiske forventninger, sier han til VG på Ullevaal.

Punkterte

2. omgang startet litt roligere - og litt styggere. Både Stefan Johansen og Joshua King har fått gult kort. Sistnevnte etter å ha blitt dratt i trøyen av Sami Khedira, som også fikk gult i situasjonen. King svarte med å sparke Juventus-stjernen i kneet.

Så sto Norge igjen som saltstøtter mot Tyskland. Khedira la inn mot et fullt etablert norsk forsvar. Håvard Nordtveit rakk ikke opp til ballen og Even Hovland rakk ikke bort til Thomas Müller. Bayern Münchens målmaskin headet enkelt inn 3-0.

NFF freder Høgmo: – Ikke formulert noe krav

Mot slutten av kampen hadde innbytteren Julian Brandt to store sjanser. Men Jarstein - Norges beste spiller - reddet begge fra den svært lovende 20-åringen fra Bayer Leverkusen.

Saken fortsetter under videospilleren:

Norge var blitt spilte lave i 10 minutter i åpningen da Jonas Svensson gjorde to blokkeringer på 14-15 meter. Men da ballen kom inn til Müller klarte ikke Norge å stå mot lenger. Håvard Nordtveit klarte ikke å avverge skuddet som gikk via Rune Jarsteins hansker og snek seg inn i det lengste hjørnet.

Dermed hadde landslaget fått den verst mulige starten på VM-kvalifiseringen. Rune Jarstein hadde fem minutter før - med nød og neppe - reddet et skudd fra Benedikt Höwedes med høyrefoten.

VG-kommentar: Norge må ta syv poeng i høst

Rett etterpå satte Hertha Berlin-keeperen hanskene i et skudd fra høyrebacken Joshua Kimmich. Etter et drøyt kvarter hadde Tyskland hatt ballen i 76 prosent av tiden på Ullevaal.

Norges - Joshua - med King til etternavn fikk en bra sjanse midt i omgangen. Haitam Aleesami spilte ham fri via en tysker. Men King blåste ballen høyt over med høyrefoten.

Drømmelønn: Nordtveit er tidenes best betalte norske spiller

King hadde også en halvsjanse helt i starten av kampen. Stopperstjernen Mats Hummels klumset vekk ballen til King. Men Norges spiss fikk ikke mer enn en corner ut av duellen med Hummels stopperkollega Höwedes.

Men det var Tyskland som var suverent best på Ullevaal.

Rett før pause kom scoringen som gjorde den norske oppgave håpløs. Thomas Müller stakk ballen gjennom til en fremmadstormende Joshua Kimmisch. Hverken Håvard Nordtveit, Even Hovalnd eller Rune Jarstein kunne gjøre noe som helst. Det gikk alt for fort for Norge.

Grodås om kompisen Neuer: – Han er en kjernekar

«Vi greier ikke sy sammen 2 trekk. Så langt er dette et iskaldt gufs fra 70 tallet, der eneste jubel kommer når vi klarerer ballen 60 meter» mente Lars Tjærnås på det tidspunktet.

Tung kvalikåpning - igjen

Norge har ikke opplevd en kickstart på en kvalifisering her siden Ole Gunnar Solskjær åpnet kvalifiseringen til Frankrike-VM med to scoringer da Aserbajdsjan ble slått i 1996.

Siden den gang har Norge startet fem kvaliker i Oslos storstue uten å vinne noen av dem. Senest for to år siden ble det 0-2 for Italia i åpningen av EM--kvaliken. Ellers har det blitt både 2-2 mot både Island (EM-kvalik 2010) og Danmark (EM-kvalik 2002), 0-0 mot Armenia (VM-kvalik 2000) og 1-3 for Latvia (EM-kvalik 1998).

Norge fortsetter VM-kvaliken med bortekamp mot Aserbajdsjan i Baku 8. oktober. Tre dager senere kommer gruppens forventede jumbo, San Marino, til Ullevaal. Tidligere i dag vant Aserbajdsjan 1-0 over San Marino på bortebane.

– I dag kontrollerte vi i veldig stor grad, og det ble vanskelig for Norge å skape noen sjanser. De kommer til å heve seg veldig i de kommende kampene, sier Mats Hummels til VG.

Les også

 1. VGs landslagskommentator mener: Krav til Høgmo: 7 poeng i høst

  Hvis Norges Fotballforbund ikke har noe resultatkrav til…
 2. VG-børsen: Slik spilte Norge mot Tyskland

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Tyskland 0-3) Tyskland kjørte over Norge på Ullevaal stadion, og det gir utslag…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. VG-børsen: Slik spilte Norge mot Tyskland

 2. King: – Vi har tillit til Høgmo

 3. Eggen: – Dumt å sminke noe som alle mener er dårlig

 4. Høgmo før møtet med nummer 133 i verden: – På papiret er vi kanskje knepne favoritter

 5. King skadet - Nordlie reagerer på manglende leggskinn-bruk

Fra andre aviser

 1. Disse elleve starter mot Tyskland

  Aftenposten
 2. Norge avkledd av suverene tyskere på Ullevaal

  Aftenposten
 3. Norge-børsen: - Han burde egentlig bare fått ett poeng

  Aftenposten
 4. Kapteinen ute av Norge-laget – erstatteren har ikke spilt på 11 måneder

  Aftenposten
 5. Norge-børsen: - Han burde egentlig bare fått ett poeng

  Bergens Tidende
 6. Det blir glissent på Ullevaal: NFF håper å unngå ny bunnrekord

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder