Vurderer managerens beste og verste Manchester United-signeringer

LUR SIGNERING: Memphis Depays overgang fra PSV til Manchester United, er den økonomisk beste overgangen i klubben siden 2012, ifølge en norsk masteroppgave. Louis van Gaal (til høyre) var naturligvis godt fornøyd da han presenterte spilleren på Old Trafford i juli. Foto: Andrew Yates , Reuters

Dette skal være van Gaals smarteste signering

Louis van Gaals spillerkjøp er kanskje ikke alltid ubetingede sportslige suksesser, men økonomisk lykkes Manchester Uniteds manager svært godt.

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fire år gammel

Det viser en vurdering gjort av Torgeir Nesje og Klas Tømmer Ufs. De to leverte tidligere i år en masteroppgave ved Høgskolen i Oslo og Akershus som tok for seg engelske Premier League-klubbers oppførsel på overgangsmarkedet.

På forespørsel fra VG har Nesje og Ufs vurdert Manchester Uniteds spillerkjøp siden 2012.

VG Live: Bournemouth - Manchester United lørdag kl. 18.30

Selv om flere av spillerne van Gaal har signert har fått krass kritikk, der særlig en spiller som Bastian Schweinsteiger ikke har levert som forventet, viser oppgaven i økonomi og administrasjon at United i hvert fall kommer godt ut økonomisk.

Se vurderingen av alle United-overgangene lengre nede i artikkelen!

Memphis Depay kostet Manchester United 19,25 millioner pund (uten tilleggsklausuler) da han ble kjøpt av Louis van Gaal i mai 2015. Ifølge modellene til Nesje og Ufs var markedsverdien til 21-åringen det dobbelte.

– Nå kan du kanskje si at Memphis Depay, som ble hentet fra PSV, har underprestert, men da overgangen ble gjennomført, var han et godt kjøp, sier Nesje til VG.

Også Matteo Darmian (Torino), Ángel di María (Real Madrid), Marcos Rojo (Sporting) og Daley Blind (Ajax) blir vurdert til å være solide kjøp gjort av van Gaal.

Ryddesjau i United: Sjekk det «gaalne» overgangssirkuset

– Mitt inntrykk er at van Gaal har gjort gode signeringer. Han henter spillere på vegne av en klubb med sterk forhandlingsmakt, fra klubber med svakere forhandlingsmakt. Dermed har han fått hente spillere med stort potensiale, basert på det de har gjort tidligere, til en lavere pris enn forventet, sier Nesje.

Artikkelen fortsetter under vurderingene av United-overgangene.

UNITED-OVERGANGENE: Slik vurderer Torgeir Nesje og Klas Tømmer Ufs spillerkjøpene gjort i Manchester United siden 2012. I kolonnen «differanse» er forskjellen mellom overgangssum og estimert overgangssum. Negative tall er der Manchester United skal ha betalt for mye for en spiller. Alle summene er i pund. Foto: Skjermdump , Masteroppgave Nesje/Ufs

Disse bommet van Gaal på

Masteroppgaven, som tidligere er blitt presentert i Finansavisen, sier ingenting om spillerne har prestert sportslig i etterkant av overgangen. Den gir kun en vurdering i overgangsøyeblikket om klubben har betalt for mye, for lite eller akkurat passe for spilleren.

Krise? Nå er van Gaal dårligere enn Moyes

Anthony Martial, Morgan Schneiderlin og Bastian Schweinsteiger vurderes til å være mindre gode, økonomiske kjøp av Nesje og Ufs.

– Men Martial er et eksempel på det vi kaller «superstar-effekten». Det er vanskelig å finne statistikk som støtter opp om overgangssummen, men det er ikke mange spillere av det kaliberet, sier Ufs til VG.

Vurderingene er basert på statistikk, spiller- og klubbkarakteristikker. Martial er et av de vanskeligere tilfellene å treffe på, mener Nesje. United burde, ifølge vurderingen, ha betalt rundt 300 millioner kroner for 19-åringen, ikke 500 millioner (uten tilleggsklausuler) som han til slutt gikk for.

– Martial er kanskje et spesielt eksempel på at markedet er uforutsigbart, hvor enkelte spillere har en «x-faktor» som ikke lar seg fange opp i en verdsettingsmodell. Her må det også nevnes at med overgangen fulgte det noen klausuler som pressen har spekulert i, sier Nesje.

Kritiske til Herrera-overgang

Manchester Uniteds kjøp av Ander Herrera, som ble gjennomført før van Gaal ble manager, fullstendig stryk. Spanjolen kostet over 250 millioner kroner for mye, ifølge vurderingene til de to nordmennene.

– Han scoret dårlig på de variablene vi har. Han spilte for et lag i Spania som ikke var i hverken Europa League eller Champions League, noe som var negativt. Han hadde ingen landskamper for Spania, få mål og målgivende, og det var heller ingen særlig popularitet rundt ham, forklarer Klas Tømmer Ufs.

PS: I oppgaven er keepere utelatt på grunn av at de måles på andre variabler enn utespillere og at det var få overganger i datasettet. Overgangene til Falcao, Regan Poole og Vanja Milinkovic er tatt bort på grunn av lån og for få variabler.

STÅR BAK OPPGAVE: Torgeir Nesje og Klas Tømmer Ufs leverte masteroppgaven på engelske fotballklubbers innsats på overgangsmarkedet. Oppgaven fikk karakteren B ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Privat ,

Premier League

SVUTMP
1Liverpool29271166214582
2Manchester City28183768313757
3Leicester City29165858283053
4Chelsea29146951391248
5Manchester United29129844301445
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder