NORGE-TRIUMFEN: Det var elleville jubelscener i Budapest etter at Norge ble slått og EM-billetten var sikret. Foto: REUTERS

Ungarn – fra magiske til fargeløse

Slik så det ut på Grupama Arena i Budapest 15. november i fjor.

Det var en del nordmenn der også.

Mens Per-Mathias Høgmos’ lag deppet i garderoben, var det vill feiring utenfor. Ungarn hadde sikret sin første mesterskapsdeltagelse siden 1986.

Publikum ville ikke gå hjem, og det var jubelscener man ikke hadde sett før i dette århundret. Mange av tilskuerne hadde bare hørt fra sine forfedre at Ungarn en gang i tiden var veldig gode i fotball.

De var til og med best.

Hvis vi tenker på Spanias fotballdominans fra 2008 til 2012 og skrur tiden tilbake til tidlig på 1950-tallet, så dukker det opp et lag som kanskje var enda mer dominerende. Hadde det vært FIFA-ranking på den tiden, så hadde nok ungarerne tilbrakt en del uker helt øverst.

STAUT GJENG: Dette laget var det nesten umulig å slå, selv om Vest-Tyskland greide det, i VM-finalen i 1954, der disse 11 startet (fra venstre): Puskas, Grosics, Lorant, Hidegkuti, Boszik, Lantos, Buzansky, Zakarias, Toth II, Czibor og Kocsis. Foto: AFP

Spillerne var nesten fotballens Harlem Globetrotters, en gjeng som reiste rundt og lekte med nesten alle, som da England ble slått 6–3 foran 105.000 tilskuere på Wembley. I løpet av seks år og 53 kamper tapte de bare én gang (og det kom i den største av dem). Ferenc Puskas scoret 84 mål på 85 landskamper og Sandor Kocsis 75 mål på 68 landskamper.

Det kunne vært enda en supermann foran der, men Laszlo Kubala hadde rømt landet og endt opp i Barcelona og det spanske landslaget.

Ungarn fikk ingen trippeltriumf, som Spania i 2008-2010-2012. Ungarerne boikottet VM i 1950 av politiske grunner, men de ble olympiske mestere i 1952 (med det beste laget, den gang var det ikke EM). Og så skulle de ta VM-gull i Sveits i 1954, på toppen av sin tid.

STJERNEN: Balazs Dzsudzsak feirer playoff-seieren mot Norge. Foto: REUTERS

Les også: Her er alt du trenger å vite om Ungarn

Ungarn var kjempefavoritter. Finalemotstander var Vest-Tyskland, et lag Ungarn hadde slått 8–3 i gruppespillet. Etter en tidlig ungarsk 2–0-ledelse så det ut til å gå mot festsifre igjen, men så skjedde «mirakelet i Bern». Vest-Tyskland kom tilbake, vant 3–2 og sin første VM-tittel.

Etter Sovjetunionens invasjon i 1956 forsvant stjerner som Puskas og Kocsis til spansk fotball. Likevel: Ungarn var fortsatt å regne med; VM-kvartfinale i 1962 og 1966, EM-bronse i 1964 og fjerdeplass i 1972, nye OL-gull i 1964 og 1968 (samt bronse i 1960 og sølv i 1972) – og den store Ferencvaros-stjernen Florian Albert vant Gullballen i 1967.

Nå heter den største stjernen Balazs Dzsudzsak, hvis man kan kalle ham det. Mannen med det kraftfulle venstrebeinet må slite for å få plass på laget i tyrkiske Bursaspor. Kontrasten mellom de legendariske «magiske madjarene» og dagens lag kunne knapt vært større. Nå kommer Ungarn til EM som et lag uten forventningspress, et av de gråeste i EM, og det handler ikke om joggebuksen til den 40 år gamle keeperen.

Zoltán Gera er den mest kjente av utespillerne, fra sin tid i Fulham og West Bromwich. Nå er Gera blitt 37 år, og er fersk seriemester med Ferencvaros. Drøyt halvparten av spillerne holder til i Ungarn, og ingen av dem som er utenlands befinner seg i store klubber.

Husker du? Høgmo: – Angrer ikke på laget som startet mot Ungarn

Kvaliken åpnet grusomt med hjemmetap for femteseedede Nord-Irland. Trener Attila Pintér ble sparket, inn med Pál Dárdai som en midlertidig løsning.

GAMMEL KJENNING: Den tidligere storspilleren Andreas Möller (til høyre) er assistenten til Ungarn-sjef Bernd Storck. Foto: AFP

Da Dárdai overtok Hertha Berlin i fjor sommer var det tyske Bernd Storcks tur. Hans største fotballkveld hadde vært de siste 13 minuttene for Borussia Dortmund da Rune Bratseth og Werder Bremen ble slått 4–1 i cupfinalen i 1989. En av hans lagkamerater i cupfinalen for 27 år siden var for øvrig Andreas Möller, som nå er hentet inn som ungarsk assistent.

Samhold, kameratskap og et sterkt forsvar trekkes frem som den store styrken i et aggressivt lag som kan skifte mellom 4-2-3-1 og 4-3-3, og som var på vei til å bli direktekvalifisert til EM. Men i sluttminuttene i den siste runden rappet Tyrkia plassen som «beste treer». Nedturen var enorm for Ungarn, som måtte ut i en playoff-runde, og de fleste tenkte vel at det ikke ville bli noe sluttspill denne gangen heller.

Så ble Norge trukket opp av bollen.

Så ordnet det seg likevel.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips, samt se hele Ungarns EM-tropp.

Kjendistipset: PÉTER KOVÁCS

• Sandefjords Péter Kovács har 11 landskamper for Ungarn

VETERAN: Sandefjords ungarske ringrev har 11 landskamper for Ungarn. Her fra tiden i Strømsgodset. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Hva tror du om Ungarns sjanser?

– Det er et ferskt lag som først og fremst må skaffe seg erfaring. Gruppen med Portugal, Island og Østerrike er ikke enkel i det hele tatt. De må prøve å få noen bra opplevelser og rutine som de kan ta med seg videre. Vi skal aldri si aldri, de KAN selvsagt klare en kvartfinale, men hovedpoenget må være å bygge et lag videre.

– Hvem tror du vinner EM og hvordan skal du følge mesterskapet?

– Frankrike har et veldig bra lag, og hjemmebane er en stor fordel. Jeg tipper Frankrike. Jeg skal følge med på TV.

– Hva tenker du om at Norge ikke har vært i noe mesterskap siden 2000?

– Jeg vet ikke hvilket ord jeg skal bruke. Trist, kanskje? De har vært veldig nære flere ganger. Det er noen veldig spennende spillere på gang, og selv om Norge er i en tøff VM-gruppe er det alltid et håp.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

PS: Troppene er oppdatert fra og med 2. juni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder