BALE-LEK: Gareth Bale leker seg med Chris Gunter på treningen i Lens onsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Bale er en av Wales-gutta: – Han er ikke som Ronaldo

LENS (VG) Lille Wales. Store Gareth Bale (26). Men det er ikke nødvendigvis slik at like barn leker best.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Real Madrid-profilen lener seg forover, knyter sine rosa skolisser og sjekker at håret sitter bra i strikken. Verdens dyreste fotballspiller jobber ikke akkurat overtid for å se ut som «en av de andre».

Men det er han, på veldig mange måter.

– Han er ikke som Ronaldo som slår ut med armene når lagkameratene ikke får de til. Han spiller ikke for seg selv, han spiller for Wales, forklarer Stuart James i The Guardian til VG.

Sett denne? Islands svar til Ronaldo: – Dårlig taper

Når gresset på Stade Bollaert-Delelis i Lens testes, er det ikke akkurat Bale-looken som bryter ned stjernemyten, men heller en lekekamp med Reading-forsvareren Chris Gunter.

For Gareth Bale er bare en av gutta, når alt kommer til alt.

– Med Bale er det enkelt. En stille fyr. En familiemann. Aldri noe nonsens rundt ham. Han er lidenskapelig for landet sitt, beskriver Wales-sjef Chris Coleman, som ellers var så ekstremt fokusert på eget lag at han snakket ned alle potensielle «snakkiser» i Lens i går.

– Alle snakker om én

At Bale hadde kalt engelskmennene for mindre lidenskapelige lot han ligge.

«Battle of Britain, bla, bla, bla, det er bare en kamp for oss», sa han uten å ville være respektløs overfor sin gråhårede kollega, England-sjef Roy Hodgson.

GJØR SEG KLAR: Gareth Bale sterkker på kroppen på gårsdagens trening i Lens. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Wales kommer med flere enn Bale, Aaron Ramsey og Joe Allen stiller også, og med seier vil den lille nasjonen med drøye tre millioner innbyggere være åttendelsfinaleklare etter to runder. England, med sine 55 millioner, kan være på vei ut.

– Alle vil snakke om én av dem, men vi har mange gode spillere, sier Coleman.

Rooney til VG: – Må stoppe flere enn Bale

The Guardians Stuart James, som pusset skoene til Jan Åge Fjørtoft i Swindon, var selv profesjonell fotballspiller og ble oppdaget av den samme speideren som en vakker dag fant Bale.

Han har fulgt det walisiske landslaget tett som reporter, men når England og Wales står på hver sin banehalvdel i dag befinner han seg i Bourdaux, av alle steder, uten at han helt forstår hvorfor.

Fordi England-Wales ikke er noe man går glipp av.

– I hvert fall den største kampen siden VM i 1958. Og når man tenker på at det a) er et stort mesterskap og b) er mot erkerivalen, så er det nok den største noensinne, beskriver han.

Utviklingen stoppet

Wales ble slått ut av Brasil i kvartfinalen i 1958. Matchvinner i Göteborg: Pelé. Det skulle ta 58 år før Wales kom til et mesterskap igjen.

– Er Wales avhengig av et «one man show» fra Bale for å ha mulighet?

– Wales er ikke et «one man team», men de er avhengig av ham. Han scoret syv og la opp til to på 11 kamper i kvaliken. Han er en superstjerne. Han er bedre enn alle engelskmenn. Han inspirer laget med måten han spiller på og måten han er på. Han er ikke arrogant, men ydmyk og patriotisk, beskriver James.

Statistikk: Her er alt du trenger å vite om EM

Der Ryan Giggs i sin tid «skulket» landskamper, har Real Madrid-stjernen stilt opp på nesten alt.

Bale har hatt en kronglete vei til toppen. Som niåring ble han oppdaget av en talentspeider som sto noen baner unna. Speideren så en gutt løpe fra alle. Elleve år gammel var han Wales' nest raskeste gutt på femtimeter, i sin årsklasse – men så stagnerte han noe voldsomt da han vokste 20 centimeter på halvannet år.

Les også: Bales kronglete vei til toppen

I sine to første Tottenham-sesonger var han involvert i 24 (!) Premier League-kamper uten seier. Tottenham-sjef Harry Redknapp måtte bytte ham inn på stillingen 4-0 mot Burnley.

– Du må ta ham før han tar ballen og begynner å løpe med den. Du må stenge ham av uansett hvor han er, noen må være rundt ham raskt. Med en gang han får opp farten, så er du i trøbbel – uansett hver du er, sier Redknapp når han nå er ekspert for The Telegraph.

– En fantastisk spiller. Wales har mange gode spillere, så det handler ikke bare om Bale, men om Wales. Og vi må stoppe flere hvis vi skal vinne kampen, sa Wayne Rooney, også han med syv kvalikmål, til VG på pressekonferansen i går.

Wales har bare vunnet 14 av 101 kamper mot sine bitre rivaler. Hele 66 er tapt, mens 21 kamper har endt uavgjort. Den siste Wales-seieren kom i 1984.

– Wales har allerede overgått forventningene ved å komme til det første store mesterskapet siden 1958. De startet med en ikonisk seier over Slovakia, og nå vil de skape historie i Lens, sier Rob Phillips i BBC Wales.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder