Neymar brøt sammen etter gullmålet: – Jeg har oppfylt drømmen min

(Brasil – Tyskland 1-1, 5-4 på straffer) Det måtte bare bli slik: Neymar (24) avgjorde OL-finalen for Brasil og ga landet sitt en følelsesladd revansje etter VM-ydmykelsen for to år siden.

Publisert:

Superstjernen fra São Paulo ble den store helten da Brasil tok sitt kanskje viktigste OL-gull i Rio. Kaptein Neymar scoret først på et nydelig frispark, før han scoret den siste og avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen på Maracanã.

– Glem alle de andre medaljene til Brasil. Det var denne de ville ha, sa TV 2-kommentator Jesper Mathisen.

Hans sidemann Kasper Wikestad var rett og slett på gråten mens han kommenterte gledesscenene fra Rio.

OL-gull i fotball henger generelt sett ikke like høyt som trofeer i VM, EM eller Copa América, men dette OL-gullet var ekstra spesielt for brasilianerne. Fordi det var den eneste triumfen de manglet. Fordi det skjedde på hjemmebane. Og, kanskje først og fremst, fordi det skjedde mot Tyskland – landet som ydmyket dem under VM for to år siden.

Den gangen var ikke Neymar på banen. Han var skadet. Gjennom hele OL har han blitt kritisert, men da det gjaldt som mest ble 24-åringen den store helten. Scenene som utspilte seg etter hans avgjørende straffespark, var til å få gåsehud av.

Neymar brøt sammen i gledestårer på Maracanã-gresset, sammen med 200 millioner brasilianere som endelig kan begynne å glemme 7-1-tapet fra 2014.

– Jeg kan ikke engang beskrive følelsene mine. Jeg har oppfylt drømmen min, og det skjedde på hjemmebane. Det gjør meg veldig stolt, sier Neymar ifølge NTB.

– Dette er en av de beste tingene som har skjedd i livet mitt. Nå må kritikerne svelge ordene sine, sa Neymar.

Les også: Neymar-scoring sikret finale for Brasil

SAMMENBRUDD: Neymar skjulte tårene sine bak den gule drakten etter å ha scoret det avgjørende straffesparket i OL-finalen. Foto: Andre Penner AP

Perfekt frispark

Neymar innledet finalen på en helt utsøkt måte. På sedvanlig vis herjet Barcelona-spilleren med forsvarsspillere, som så seg nødt til å lage frispark 28 meter fra eget mål.

– Det er som å fange en ørret med spiseskje, utbrøt Kasper Wikestad fra TV 2s kommentatorboks da Neymar ble felt.

Frisparket fant veien langt oppe i venstre kryss, tverrligger inn. 1-0 for Brasil. Neymar feiret som om han hadde vunnet OL-gull.

– Det er perfeksjon. Keeper går etter skuddet, og skuddet er fra såpass langt holdt at det skal ufattelige mye til å score. For Neymar var det fullt mulig, kommenterte Jesper Mathisen.

Kanskje hadde han VM på hjemmebane i 2014 i minne, da han selv ble skadet og så sine lagkamerater tapte 1-7 mot nettopp Tyskland.

Saken fortsetter under bildet!

GULLGLISET: Neymar viser frem gullet sammen med lagkameratene. Foto: Juan Mabromata AFP

Pipekonsert og nerver

Men etter scoringen levde Brasil svært farlig. Det flagret i en kort periode med tverrliggertreff bak Weverton i det brasilianske buret.

Både tre og åtte minutter etter Neymars scoring smalt det bak den brasilianske keeperen. Da tyskerne i tillegg hadde notert seg for et forsøk i tverrliggeren etter elleve minutter var det kun marginer som gjorde at de gikk slukøret og målløse inn til pausen på mektige Maracanã.

Sett denne? Neymar ble utskjelt - fikk sin store revansje

I andre omgang kom svaret fra Tyskland. Og 1-1-scoringen kom etter et godt, tysk angrep. Angrepet endte etter hvert ute hos høyrebacken Jeremy Toljan, da Hoffenheim-backen gjorde et av sine mange sugende offensive løp. Toljan kikket opp, og så Schalke 04-spiller Max Meyer i boksen. Pasningen fra Toljan var presis, og avslutningen fra Meyer likedan.

Dermed stod det 1-1 i OL-finalen på Brasils hjemmebane. Resultatet skulle holde seg gjennom to nervepirrende ekstraomganger der tilskuerne på Maracanã trolig slo rekord i høy pipekonsert hver gang Tyskland rørte ballen.

Til slutt kunne brasilianerne slippe sambaen løs. For Brasil klarte det ingen har klart siden 1976 – de slo Tyskland på straffer i et mesterskap. Dansingen i Rio kommer neppe til å ta slutt med det første.

Les også: Legende slakter Neymars oppførsel

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder