ER DET MULIG? Ole Gunnar Solskjær må gruble på hva slags plan som skal legges for å forsøke å stoppe Lionel Messi. Her er argentineren under gårsdagens treningsøkt på Old Trafford. Foto: REUTERS/PA PHOTOS

Kommentar

De «skjulte» Messi-tallene som gir Solskjær håp

MANCHESTER (VG) Ole Gunnar Solskjær (46) har tatt på seg findressen og sitter i den nyeste og mest eksklusive VIP-avdelingen på Old Trafford. Kun det beste er godt nok, snart kommer verdens beste fotballspiller på fest.

Lokalene har fått navnet «No. 7» og er tilegnet Manchester Uniteds legendariske 7-ere. På veggene er det store bilder av Best, Robson, Cantona, Beckham og Ronaldo, på podiet sitter Solskjær og svarer på spørsmål foran sin største kveld som manager.

Fire måneder etter at han forlenget Molde-kontrakten med tre nye år, gjør han seg klar til å stoppe Barcelona og Lionel Messi i kvartfinalen i Champions League. Fortsatt er dette litt uvirkelig.

PÅ VEI MOT NOE STORT? Fansen synger om hvor fint det er at Ole Gunnar Solskjær er ved rattet. Her er han på vei til den siste treningen foran møtet med Barcelona. Foto: Eamonn and James Clarke / Eamonn and James Clarke

– Den neste kampen er alltid den største, bemerker Solskjær under en ganske fullstappet pressekonferanse, med rundt 50 journalister foran ham og cirka halvparten TV-kameraer i bakgrunnen.

les også

Slik er Ed Woodward – sjefen til Solskjær

Pluss content

Slik må kanskje en manager uttrykke seg, tre poeng mot West Ham til helgen er viktig nok, men møtet med Barcelona blir noe helt spesielt, både for klubb og manager. Manchester United har ikke spilt mange større kamper i dette tiåret.

Det er utsolgt i «No. 7». Der betaler gjestene 11.000 kroner for å bli tatt imot med kanapeer og champagne tre timer før kampstart, ha fri tilgang til baren og bli servert fem retter, før hovedmåltidet nytes i polstrede seter på Bobby Charlton-langsiden, noen få meter fra gresset.

Da håper de at Ole Gunnar Solskjær har lagt en perfekt plan.

– Vi vet at vi må heve oss når vi skal opp mot Barcelona, prestere på vårt beste. Det gjorde vi ikke hjemme mot PSG (i 8-delsfinalen), men resultatet i den andre kampen (i Paris) har gitt spillerne og supporterne troen på at det er mulig mot Barcelona også, sier Ole Gunnar Solskjær.

les også

Solskjær uenig med Guardiola om Messi: – Aldri umulig

I snaut 20 minutter sitter han og svarer, sammen med midtstopper Chris Smalling. Forsamlingen rekker 20 spørsmål, manageren tar seg av 17 av dem, blant annet lurte en spansk journalist på hvordan Lionel Messi skal stoppes.

– Hva slags plan kan du ha for å stoppe en av de beste spillerne i verden? spurte Solskjær tilbake og hørtes et øyeblikk ut som om han hadde gitt opp troen på det prosjektet. Det har han selvsagt ikke, og manageren minner om at United har møtt Juventus med Ronaldo, PSG med Mbappé og Chelsea med Hazard denne sesongen.

– Det er bare å nyte utfordringen. «Bring it on», slår Smalling offensivt fast, så får vi se om han fortsatt nyter når klokken er blitt kvart på elleve onsdag kveld.

FIKK TROEN: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United stoppet Kylian Mbappé og PSG. Kan de klare Lionel Messi og Barcelona også? Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Solskjær blir konfrontert med Pep Guardiolas fire år gamle påstand om at det er umulig å stoppe Lionel Messi. Han kan selvsagt ikke svare at han er enig, men det er ikke lett å se for seg at Manchester United står imot mannen som har 43 mål (21 målgivende) på 40 kamper denne sesongen.

Likevel: Hvis vi leter godt, finnes det noen små tegn som gir United et lite semifinalehåp. For det er noen «skjulte» tall som det sjelden snakkes så høyt om når Lionel Messi omtales:

les også

Barcelona-stjerne roser Solskjær: – Han hjalp meg virkelig mye

Han scorer de fleste målene i kamper Barcelona dominerer stort, naturlig nok, det skjer jo nesten hver gang. Det blir verre når det er mindre plass, tettere kamper og bedre motstandere, som i sluttfasen av Champions League, og i og for seg i VM.

  • Siden debuten som 17-åring i desember i 2004, står Lionel Messi med 108 mål på 131 Champions League-oppgjør. Det betyr 0,82 mål pr. kamp, oppå det har han 30 målgivende pasninger.
les også

Super-Son senket Manchester City etter VAR-dramatikk

I cupspillet etter nyttår er ikke Messi like skarp.

  • Fra og med kvartfinalene har han totalt 36 Champions League-kamper og 16 mål. Det betyr at snittet er nede i 0,44 mål pr. kamp. Antall målgivende: Seks.

Og hvis Solskjær har lyst til å dytte enda litt mer positive vibber inn i sine menn:

  • I de seks siste sesongene har Messi spilt 16 Champions League-kamper fra og med kvartfinalene. Det har bare gitt tre mål, pluss to målgivende. Da er målsnittet nede i 0,19 mål pr. kamp.
  • Og i de tre siste sesongene har Lionel Messi spilt seks kvartfinalekamper, hjemme og borte mot Atlético Madrid, Juventus og Roma. Han er uten mål og målgivende, Barcelona er blitt slått ut hver gang.

BLE STOPPET: Daniele De Rossi og Kevin Strootman Foto: Chris Brunskill Ltd / Getty Images Europe

På tre stormøter med Real Madrid denne sesongen har heller ikke Messi hatt mål eller målgivende, og Manchester United har forhåpentligvis sett nøye på hvordan Barcelonas motstandere i toppkampene har opptrådt.

Men tall er tall og Messi er Messi, han er mer enn mål og i ferd med å lede Barcelona til det tiende ligagullet på 15 sesonger. Messi har også styrt Barcelona til tre Champions League-triumfer siden 2009, pluss at han ble mester som 18-åring i 2006, men var ikke på banen i de fem siste kampene på grunn av skade.

les også

Solskjær avslører: – Nesten som en begravelse

Ole Gunnar Solskjær har flere problemer enn å jakte på den beste «slik stopper vi Messi»-skissen. United sliter fortsatt med skader. Nemanja Matic er usikker på midten, Ander Herrera er ute, og relativt ferske Scott McTominay får trolig muligheten igjen.

Denne gangen heter motstanderne Rakitic, Busquets og Arthur, og United er avhengig av at Paul Pogba kommer i gang igjen etter en tung periode. Marcus Rashford bør helst være tilbake etter ankelsmellen, United trenger raske kontringsbein i en kamp Barcelona trolig vil ball-kontrollere.

I MANCHESTER: Trond Johannessen.

Men aller mest spennende blir det å se hva Young, Smalling, Lindelöf og Shaw kan utrette mot Messi og Suarez.

– Har du møtt Messi før? spurte Solskjær sidemannen. Chris Smalling rakk ikke å si noe, men svaret er «nei». Det nærmeste var da han satt på benken i en av Messis aller beste kamper, Champions League-finalen i 2011. Barcelona vant 3–1, den andre finaleseieren over Manchester United, og Messi har scoret i begge.

Det var en oppvisning som rystet manager Alex Ferguson. Satt på spissen kan man si at Manchester United aldri helt har reist seg igjen.

Åtte år senere kan det bli en etterlengtet revansj mot Barcelona og den umulige argentineren med nummer 10.

Da vil stemningen være god i «No. 7», når gjestene skal hygge seg med enda mer drikke utover kvelden.

PS! Messis tendens er den samme på landslaget: 129 kamper har gitt 65 mål og 41 målgivende. I VM har Messi seks mål på 19 kamper. I cupoppgjørene, etter det innledende gruppespillet, har han null mål på åtte kamper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder