Fagermo forlot VG-intervju - så kom Odd-sjefen tilbake med «bevis»

SKIEN (VG) (Odd-Stabæk 2–1) Situasjonen som førte til Torgeir Børven (27) sin avgjørende straffescoring mot Stabæk, var omdiskutert i Skien. Etter kampen gikk Odd-trener Dag-Eilev Fagermo fra et intervju med VG etter fire spørsmål om hendelsen.

– Prater du om straffen enda? Det er helt utrolig. Fire-fem spørsmål om en straffe, som er klokkeklar, sier Fagermo i pressesonen idet han går videre til andre medier.

Men, etter noen minutter, kom Fagermo tilbake til VG. Da hadde Odd-treneren med seg en ipad med videobilder av straffesituasjonen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Hele sekvensen kan du se øverst i saken.

Odd-spiss Torgeir Børven, som ble toppscorer i Eliteserien med 11 mål da han satte inn straffen, deler ikke sjefens oppfatning 100 prosent.

– Da jeg så den ute, mente jeg det var straffe. Nå har jeg sett den i reprise, og jeg kan skjønne at den er omdiskutert. Noen dømmer, andre ikke. Jeg kan skjønne at folk er irritert på det, sier Børven til VG.

Illsint Jönsson

Situasjonen oppsto med drøyt 15 minutter igjen på Skagerak Arenas digitale urverk. Da kastet Stabæk-keeper Marcus Sandberg seg inn i en duell med Elbasan Rashani. Odd-kanten fikk avsluttet, men ballen gikk over mål. Dommer Dag Vidar Hafsås mente Rashani ble hindret såpass mye at han ga hjemmelaget straffe.

– Min oppfattelse er at ballen blir spilt ut til Rashani, som avslutter. Han avslutter over mål, men idet ballen har forlatt foten hans, blir han taklet av keeperen til Stabæk, Sandberg, og jeg oppfatter det som straffe, sier Hafsås til VG etter å ha sett hendelsen på video i dommergarderoben.

Avgjørelsen fikk det til å koke fullstendig over for Stabæk-trener JanJönsson, som havnet i en krangel med Hafsås’ assistentdommer ved sidelinjen.

– Sjelden eller aldri blåses det straffe på sånne situasjoner. Det er jo om alle andre dommere har feil og han har rett i dag. Vi kjenner det kanskje ikke slik. Den er litt tung, sier Jönsson til VG.

Sandberg og Rashani uenige

Sandberg selv hevder at det aldri skulle ha vært straffespark.

– Det er en 50–50-situasjon. Jeg kaster meg ned og forsøker å gjøre meg stor. Han får avslutte og treffer ikke mål. Han skyter over, så velger han å sparke meg i magen, eller hva han gjør – og får straffe, sier Sandberg til VG.

– Mener du det er Odd-spilleren som konstruerer straffen?

– Ja. På banen kan du springe inn i spillere hele tiden og få frispark. Jeg prøver bare å gjøre meg så stor som mulig. Jeg mener at jeg kaster meg i god tid i forkant til at han skal kunne flytte på seg, men han velger å falle, sier Stabæk-keeperen.

Odd-profil Rashani påstår på sin side at straffen er soleklar.

– Jeg syns det. Tenk hvis det hadde vært utenfor 16-meteren. Hadde jeg sentret i stedet for å skyte, hadde det også vært klar straffe. Eneste forskjellen er at jeg får skutt, men han tar meg. Derfor må jeg også skyte såpass høyt at den går over mål. Jeg syns ikke det er noe å diskutere, sier Rashani til VG.

For Børven innebar forsøket fra 11-meteren en mulighet til å bringe Odd bare ett poeng bak serieleder Molde og samtidig overta toppscorertittelen. Den dobbeltsjansen tok 27-åringen vare på ved å sende Sandberg til venstre og ballen i nettet på motsatt side.

FORBANNET: Her viser Jönsson hva han mener om straffesparket Odd fikk som avgjorde kampen. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

To mål på tre minutter

Oppgjøret ble avsluttet på dramatisk vis, men startet rolig. Det vil si helt til det 10. og 13 spilleminuttet, for da smalt det skikkelig.

Først rullet hjemmelaget opp et nydelig angrep, hvor Sander Svendsen trådte Vebjørn Hoff gjennom Stabæk-forsvaret med en perfekt vektet pasning. Indreløperen fikk vendt kroppen rundt og slått ballen 45 grader ut til Børven, som bredsidet ballen opp i nettaket.

Stabæk opplevde trolig baklengsmålet like kaldt som da vanningsanlegget på Skagerak Arena plutselig slo seg på i pausen, men bæringene lot seg ikke knekke.

I stedet gikk de nærmest rett i angrep. Daniel Braaten har fått et nytt oppsving i karrieren etter at Jönsson tok over laget sist måned, og det var den tidligere Premier League-proffen som lurte inn 1–1 fra skrått hold bak en utspilt Sondre Rossbach i Odd-buret. Scoringen var Braatens første for sesongen, i hans fjerde strake kamp fra start under svenske Jönssons ledelse.

Dramatisk

I andre omgang var det Franck Boli som fikk den største muligheten for Stabæk. Braatens spisskollega kom alene med Rossbach etter en fantastisk igangsetting av Sandberg, men Odds sisteskanse reddet med en sterk benparade.

Bare fem minutter senere oppsto kampens mest omdiskuterte situasjon, som endte med at Børven plasserte inn seiersmålet på straffe for Odd.

Fagermo var svært fornøyd etter tre poeng over Stabæk.

– Stabæk skaper vel ingenting utenom målet, vel. Eller den med Boli var stor. Vi har god kontroll i kampen, men jeg skulle ønske vi avgjorde kampen tidligere, fortalte Odd-sjefen til Eurosport før møtet med VG.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder