LEDER AN? Wayne Rooney (t.h.) og Marcus Rashford forlater Englands spillerhotell i Chantilly. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Slik vil England-ekspertene løse «Rooney-problemet»

CHANTILLY (VG) Wayne Rooney (30) og England har sjekket
inn på den kanskje mest idylliske EM-basen i Frankrike. Men «Rooney-problemet» henger over den britiske leiren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ja, det er fint her, hvis du liker hester. Ganske stille, fin arkitektur, fine baner - det er ok, beskriver mangeårig England-kommentator Henry Winter til VG. Han skriver nå for The Times.

– Bra for en ferie?

– Ja, jeg håper de er her for en lang ferie. De engelske spillerne kjeder seg veldig lett. Du kan sette dem på toppen av Eiffeltårnet, og de vil kjede seg av utsikten. Det er problemet med engelskmenn, det er kanskje en øy-mentalitet. Det er et lite problem. Men de kommer ikke til å kjede seg hvis de øver på straffer, og da har de kanskje en sjanse også, sier han.

Store grøntområder, smale veier, historiske bygninger og et koselig, lite sentrum er omgivelsene England lader opp i før lørdagens møte med Russland.

Sett denne? Stoppere pekes ut som Englands EM-problem

– Må brukes dypere

England-sjef Roy Hodgson og assistent Gary Neville tar seg gjerne en spasertur i byen, mens politi vokter hotellet med automatvåpen. Britiske fotografer jakter de beste blinkskuddene, og får en liten mulighet når kaptein Wayne Rooney og unggutten Marus Rashford kommer ut samtidig.

Rooney leder an, men viser han vei?

Hvordan Roy Hodgson skal få det beste ut av spissene sine er det store temaet i England før EM begynner – og ikke minst hvilken rolle Wayne Rooney, tidenes mestscorende for England, skal ha.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VIL HA ROONEY VEKK FRA ANGREPET: The Times-journalist Henry Winter. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi må bruke Rooney dypere. Harry Kane må spille spiss, som en nummer ni. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan spille med Jamie Vardy ved siden av ham, som en nummer to-spiss, sier Winter.

VG+: Kosthold og trening – slik lever Cristiano Ronaldo

Han setter opp følgende England-lag, fra midtbanen og frem: Jack Wilshere, Eric Dier og Wayne Rooney på midtbanen, Dele Alli bak spissene - og de to nevnte på topp.

– Dele Alli må spille. Han er en fantasisk spiller. Han kommer på løp – og han scorer mål, beskriver han.

Henry støtter Rooney

– Er jeg optimistisk? Nei. Fordi vi ikke har spillerne, som Tyskland og Frankrike, som kan ta ansvar når det koker. Vi har ikke spillere som kan ta straffer. Straffespark er en så stor ting for oss. Når du ser på stallene til Frankrike og Tyskland, så er vi ikke der. Vi har mange talentfulle spillere, men dette mesterskapet kommer to år for tidlig.

– Er balansen i laget et problem?

– Ja, et stort et. Hvis vi var et skip, så ville vi tippe slik – på grunn av «vekten» til alle angriperne, sier han og viser det som skal forestille en voldsom slagside med hendene.

– Vi fant opp spillet, men vi må innse at andre er bedre enn oss, legger han til.

Les også: Mener Rooney ødelegger for England

Thierry Henry, verdensmester i 1998 og europmester i 2000, ser på Rooney som en farsfigur for de andre engelske spillerne.

– Han ble utvist mot Portugal i 2006, så han vet hva de unge spillerne føler, og det er derfor England fortsatt trenger Wayne Rooney – fordi noen av Tottenham-spillerne, og jeg vil ikke nevne navn, fikk nerver da de var i ferd med å tape noe, har Henry uttalt.

Han viser til oppgjøret mot Chelsea i Premier League i sesongavslutning. Tottenham tapte og Leicester tok ligatittelen.

«Luksusproblem» kan bli problem

Daily Star-journalisten Jerry Lawton sitter på en fortausrestaurant like ved landslagets hotell. Han serverer følgende forslag til VG: Jamie Vardy som ensom spiss, Kane til høyre og Raheem Sterling til venstre. Tottenhams Eric Dier som dyp midtbanespiller, bak Rooney og Alli.

– Vardy, Rooney og Kane. De prøvde det mot Portugal, og det fungerte ikke. Det er de tre beste spillerne, men vi vet ikke om de kan spille sammen, sier reporteren.

– Rooney har spilt midtbane på slutten av sesongen for United, med stor suksess. Han strør pasninger, vil ha ballen – og jeg tror han kan dominere der for England. Men han har ikke spilt for England i den rollen. Roy Hodgson har ikke villet prøve det.

– Er dette et luksusproblem?

– Det er et luksusproblem så lenge han (Hodgson) kan fikse det. Men det kan bli et problem for i England at det et stort press for å bruke de beste spillerne. Tenk på Vardy, etter sesongen han har hatt, han har hjulpet Leicester til å oppnå den umulige drømmen. Det er Hodgsons oppgave å få dette til å fungere.

FØLGER ENGLAND: Journalist Jerry Lawton i Daily Star. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Premier League

SVUTMP
1Liverpool98102171425
2Manchester City96122992019
3Leicester City9522168817
4Chelsea95221914517
5Arsenal94321312115
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder