Tre millioner vil være «islendinger»

SPREDT: Brukere som befinner seg i en rekke ulike land har skapt sine islandske navn.

Island-feberen herjer alle verdens kontinenter etter EM-mirakelet. Det bor bare litt over 332 000 mennesker på Island, men verden over er det skapt 3,4 millioner «nye islendinger».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VGs navnegenerator, som lar brukerne lage en uhøytidelig, islandsk versjon av navnene sine, har spredt seg verden rundt. I alt fra Japan til Mongolia til Colombia - for å nevne noen - har folket sjekket sine islandske navn.

Mirakelet: Isand slo ut England av EM

– Å f…, er det så mange?! Dette er stort! Det har vært noen kriger på Island opp igjennom årene, og folk har blitt drept og greier. Det islandske folk har reist seg gang på gang, men det er ingenting som overgår det som skjer i EM nå, sier islandske Teitur Thordarson, fotballtrener for Drøbak-Frogn.

Setter pris på støtten

Med over 3,4 millioner skapte navn, er det nå langt flere mennesker med «islandske navn» ute i verden enn på Island. Landet som har levert det mange kaller et skikkelig fotballmirakel, har nemlig bare litt over 332 000 innbyggere.

Birkir Bjarnason, midtbanespiller for Island i EM, smiler fornøyd når han får høre at VGs navnegenerator er brennhet:

– Det er jo enormt. Jeg har jo sett at folk i Skandinavia støtter oss veldig. Og særlig i Norge siden de ikke er med i dette mesterskapet. Hele Skandinavia er veldig opptatt av oss. Det er utrolig kjekt! sier Bjarnason, som snakker flytende Stavanger-dialekt etter å ha bodd mange år i Norge der han har spilt for Viking og Bodø/Glimt.

Slik har navnegeneratoren blitt delt:

– Fantastisk å være islending

– Nå er det helt fantastisk å være islending. Det blir lagt merke til på Island at andre land bryr seg om Island. Vi ligger sånn til i verden at det er mulig å glemme at vi finnes, så folk synes det er veldig gøy at andre bryr seg om Island, sier Mímir Kristjánsson, journalist i Klassekampen. Han har selv islandske aner, og har fulgt Islands EM-kamper fra tribunen i Frankrike.

Stilte på jobb etter tidenens EM-fest: – Sov i bilen utenfor byggeplassen

Kristjánsson har testet navnegeneratoren, men påpeker at den ikke fungerer så godt for personer som allerede har islandske navn, ettersom den da skaper noe nytt og sært.

DEDIKERT: Mímir Kristjánsson har fått med seg alle Islands EM-kamper fra tribunen og planlegger ny tur til Frankrike for å få med seg søndagens kamp. Går Island videre, akter han å få med seg også de kampene. Foto: Privat

Mange er opptatt av navn

– Folk er veldig opptatt av navn og av seg selv. Dette er midt i blinken for mange, for nå kan de lære noe nytt om eget navn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitet i Bergen.

Både Kristjánsson og Utne tror mange nordmenn blir litt nostalgiske når de tester navnegeneratoren.

– Det likner litt på gammel norsk. Den gir et inntrykk av et islandsk navn, men også hvordan navnet kunne ha vært i Norge under for eksempel vikingtiden, fortsetter Utne.

Stas med oppmerksomhet

På Island er det uansett stas med oppmerksomhet fra verden.

– Det er godt for oss som nasjon å ha noe positivt å tenke på. Jeg ser aldri fotball, men får med meg disse kampene. Vi er stolte av guttene våre, sier Heiðrún Sigurðardóttir ved Statistics Iceland.

Hennes syv år gamle sønn spiller fotball, og Sigurðardóttir forteller at fotballtreningene har blitt stadig mer populære i det siste.

– Han fikk møte laget da de kom innom klubben hans, og nå føler han nesten at han kjenner dem, sier hun. Og legger til at Island er så lite at mange faktisk har en link inn til landslaget.

Fotball-EM: Dette kan vi lære av Island

Her har det blitt generert flest navn

(Omtrentlig prosentandel av genererte navn)

1. Tyskland: Ca 35 prosent

2. Nederland: Ca 7 prosent

3. Norge: Ca 6 prosent

4. Indonesia: Ca 5 prosent

5. Østerrike: Ca 4 prosent

6. Frankrike: Ca 4 prosent

7. Ungarn: Ca 4 prosent

8. Sverige: Ca 4 prosent

9. Kroatia: Ca 3 prosent

10. Argentina: Ca 3 prosent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder