SKREKKOPPLEVELSE: Ian Wright sier han ikke skjønte at han gjorde noe galt med å røyke marihuana, før han opplevde en dopingkontroll tidlig i sin Palace-karriere. Foto: Reuters

Ian Wright avslører: – Røyket marihuana fra jeg var 17 år

Tidligere Arsenal-spiller Ian Wright (52) innrømmer at han røyket marihuana regelmessig i fire år, men sluttet da han nesten ble fersket i en dopingkontroll.

  • Lillian Holden

– Jeg hadde røyket gress siden jeg var 17 år, skriver Wright i sin spalte for den britiske tabloidavisen The Sun denne uken.

Wright, som er aller mest kjent for sin sju år lange Arsenal-karriere, er dønn ærlig rundt sin egen marihuanabruk på slutten av 80-tallet. Som 21-åring hadde Wright allerede blitt oppdaget og fulgt av speidere, og til slutt kom Crystal Palace med et tilbud.

Tre måneder før han fylte 22 år, var Wright klar for klubben. Muligheten til A-lagsfotball kom raskt, men marihuanaen hadde han ikke lagt vekk.

– Jeg var som han fyren som tar et par drinker nå og da, men som ikke er i nærheten av å være alkoholiker. Jeg foretrakk å røyke fremfor å drikke når jeg dro ut. Jeg hadde vært rundt marihuana-røykere helt siden jeg var liten, og det hadde blitt nærmest et ritual på slutten av uken. Det slo meg ikke engang at jeg gjorde noe galt, sier Wright.

Har du lest om Solbakkens bragd i dag? Tok poeng og skjelte ut kapteinen

Dopingtesten

Men til slutt møtte Wright virkelighetens verden med et brak. Det skjedde, ifølge hans egen spalte, etter en kamp mot West Bromwich, hvor Palace hadde vunnet 4-1. Det skjedde på en lørdag, og etter kampslutt ruslet spillerne i garderoben, fornøyde med seieren.

MÅLMASKIN: Ian Wright, her i 1997. Foto: Reuters

Men så kom dopingkontrollørene inn i garderoben. Det hadde Wright aldri opplevd før, og ifølge ham selv kjente han panikken bre seg i kroppen. Han hadde nemlig, under et døgn tidligere, røyket marihuana.

Realiteten gikk opp for ham: Dersom han ble testet og prøven viste seg å være positiv, ville karrieren hans være over.

Wright beskriver at han satt på benken i garderoben, helt paralysert, mens han forsøkte å se upåvirket ut. Samtidig begynte kontrollørene å rope opp hvem de ville ha prøver av.

– Fyrene ropte: «Dopingprøve, nummer ni». Det var Mark Bright. Jeg var sikker på at han ville rope mitt nummer etterpå, jeg var nummer ti. Han ropte: «Dopingprøve, nummer 11». Phil Barber. Jeg satte meg ned, kollapset mer eller mindre, og tenkte: «Noen der ute passer på meg, det vet jeg nå».

Fotballtriumf i går: Leicester slo til med storseier i CL-debuten

Scoringsrekord

Wright slapp med skrekken, og den marihuana-blåsen han hadde tatt kvelden før kampen mot West Bromich, ble hans aller siste. I spalten sin skriver 52-åringen at han ikke har rørt en slik røyk igjen.

Wright sine år i Crystal Palace ble en triumf, og i 1991 ble han hentet av Arsenal. I løpet av sine sju år der slo han klubbens scoringsrekord, med 185 mål. Den rekorden sto til Thierry Henry hadde nettet flere i 2005.

I 1998 var Wrights tid i Arsenal over, men før han la opp var han innom både West Ham, Nottingham Forest, Celtic og Burnley.

Sak fra 2003: Wright i trøbbel, raserte dommergarderoben

Havnet i fengsel

Det var for øvrig ingen selvfølge at Wright ble fotballspiller. Han vokste opp i fattige kår sammen med alenemoren Nesta og strevde etterhvert med å få kontrakt hos en profesjonell klubb. I stedet spilte han for klubber utenfor ligasystemet, og mistet mer og mer troen på at han skulle greie å skape seg en karriere.

Da kona hans ventet parets første barn, hadde Wright økonomiske utfordringer. Det førte til at han droppet å betale flere bøter, og til slutt havnet han i fengsel for dette.

To uker i Chelmsford fengsel fikk ham til å innse at han måtte sette alt inn på fotballen for å skape seg et nytt liv. Det greide han med glans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder