JÜRGEN TOPP: Liverpool-manager Jürgen Klopp var i ekstase etter at Liverpool sikret seg supercupseieren over Chelsea. Foto: Andrew Powell / Liverpool FC

Kommentar

Triumfen var nok størst for Klopp

(Liverpool – Chelsea 2–2, 5–4 på straffer) Jürgen Klopp jubler vilt for å vinne UEFAs Supercup, og det føles nesten som en viktigere triumf for manageren enn for Liverpool.

Liverpool kan plusse på et trofé til i skapet, men dette er ikke det viktigste og denne klubben har mange. Jürgen Klopp har få.

Han ble stemplet som en «taper» etter seks finalesmeller på rad før Champions League-seieren i våres, og denne sesongens første finale endte også med nederlag, på straffer mot Manchester City i Community Shield (den engelske supercupen).

les også

Klopp skrek i ekstase etter ny tittel: – ADRIAN, han er som Rocky!

Isolert sett hadde dét tapet minimal betydning, og isolert sett kan man sikkert si at det samme gjelder finaleseieren over Chelsea.

JUBELRUS: Liverpool-spillerne feirer triumfen, med Sadio Mané, som scoret to mål, i midten og keeperhelten Adrián til høyre. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA

Men Klopp følte det åpenbart ikke slik. Han tok helt av etter at keeper Adrián reddet den siste straffen. For ni dager siden ble målvakten hentet for å sitte på benken, men plutselig ble Alisson skadet og like plutselig ble den nye mannen det store midtpunktet.

Etterpå satte Jürgen Klopp opp sitt største glis på BT Sport og kopierte en av sine store helter, Rocky Balboa, som sto i bokseringen og skrek «Adriiiiaaan» for å finne kona (med samme navn som Liverpools keeper).

Klopp så ut til å bekymre seg lite for at laget hans slet seg ut i 120 minutter, at hverdagen er rett rundt hjørnet, at en lang hjemreise ventet og at det er bortekamp mot Southampton allerede lørdag ettermiddag.

Der nytter det neppe å surre bort poeng hvis Manchester City skal kunne slås til slutt, et City som har vunnet ligaen etter å ha tatt henholdsvis 100 og 98 poeng, av 114 mulige, i de to siste sesongene.

Men Klopp var for glad til å bekymre seg for det. Han har vært trener siden begynnelsen av århundret, men aldri i klubber som henter hjem titler år etter år, som Pep Guardiola og José Mourinho. Dette var Klopps syvende trofé (tre av dem i «supercuper»), sammenlignet med Guardiolas 28 og Mourinhos 25.

Tar man bort supercupene, som mange mener det er litt tåpelig å regne med, har både Guardiola og Mourinho 20 og Klopp fire, to liga- og et cupmesterskap med Borussia Dortmund, samt Champions League med Liverpool.

Det er mulig å argumentere tungt for at hans managerprestasjon handler om mer enn trofeer og titler, at måten han har løftet Dortmund og Liverpool på uansett er blant de mest imponerende fotballjobbene i dette århundret.

Men nå er Klopp trolig forbi en slik tankegang selv. Liverpool har konkurrert med de beste i England og Europa i to sesonger, og nå må han skape en vinnerkultur. Da føles sikkert denne finaleseieren som en fin «kickstart» på sesongen.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Liverpool var rufsete defensivt. Offensivt hjalp det da Roberto Firmino kom inn ved pause, og det hjalp veldig at Sadio Mané fortsatt ser skarp ut og scoret to ganger i sin første kamp fra start denne sesongen.

Men et Chelsea som fikk 0–4-bank av Manchester United i seriestarten var ikke noe dårligere enn Liverpool, og det er muligens et skummelt tegn.

les også

I kveld blir Stéphanie Frappart historisk: – Ikke en dag for tidlig

Mye av grunnen var vesle N’Golo Kanté, tilbake etter langvarig skade og gigantisk på midten. Dessuten fikk Christian Pulisic sjansen fra start og den amerikanske 20-åringen imponerte.

Men Chelsea fikk ikke med seg noe hjem til England, og Jürgen Klopp snakket som en seierherre da han konkluderte slik overfor Jan Åge Fjørtoft i Viasat: – I dag handlet det ikke om hvordan vi spilte, men om å vinne.

Han ser ikke ut som noen finaletaper lenger.

  • 35 år gamle Stéphanie Frappart ble første kvinne som dømte en herrekamp i UEFA-regi. Hun kom meget bra fra det, la seg på en konsekvent linje og var imponerende tett på situasjonene hele veien. Straffen som ga Chelsea 2–2 ble diskutert og kan diskuteres, men videodommerne konkluderte med at det ikke var noen åpenbar feil.

HYLLET AV KLOPP: Jürgen Klopp mente om Liverpool hadde spilt som dommerne dømte – hadde du vunnet 6–0. Her linjedommer Manuela Nicolosi (til venstre) og hoveddommer Stéphanie Frappart. Foto: Adam Davy / PA Wire / NTB SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder