Solskjær med Greenwood-ros etter dobbel mot «norske» AZ: – Et mareritt for forsvarere

MANCHESTER (VG) (Manchester United – AZ Alkmaar 4–0) Ole Gunnar Solskjær (46) stilte med et svært reservepreget lag, men det hindret ikke en svært komfortabel gruppeseier i Europa League.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Førsteplassen i gruppe L, fire poeng foran AZ, sørger for at United slipper å møte de tøffeste motstanderne i 16-delsfinalene. Blant dem er de italienske serielederne Inter og fjorårets Champions League-semifinalist Ajax.

Det ble klart etter at AZ, med trønderne Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø fra start, ble revet i fillebiter på Old Trafford takket være scoringer av Mason Greenwood (2), Ashley Young og Juan Mata – alle i løpet av elleve minutter i andre omgang.

– Å ha en så god tropp at man kan bytte ni spillere og fortsatt vinne komfortabelt er et kompliment for troppen, sa Solskjær på pressekonferansen etter kamp.

les også

United-veteran uttrykker «total tillit» til Solskjær

Greenwood i form

Der var 18 år gamle Mason Greenwood med sine to scoringer den store snakkisen.

– Det er naturlig for ham å score mål. Jo nærmere mål han kommer, jo farligere er han, han må være et mareritt for forsvarsspillere. Det eneste han må jobbe med er hodespillet sitt, får han orden på det blir han en ordentlig spiss, roser Solskjær.

På spørsmål om han er den beste spissen unge spissen han har sett, svarer han:

– Jeg har sett noen gode, og jeg har jo spilt med Wazza (Wayne Rooney), men avslutningsferdighetene er noe av det beste jeg har sett, forklarer Manchester United-manageren.

– De liker meg ikke

Solskjær hvilte nøkkelspillere som Marcus Rashford og Scott McTominay og stilte med en rekke nye fjes i startoppstillingen. Han kom med en tydelig oppfordring til spillerne som vanligvis ikke får så mye spilletid:

– Jeg vet at når jeg ser dem i øynene og sier at de skal sitte på benken, så er de ikke fornøyd. De liker meg ikke. Så her er sjansen deres.

Det virket innledningsvis ikke som beskjeden hadde noen voldsom effekt. United startet kampen milevis unna intensiteten og sulten som sørget for de imponerende seirene mot Tottenham og Manchester City den siste drøye uken.

les også

Solskjær om Ferguson: – Han tok seg kanskje et glass rødvin

Første omgang var tilnærmet ribbet for sjanser: Andreas Pereira hadde kampens første skudd på mål, Mata var kanskje nærmest en scoringsmulighet, og gjestene fremstod også forholdsvis tannløse.

– Det beste med denne førsteomgangen er at den var dårlig nok til at noen folk kom seg ut og fikk stemt, oppsummerte PA-journalist Simon Peach humoristisk på Twitter under den britiske valginnspurten.

– 1. omgangen var ikke vår identitet, vi vil ikke se sånn ut, sa en selvkritisk Solskjær på pressekonferansen.

Raknet fullstendig

Etter hvilen ble det langt mer underholdende. Calvin Stengs og Anthony Martial misbrukte hver sin store sjanse for hvert sitt lag før Ashley Young – av alle – sendte hjemmelaget opp i 1–0 etter målgivende pasning av Mata.

Da raknet AZ fullstendig.

Etter at Uniteds eldste spiller scoret det første målet, noterte lagets yngste seg for det andre: Greenwood (18) doblet hjemmeledelsen med en god avslutning etter en takling av James Garner på Fredrik Midtsjø som trolig ville ført til annullering dersom VAR ble brukt i turneringen.

TAKLET: Fredrik Midtsjø ble taklet av James Garner i forkant av Manchester Uniteds andre mål. Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Greenwood-festen var i gang. Fire minutter senere skaffet han et straffespark som Mata satte sikkert i nettet, så plasserte den 18 år gamle sensasjonen inn sitt andre for kvelden bare to minutter etter det igjen.

Han ble dermed den yngste spilleren noensinne til å score to mål i samme Europa-kamp for Manchester United.

Mer om

 1. Europa League
 2. Manchester United
 3. AZ Alkmaar
 4. Ole Gunnar Solskjær
 5. Jonas Svensson
 6. Fredrik Midtsjø

Flere artikler

 1. Manchester United videre i Europa League etter festfotball: – Høy klasse

 2. Solskjær om spiss-suksess: – Jeg vil ikke ha noe av æren

 3. Solskjær advarer supertalent: – Han vet hvorfor

 4. Arsenal ga Solskjær nyttårssmell – herjet med United

 5. Unggutt reddet Manchester United etter omstridt selvmål: – Helt uforståelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder