VINNER PÅ ORDNINGEN: Spania er blant et av landene som vinner på ordningen som innføres fra 2018. Her jubler Real Madrid og Cristiano Ronaldo etter å ha vunnet Champions League. Foto: Luca Bruno Ap

NFF-presidenten slakter Champions League-jobb

KØBENHAVN (VG) Selv UEFA-styret ble tatt på sengen da de store fotballnasjonene I Europa ble garantert flere lag i Champions League. Nå reagerer fotballpresident Terje
Svendsen.

Publisert:

Han er mildt sagt lite imponert over den jobben som ble gjort før det ble bestemt at de fire største fotballnasjonene i Europa garanteres fire lag hver i Champions League, fra og med 2018-sesongen.

Les også: U-landslagstrenerne slår alarm

Resultatet kan bli at de små- og mellomstore nasjonene får en lengre vei til verdens mest lukrative klubbturnering. Og at de store klubbene bare blir enda større.

– Så sent som i dag fikk vi vite at det ble utlevert sakspapirer med en anbefaling og konklusjon til eksekutivkomiteen rett før de skulle stemme. Medlemmene i eksekutivkomiteen fikk aldri noen reel mulighet til å reflektere og forhøre seg i respektive forbund, sier Svendsen til VG.

Det er en arbeidsgruppe på tre UEFA-topper, samt tre representanter fra toppklubborganisasjonen ECA som jobbet frem forslaget som ble lagt på bordet til avstemning i UEFA.

Avstemningen kunne ikke utsettes, lød beskjeden.

– Er det bekymringsfullt at man ikke har kommet lenger, sett i lys av alt fotballen har vært gjennom den siste tiden?

KRISTISK: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Ole Kristian Strøm VG

– Ja, jeg synes det. Det er ikke bra i det hele tatt. Det viser at man har behov for maktforskyvning. Eksekutivkomiteen må få reel innflytelse. Det handler også om hvem som sitter der. Mange av dem er ikke aktive i egne forbund.

– De har ingen å svare for?

– Nettopp. Andre enn for seg selv, sier NFF-toppen.

Rosenborg bekrefter overfor VG at de er usikre på hva endringen vil betyr for en norsk toppklubb.

Les også: NFF innrømmer fysikk-svikt

Ikke så rart, for det også fotballpresident Terje Svendsen. Selv om man har bestemt at land som Italia, Spania, England og Tyskland får med fire lag hver, er resten av fordelingen ikke klar ennå.

– Man vet ingenting om den endelige konsekvensen ennå, sier Svendsen.

– Hva skjer videre?

– I dag fikk vi beskjed om at det er nedsatt en arbeidsgruppe, som skal se på den endelige kvalifiseringsruten og fordelingen av penger. Hovedprinsippet er avgjort av eksekutivkomiteen, og så skal det detaljeres videre.

– Er det vanskelig å bli hørt?

– Det er vanskelig å bli hørt når man får høre om ting som allerede er besluttet. Det sier seg selv. Den typen prosesser er ikke bra i det hele tatt, mener han.

Les også: Hevder Norden får EM-sluttspill i hestehandel

Om fem dager skal det velges ny UEFA-president i Athen. Michael van Praag (68) fra Nederland har vært med på å jobbe frem den nye Champions League-ordningen som skal virke i perioden 2018 til 2021.

Det taler mot hans kandidatur når Norge skal bestemme seg. Aleksander Ceferin kritiserte derimot prosessen da han møtte VG og andre medier fra Skandinavia i København denne uken.

– Om jeg blir valgt til president, må jeg se på alt dette. Det skal ikke være slik at små- og mellomstore klubber ikke holdes orientert underveis i prosessen. Sentrale medlemmer i eksekutivkomiteen ante heller ikke noe før de måtte stemme, sa Ceferin.

Van Praag var derimot stolt over jobben han hadde gjort, understreket han.

Les også: Presidenten måtte svare for Høgmos hussalg

– Alternativet var at de store klubbene i Europa ville bryte ut og danne en egen liga. Det var en reel trussel, sier 68-åringen.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder