STORSPILTE: Harry Kane og Dele Alli, her sammen med Kyle Walker, var svært gode da Tottenham knuste Southampton. Foto: Reuters

Tottenhams superduo herjet med Southampton: – Et stort signal

(Southampton – Tottenham 1-4) Harry Kane og Dele Alli har funnet storformen idet Tottenham trengte det som mest.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kun seier var godt nok for Tottenham borte mot Southampton, etter at at alle de andre topplagene – Chelsea, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Manchester United og Everton – hadde vunnet sine julekamper.

Etter baklengsmål etter bare et drøyt minutt, våknet Tottenham – anført av sine store angrepsstjerner Kane og Alli, som ikke har vært like dominerende denne sesongen som i den forrige. Førstnevnte scoret og bommet på straffe, mens hans unge landsmann scoret to mål og skaffet et straffespark.

Les mer: Arsenal-stjerne får kritikk: – Et vandrende spøkelse

– Folk hadde snakket om det en stund nå, og sagt at jeg ikke hadde scoret på noen kamper, men det er den posisjonen jeg er i. Jeg var takknemlig for å score i dag, sier Harry Kane, som endte en måltørke på 344 minutter, ifølge BBC.

– Det er aldri fint å slippe inn mål så tidlig, men vi fikk ikke panikk og holdt oss til kampplanen. Etter det første målet var det en god kamp for oss, og et stort signal til motstanderne våre, sier tomålsscorer Dele Alli, som ble kåret til banens beste spiller.

VG Live: Slik var kampen minutt for minutt

To hodestøt

Spurs-manager Mauricio Pochettino møtte gamleklubben med et sterkt behov for tre poeng for ikke å miste kontakten med tabelltoppen, og var naturlig nok storfornøyd med storseieren.

– Det var en veldig viktig seier. Vi hadde litt press på oss ved at vi spilte siste kampen. Og når all topplagene vant var det viktig for oss å vinne for å henge med, sier Pochettino.

Men det kunne ikke startet verre for gjestene. Kun et drøyt minutt hadde gått da 22-åringen James Ward-Prowse viste frem sin silkemyke dødballfot og serverte den hodesterke nederlenderen Virgil van Dijk, som råsterkt stanget inn sitt tredje mål for sesongen.

Les også: Bekrefter Bob Bradley-interesse for Norge-jobben

Like hodesterk fremstod imidlertid ikke van Dijk et drøyt kvarter senere. Midtstopperen ble regelrett knust i en hodeduell mot Tottenhams Dele Alli, som omsatte Moussa Sissokos innlegg i mål via tverrliggeren.

– En vanvittig spenst og bra timing, sa Vålerenga-trener Ronny Deila om Allis scoring i TV 2s studio i pausen.

Frem til da hadde Southampton vært det beste laget, men Tottenham dominerte resten av omgangen. Victor Wanyama – som ble pepet på av gamle fans – holdt på å sende gjestene i ledelsen like før pause, men en klarering av José Fonte sørget for at det fortsatt stod 1-1 da lagene gikk i garderoben.

Leste du denne? Liverpool-stjernen slo tilbake etter fyllekjøringen

Grusom Kane-straffe

Headinger var åpenbart hovedtemaet på St. Mary's denne desemberkvelden. For det var med nok et hodestøt at Harry Kane sendte Tottenham i ledelsen like etter pause. Spissen var i enden av en strålende Christian Eriksen-corner og noterte seg for sin åttende Premier League-scoring denne sesongen.

Snart skulle han få en gyllen mulighet til å sette scoring nummer ni. Nathan Redmond felte Alli i feltet – det betød rødt kort og straffe. Ikke alle var like enige i avgjørelsen til dommer Mike Dean, som tidligere har blitt tatt i å feire en Tottenham-scoring mens han selv dømte kampen.

Kane tok ansvar fra elleve meter, men blåste ballen langt over tverrliggeren etter at gresset under stamfoten hans løsnet og vippet opp ballen slik at han traff fullstendig feil på ballen. Spissen så direkte forfjamset ut der han så ned på det løse gresset etter et himmelhøyt forsøk som kunne minne om noe David Beckham gjorde i 2004-EM.

UFLAKS: Harry Kane ser ned på det løse gresset etter å ha bommet på straffespark mot Southampton. Foto: Matthew Childs Reuters

– Han er helt skyldfri i dette her, sier Erik Thorstvedt om uheldige Kane i TV 2-studio etter kampen.

– Jeg kommer nok til å tenke mye på den straffen i natt, sier Kane.

Straffemissen kunne blitt et bittert vendepunkt i Tottenhams kamp, men med én mann mer klarte de i stedet å øke ledelsen – både én og to ganger. Med fem minutter igjen å spille tok innbytter Heung-min Son imot en lang ball fra Eriksen og trillet den inn i lengste hjørne. Så scoret Dele Alli sitt andre mål for kvelden på nærmest identisk vis som sin koreanske lagkamerat.

4-1-seieren gjør at Tottenham, som nå har vunnet tre kamper på rad, holder seg inne i kampen om topp fire. Det er fortsatt ett poeng opp til fjerdeplass Arsenal. Southampton forblir på åttendeplass, nå med 12 poeng opp til femteplass Tottenham.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool98102171425
2Manchester City96122992019
3Leicester City9522168817
4Chelsea95221914517
5Arsenal94321312115
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder